Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Valdība slēgtā sēdē skata budžeta grozījumus, deficīts 7%

Pirmajā valdības sēdē Valda Dombrovska (JL) vadībā ministri otrdien sāka darbu pie valsts budžeta grozījumiem, kas paredz izdevumu samazinājumu par 259 miljoniem latu. Valdībai pašreizējais budžets ir jāapcērp tā, lai deficīts veidotu 7% no iekšzemes kopprodukta (IK), kas ir gandrīz viens miljards latu (986,9 miljoni). Valdībai sagatavotie budžeta grozījumi naudas samazinājumu paredz katrā no ministru atbildības jomām. Ministriem ir jāspēj vienoties par konkrētiem samazinājuma apmēriem.

Valdība otrdien tikai iepazinās ar Finanšu ministrijas redzējumu, līdz piektdienas pēcpusdienai ministriem jāsagatavo konkrēti priekšlikumi, kā viņi redz izdevumu apcirpšanu savā nozarē. Jautājumu par budžetu valdība turpinās izskatīt pirmdien ārkārtas sēdē un, paredzams, ka turpinās arī otrdien. Diskusijas bijušas smagas. 

Premjers V.Dombrovskis uzsvēra, ka ministriem arī pašreizējā rāmī samazinājumi ir sāpīgi, šodien diskusija valdībā tikai sākta un, pēc viņa atzītā, laika līdz piektdienai neesot daudz. Konkrētāku informāciju varēs sniegt, visticamāk, otrdien, kad pēc V.Dombrovska sacītā, valdība plānojusi apstiprināt tādu budžeta grozījumu rāmi, pieļaujot 7% deficītu, lai par to varētu sākt sarunas ar Starptautiskā Valūtas fonda misiju. Darbu Latvijā SVF atsāks 24.martā un uzturēsies šeit līdz 29.martam V.Dombrovskis atzina, ka pagaidām budžets tiek gatavots ar 7% deficītu un ministriem nav dots uzdevums samazināt izdevumus vēl vairāk. Vai valdībai izdosies tādus budžeta grozījumus arī virzīt uz Saeimu, galvenokārt būšot atkarīgs no SVF. Ja SVF nepiekritīs un turēsie spie iepriekš parakstītā memoranda, kas deficītu paredz ne vairāk kā 5%, budžeta izdevumi būs jāmazina vēl – par vairāk nekā 400 miljoniem. Taču V.Dombrovskis ir optimistisks un cer, ka SVF piekritīs.

Jau iepriekš, veidojot jauno valdību, bija panākta vienošanās, ka izdevumus no valsts budžeta finansētajām atlīdzībām samazinās vidēji par 20%, precēm un pakalpojumiem par 20%, bet kapitālajiem izdevumiem par 50%. Pagaidām vēl nav skaidrs, kā tas skars konkrētajās nozarēs strādājošos, jo gan premjers, gan ministri uzsvēruši, ka lielāks samazinājums attieksies uz lielajām algām. Par budžeta grozījumiem valdība spriež slēgtā sēdē, līdz ar to nav iespējams izsekot, kā ministri apspriež skarbo tēriņu samazinājumu.

No valdībai iesniegtajiem dokumentiem ir redzams, ka izdevumu samazināšana par aptuveni 9,2 miljoniem latu skars valsts sociālos pabalstus, kā arī invaliditātes, maternitātes un slimību pabalstus.

Kopumā valsts budžeta izdevumi šogad ir paredzēti 5,11 miljardu apmērā, savukārt prognozēts, ka ieņēmumi veidos 3,97 miljardus. Ieņēmumu prognoze, salīzinot ar pērnā gada decembri, samazināta par 432 miljoniem.

(papildināta ar 3.rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

Plāno nemaksāt ģimenes valsts pabalstu bērna pirmajā dzīves gadā

2.pensiju līmenim novirzīs tikai 2% jau no šā gada janvāra

Dombrovskis pārliecinošs un nosvērts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas