Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Valsts "Parex" kapitālā ieguldīs ap 230 miljoniem latu

Valdība pieņēmusi lēmumu par _Parex _bankas kapitāla palielināšanu. Bankas kapitāls tiks palielināts par 227 miljoniem latu. 165 miljonus latu plānots ieguldīt bankas akciju kapitālā, savukārt 62 miljonus latu - subordinētajā kapitālā (aizdevums, kuru ar laiku var atdot vai pārvērst akcijās).

Šādi palielinot kapitālu, tiks sasniegts augstākais kredītiestāžu likumā un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas bankām noteiktais kapitāla pietiekamības kritērijs, kas ir 12%. Tik augsts rādītājs liecina, ka banka ir droša.

Valdība atbalstījusi bankas kapitāla palielināšanu, tā pieliekot punktu jau vairāku nedēļu garumā izstieptajam jautājumam. No šī valdības lēmuma arī izriet, ka bankas kapitāla palielināšanā varēs piedalīties arī Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB), kas iegūs vismaz 25% bankas akciju.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL), informējot par valdības sēdē lemto, uzsvēra, ka tā izšķīrusies par Parex bankas kapitāla pietiekamības palielināšanu līdz 12%, jo tāds bijis ERAB nosacījums ienākšanai Parex bankā un kļūšanai par šis bankas akcionāru. Papildus naudu no Valsts kases kapitāla palielināšana neprasīs, jo pārvērsti kapitālā tiks jau iepriekš bankā noguldītieValsts kases depozīti.

V. Dombrovskis pagaidām nevarēja atbildēt, kāds būs ERAB ieguldījums bankas kapitālā un akcijās, jo sarunas ar ERAB vēl turpināsies.

Premjers arī informēja, ka valdība pieņēmusi lēmumu par bankas pārdošanas konsultantu. Tas būs japāņu investīciju kompānija "Nomura International". Tā par konsultantu tika izvēlēta jau gada sākumā, bet valdība ilgstoši nepieņēma formālo lēmumu. To, uz kādiem nosacījumiem pārdošanas konsultants bankai piesaistīts un kāda būs atlīdzība, premjers pagaidām vēl neatklāja, solot, ka informācija tiks publiskota, tiklīdz būs saskaņojums no japāņu kompānijas.

Parex prezidents Nils Melngailis pēc valdības sēdes uzsvēra, ka tās lēmums ir pozitīvs un stiprinās banku, kā arī ļaus kapitālā piesaistīt ERAB. Pēc viņa aplēsēm visu līgumu nosacījumu saskaņošana ar ERAB par tās kļūšanu par bankas līdzīpašnieku varētu prasīt vēl aptuveni mēnesi.

Pirms valdības sēdes finanšu ministrs Einars Repše (JL) vēl neatbildēja, vai tiks pieņemts lēmums par Parex kapitāla palielināšanu un ERAB piesaisti, tai kļūstot par Parex līdzīpašnieci.

Ņemot vērā, ka jautājumu par Parex valdība izskata slēgtajā daļā, E. Repše savos komentāros bija skops. Viņš gan uzsvēra, ka ir "patīkami pārsteigts par Parex vadības paveikto bankas atveseļošanā".

Konceptuāli par Parex bankas kapitāla palielināšanu lēma jau iepriekšējā valdība, taču konkrēti lēmumi līdz šim nav pieņemti, jo tiek gaidīts auditēts bankas gada pārskats, lai saprastu, cik daudz naudas Parex kapitālā ir jāiegulda, lai banka izpildītu Kredītiestāžu likumā noteiktos kapitāla pietiekamības kritērijus. Nav zināms, vai valdība galīgo lēmumu pieņems šodien vai arī pēc nedēļas. Pēc provizoriskām aplēsēm Parex kapitāls būtu jāpalielina par vairāk nekā 200 miljoniem latu. Ap 70 miljonus latu bankas kapitālā solījusi ieguldīt ERAB, atlikušā nauda būs jāiegulda valstij. Paredzēts, ka tas tiks darīts, kapitalizējot (pārvēršot akcijās) daļu no Valsts kases Parex bankā noguldītajiem depozītiem.


(papildināta 3.-6. rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas