Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Valsts pārvaldē plāno krasi samazināt atalgojumu un sociālās garantijas

Visus valsts un pašvaldību budžeta finansētajās iestādēs strādājošos skars būtisks - par 15% - atalgojuma samazinājums, liecina valdības sēdei nodotais likumprojekts. Par konkrētu atalgojumu samazinājumu būs jālemj ministriem. Viņiem būs tiesības meklēt, kā samazināt izdevumus, nesamazinot reālās algas. Likumprojekts paredz samazināt virkni sociālo garantiju valsts pārvaldē strādājošajiem, bet no nākamā gada ieplānots pārtraukt vadības līgumu slēgšanu un anulēt spēkā esošos.

Finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) valdības sēdes sākumā uzsvēra, ka atalgojuma samazināšana par 15% skars arī ministrus.

Kā izriet no valdības piedāvātā likumprojekta par atlīdzību 2009. gadā, kas iesniegts kopā ar makroekonomikas stabilizācijas programmu, atalgojuma izdevumu samazināšanas mērķis ir ierobežot visu no valsts un pašvaldības budžetiem finansēto institūciju amatpersonu darbinieku mēnešalgu piemaksu, prēmiju, pabalstu un kompensāciju saņemšanu 2009. gadā. Bez tiešās valsts pārvaldes iestādēm (ministrijām, aģentūrām u.c.) likums attieksies arī uz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, Finanšu kapitāla tirgus komisiju, Valsts kontroli, Tiesībsarga biroju, Ģenerālprokuratūru, Satversmes tiesu, Augstāko tiesu un citām tiesām, kā arī valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām.

Valdības sēdes laikā tika nolemts, ka attiecībā uz valsts un pašvaldību uzņēmumiem 15% samazinājumu gan to valdēm un padomēm, gan pārējiem uzņēmuma darbiniekiem noteiks ar atsevišķu Ministru kabineta rīkojumu valsts pilnvarniekiem. Viņiem būs jānodrošina, lai iepriekšminētais lēmums tiktu īstenots. Tajā tiks arī noteikts, ka no 2009. gada peļņas puse būs jānovirza valsts budžetā.

Tāpat atalgojuma samazinājums attieksies uz Latvijas Banku, Nacionālo radio un televīzijas padomi, Centrālo vēlēšanas komisiju, Centrālo zemes komisiju. Samazinājums skars arī pedagogus, medicīnisko personālu, policistus, ugunsdzēsējus, aktierus un citus darbiniekus, kuru atalgojums tiek finansēts no valsts vai pašvaldību budžetiem.

Likumprojekts paredz, ka no nākamā gada vairs netiks slēgti vadības līgumi, bet līdz šim spēkā esošie līgumi tiks uzskatīti par izbeigtiem. Netiks izmaksātas arī prēmijas, naudas balvas un citi mantiskie labumi, kas palielina atlīdzību. Tāpat nebūs piemaksu, izņemot par nakts darbu, virsstundām, svētku dienām, darbu īpašos apstākļos un cita darbinieka pienākumu pildīšanu, viņu aizvietojot. Atteikties nāksies arī par kompensācijām, izņemot par neizmantoto atvaļinājumu. Likumprojekts paredz, ka netiek izmaksāti arī atvaļinājuma pabalsti.

Noteikti arī ierobežojumi virknei pabalstu, kurus valsts un pašvaldību iestādēs strādājošie saņēma bērna piedzimšanas gadījumā. Turpmāk tas nevarēs pārsniegt divas mēnešalgas par katru bērnu, bet ne vairāk kā tūkstotis latu. Arī pabalsts amatpersonas vai viņa ģimenes locekļa nāves gadījumā varēs būt mēnešalgas apmērā, nepārsniedzot tūkstoti latu. Izņēmums būs gadījumi, kad amatpersona iet bojā, pildot amata pienākumus. Pabalstu un kompensāciju samazinājums neattieksies uz ārvalstīs strādājošajām amatpersonām.

Piemaksa par prombūtnē esoša darbinieka aizvietošanu nedrīkstēs pārsniegt 20% no aizvietotā mēnešalgas.

Likumprojekts vēl jāpieņem Saeimā. Pēc valdības piedāvājuma tas stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas