Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Vanags izslēgts no Valtaiķu baznīcas draudzes

Lieldienu dievkalpojuma laikā Valtaiķu baznīcas draudzes mācītājs paziņojis, ka arhibīskaps Jānis Vanags tiek izslēgts no draudzes, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums De facto. Formālais iemesls ir draudzes naudas nesamaksāšana vairākus gadus. Tomēr raidījums norāda, ka patiesais iemesls ir draudzes strīds ar arhibīskapa vadīto baznīcu par baznīcas īpašuma tiesībām.

J. Vanags šajā baznīcā ir gan kristīts, gan iesvētīts, gan arī salaulāts.

Valtaiķu autonomā draudze neietilpst Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā (LELB). Tiesā LELB iesniegusi prasību atzīt Valtaiķu baznīcu par J. Vanaga vadītās organizācijas īpašumu. Pirmās instances tiesa prasību apmierinājusi, taču tas pārsūdzēts.

LELB norāda, ka Valtaiķu autonomajai draudzei šobrīd Valtaiķu dievnams nepieder – tas ir Laidu pagasta padomes īpašums, un draudze ir tikai dievnama lietotāja. "Valtaiķu autonomā draudze jau no 1992. gada nav spējusi atgūt vēsturiski Valtaiķu luterāņu draudzei piederējušo īpašumu tieši tā iemesla dēļ, ka pašreizējā draudze pēc savas izvēles nav LELB sastāvā, proti, nav vēsturiskās draudzes tiesību pārmantotāja," skaidro LELB pārstāvis Ivars Kupcis. To apstiprina Tieslietu ministrijas Sabiedrisko un reliģisko lietu departamenta 1999. gada atzinums un Reliģisko lietu pārvaldes 2006. gada izziņa. Tāpat draudze 2002. gadā ir atteikusies no Valtaiķu evaņģēliski luteriskai draudzei vēsturiski piederējušiem īpašumiem, kurus pašvaldība bija nodevusi draudzei lietošanā, par labu Laidu pagasta padomei.

Lai sakārtotu neskaidrās īpašumtiesības, 2006. gada 17. oktobrī LELB Konsistorijas sēdē tika nolemts atjaunot īpašumtiesības uz bijušās Valtaiķu evaņģēliski luteriskās draudzes nekustamiem īpašumiem, lai pēc īpašumu atgūšanas baznīcas ēku un zemi zem tās nodotu esošās autonomās luterāņu draudzes lietošanā. "Vienīgi tiesas spriedums šobrīd ir likumīgs pamats, lai pašvaldība atgrieztu Baznīcai savulaik atņemto īpašumu. Līdz ar to tiesvedība šajā gadījumā ir veids, kā likumā noteiktajā kārtībā nodrošināt likumīgu īpašuma izmantošanu LELB nepiederošai draudzei, nevis strīds ar draudzi par īpašumtiesībām,” teic I. Kupcis.

Arhibīskaps raidījumam teic, ka, viņš izslēgšanu no šīs draudzes uztver nedaudz kā tādu joku. "Skumji, ka tagad ir pēkšņi izdomājuši izslēgt no savas draudzes, jo es jau tur faktiski neesmu loceklis kādus gadus 20, 25. Es esmu Rīgas Doma draudzes loceklis," norāda arhibīskaps. Tomēr fakts kā tāds viņam ir skumjš.

Lēmumu gan pieņēmis mācītājs vienpersoniski un to tiesības pārskatīt ir baznīcas draudzei. Ja tā pieņem pretēju lēmumu, mācītājam no draudzes vadītāja amata ir jāatkāpjas.


(papildināta ar 4. un 5. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas