Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Zatlers vēlas saprast, vai partijas ir gatavas vienoties

Valsts prezidenta Valda Zatlera nodoms, pirmdien Rīgas pilī saaicinot visu Saeimā pārstāvēto partiju vadību, ir noskaidrot, vai tās var vienoties par kopīgu rīcību, lai atjaunotu sabiedrības uzticību Saeimai un valdībai. Sarunas gaitā prezidents vēlēsies uzklausīt katras partijas pozīciju un saprast, vai tās ir iespējams saskaņot, lai nonāktu līdz kompromisam.

V.Zatlers paziņojumos ir uzsvēris, ka valsts intereses šajā grūtajā situācijā ir primārās, taču kā valdības, tā arī opozīcijas partiju izturēšanās pēdējā laikā liecina, ka politiskajiem spēkiem vairāk rūp pašu liktenis iespējamo pirmstermiņa vēlēšanu kontekstā.

Tautas partija (TP) ir ierosinājusi grozīt Satversmi, lai dotu tai tiesības pašai sevi atlaist. TP frakcijas priekšsēdis Māris Kučinskis cer, ka līdz ceturtdienai, kad par iniciatīvas nodošanu komisijām lems Saeima, izdosies tai iegūt lielāku atbalstu. Pagaidām to ar izpratni uztver tikai LPP/LC. TP uz sarunām Rīgas pilī, kurā iecerēts izskatīt arī jaunas valdības veidošanas iespēju, pirmdien ies ar vienu nosacījumu — lai kaut ko jaunu veidotu, vispirms ir nepieciešams rīcības plāns, kas izriet no tiem uzdevumiem, kas saistīti ar tautsaimniecības atdzīvināšanu un vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu. "Man nav pārliecības, ka visi, kas piedalīsies sarunā, ir gatavi zem šāda rīcības plāna parakstīties," sacīja M.Kučinskis.

TP frakcijas vadītājs arī uzskata — ja Valsts prezidents šajā situācijā ir uzņēmies iniciatīvu, tad viņam arī vajadzētu to "novest līdz risinājumam". Agrāk esot izskanējis, ka prezidents prognozējot ilgas sarunas, bet, pēc M.Kučinska domām, "mēs tagad nevaram atļauties ilgas sarunas". Ir iespaids, ka politiskā situācija ir nonākusi zināmā strupceļā. Valsts prezidenta prasību paketē ir arī aicinājums veidot plašāku valdību, taču ceļš, kā līdz tai nonākt, nav skaidrs. Galvenais, kas noteiks sarunu virzību, būs Valsts prezidenta V.Zatlera un premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) sarunas.

Valdības vadītāja noskaņojums pirms došanās darba vizītē un arī no tās sūtītajos paziņojumos liecināja, ka viņš ir apņēmības pilns turpināt pildīt valdības uzdevumus un negatavojas atkāpties. Šķiet, I.Godmaņa demisija ir iespējama tikai tad, ja Valsts prezidents V.Zatlers viņam palūdz atkāpties. Taču riskanta šķiet iespēja, ka abas augstās amatpersonas sarunā, ka I.Godmanis varētu atkāpties un tad atkārtoti saņemt uzaicinājumu veidot valdību, jo koalīcijas partiju pārstāvji uzskata — demisija ir iespējama tikai tad, ja ir visu partiju vienošanās par plašākas koalīcijas izveidi. Sarunas par tādu vienošanos kādam ir jāvada, kam teorētiski būtu jābūt aicinātajam premjera kandidātam. Turklāt opozīcija un ZZS vēlas redzēt citu premjeru.

Pirmdienas rītā LNT raidījumā 900 sekundes V. Zatlers uzsvēra, ka šobrīd par valdības demisiju nav runa. "Būsim korekti - mums ir valdība, mums ir valdības vadītājs, kurš nav demisionējis, kuram nav izteikti neuzticība. Mums ir Ivara Godmaņa Ministru kabinets. Tāds mums šobrīd ir un ar tādu mēs šobrīd strādājam," teica V. Zatlers. Intervijā viņš pauda lielu uzticību I. Godmanim, sakot, ka būtu labi, ja valdībā būtu desmit Ivari Godmaņi. "Visideālāk būtu, ja mums būtu desmit Godmaņi un visi būtu valdībā. Ar savām darba spējām, ar savu izpratni," pašreizējo premjeru lielīja V. Zatlers.

Vienošanos par jaunas valdības veidošanu varētu apgrūtināt arī koalīcijas un labējās opozīcijas savstarpējā neuzticēšanās. Opozīcijas partijas nevēlas tikt apspēlētas un uzstāda augstas prasības, piemēram, kuri ministri nedrīkstētu būt valdībā un kurus amatus vēlētos ieņemt. Savukārt valdības partiju nostāja neliecina par gatavību kaut ko mainīt savā politikā, par ko liecina arī TP vecbiedra Gundara Bērziņa intervija sestdien Neatkarīgajā Rīta Avīzē. Tā vietā, lai izvērtētu partijas pieļautās kļūdas un iespējas tās labot, TP pārstāvis brīdina Valsts prezidentu par iespēju zaudēt amatu — arī tas var atsaukties uz attieksmi pret TP, jo prezidents daļā sabiedrības tiek uztverts kā pēdējais salmiņš. TP līderis Mareks Segliņš svētdien nebija lasījis šo interviju un nevarēja to komentēt.

Ir iespaids — kā koalīcija, tā opozīcija tomēr patur prātā, kā viņi varētu izskatīties vēlētāju acīs iespējamo pirmstermiņa vēlēšanu kontekstā un novērtē savas rīcības izdevīgumu saistībā ar vēlēšanām. Valsts prezidents savukārt ir licis saprast, ka līdz 31.martam viņš neatklās savus plānus attiecībā uz Saeimas atlaišanu, jo prioritāte ir viņa nosaukto uzdevumu izpilde, kas arī lielā mēra izšķirs viņa lēmumu. Savukārt šī neziņa var sarežģīt partiju plānus, jo marta otrajā pusē tām jau būtu jālemj par kandidātu sarakstiem pašvaldību vēlēšanās. Vismaz Rīgas domes vēlēšanās Jaunais laiks, LPP/LC, Saskaņas centrs, Pilsoniskā savienība ir plānojuši deleģēt savus līderus. Ja viņi būs iekļauti pašvaldību vēlēšanu sarakstos, tikpat kā neiespējami viņus pēc tam deleģēt uz Saeimas vēlēšanām, jo kandidātu sarakstus uz Saeimu var nākties gatavot drīz pēc vietējām vēlēšanām un jauno domju sanākšanas.


(papildināta ar 5. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


TP vecbiedrs Bērziņš: vasarā runāsim par jaunu Valsts prezidentu


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas