Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

papildināts ar FOTO - Par Vienoti Latvijai! vadītāju ievēl Šleseru; viņš piesaka nācijas izlīguma valdību

Par Rēzeknē dibinātās partijas Vienoti Latvijai! vadītāju vienbalsīgi ievēlēts Ainārs Šlesers, kurš šajā amatā nomainīja Rihardu Melni un pieteica uzdevumu pēc 12.Saeimas vēlēšanām izveidot "nācijas izlīguma valdību", kas nešķiros valsts iedzīvotājus pēc tautības, kā arī tieksies uz ciešāku sadarbību ar Krieviju.

Partijas valdē sestdien ievēlēti arī Mareks Zeltiņš, Andris Pudāns, Dace Vītola un Gunārs Spradzenko.

Šlesers pēc ievēlēšanas uzsvēra, ka aicinās partiju netēmēt uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām, bet koncentrēties tikai uz 12.Saeimas vēlēšanām nākamā gada oktobrī.

Šlesers uzrunā, kas ilga vairāk nekā stundu un seškārt pārsniedza kongresa programmā paredzēto laiku, uzsvēra, ka partija Vienoti Latvijai! spēs apvienot cilvēkus no reģionālajām partijām ar ideju, ka nepieciešama nācijas konsolidēšana, strādās par "nācijas izlīgumu". Nākamajai valdībai jāspēj konstuktīvam dialogam ar Krieviju.

"Lai nākamā valdība pēc 12.Saeimas vēlēšanām taptu nevis pēc pseidotiesiskuma principiem, bet būtu visu nāciju valdība. Mēs negribam redzēt radikāļus," teica Šlesers un, citējot sagatavoto manifestu, piebilda, ka pie varas esoši politiķi "nedrīkst ampelēties ar lozungiem "Krievi nāk!" un "Fašizm nepraiģot"".

"Mums ir vajadzīga valdība, kas spēj kā līdzīgs ar līdzīgu runāt ar Krieviju, ar [prezidentu Vladimiru] Putinu un [premjeru Dmitriju] Medvedevu. Kā vācieši, kas kādreiz karoja ar Krieviju, tagad sadarbojas visās jomās - būvē automašīnas un sadarbojas gāzes jomā. Kāpēc ne?" klāstīja Šlesers.

Uz partijas Vienoti Latvijai! kongresu bija reģistrējies 91 delegāts, viņu vidū vairāki sabiedrībā pazīstami ļaudis, novēroja portāls Diena.lv.

Kongresu apmeklēja kādreizējais Saeimas spīkers un kādreizējais TB/LNNK līderis Jānis Straume, Ainārs Šlesers, partijas valdes loceklis Mareks Zeltiņš, Gods kalpot Rīgai biedrs ķirurgs Jānis Zaržeckis, Latvijas Pensionāru federācijas vadītājs Andris Siliņš, kādreizējais Latvijas Tautas frontes aktīvists, Augstākās padomes un Saeimas deputāts Vladlens Dozorcevs, kādreizējais TB/LNNK politiķis parlamentārietis Vents Balodis un citi.

Pasākumā reģistrējies 91 delegāts, kas ir 29% no partijas biedru skaita, kongress ir lemttiesīgs. Pasākumu ievadīja ar dziesmu Nevis slinkojot un pūstot.

Šlesers runā uzsvēra, ka būs gatavs darbam nākamajā valdībā un gatavs sadarboties ar ikkatru, kurš gatavs parakstīties Vienoti Latvijai! sagatavotajam manifestam, kas paredz "jaunu politiku Latvijā", kas nedala sabiedrību pēc nācijām. Manifestā uzsvērts, ka Latvijai jābūt tādai valstij, kurā atgriezties aizbraukušajiem, tā ir unikāla valsts ar ļoti izdevīgu ģeogrāfisko novietojumu. Savukārt līdzšinējais Latvijas "veiksmes stāsts" nozīmējot otršķirīgu valsti Eiropas Savienības nomalē. Latvijai esot vajadzīga cita politika, kas nenozīmē kāda cita dotu uzdevumu izpildīšanu un par vērtību atskaites punktu nosauc nevis abstraktus ciparus tabulās, bet gan laimīgus cilvēkus.

Šlesers pastāstīja, ka viņa atgriešanās politikā pēc divu gadu pārtraukuma ir bijis ilgi apdomāts solis, jo līdz ar to ģimene viņu redzēšot mazāk kā ierasts. Šlesers atzina, ka ir satraucies par tendenci, ka daudzi jaunieši aizbrauc no Latvijas un neatgriežas. Viņš minēja, ka viens no viņa dēliem izvēlējies studēt uzņēmējdarbību, kas ļaus viņam atgriezties Latvijā, bet cits dēls izvēlējies darboties kino nozarē, kas nozīmējot darbu galvenokārt ārzemēs. "Es esmu viens no tiem cilvēkiem, no kura ģimenes cilvēki ir aizbraukuši," secināja Šlesers.

Cilvēku skaits Latvijā krities jau zem diviem miljoniem cilvēku un demogrāfijas tendences nav iepriecinošas. 2008.gadā Latvijā dzima 24 000 bērnu, šogad - vairs tikai 19 000 bērnu. "Ja tā turpināsim, Latvijas kā valsts pastāvēšana ir apdraudēta," brīdināja politiķis.

Šlesers skarbus vārdus veltīja pašreizējai koalīcijai un situācijai, kāpēc valsts palikusi bez darbotiesspējīgas valdības. Premjera Valda Dombrovska (Vienotība) demisija bijis "lēmums priekš sevis", bet valdība normālu darbību bija beigusi jau iepriekš un "tiesiskums diemžēl bankrotēja". Viņš teica, ka šī koalīcija bija izstrādāta, lai apkarotu oligarhus, bet, kad vairs nebija ko apkarot, bet plintis palikušas rokā, nācās apkarot vienam otru.

"Tik nedraudzīgu koalīciju, kā Latvija piedzīvoja pēdējos divos gados, neviens nav pieredzējis. Tie bija ultimāti un nerēķināšanās ar citiem," teica Šlesers.

Viņš izteicās, ka tiesiskuma koalīcija ir izgāzusies, turklāt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) paredzamā iesaiste koalīcijā nozīmē, ka šīs koalīcijas cīņa pret oligarhiem ir izgāzusies. Viņš aicināja visus Reformu partijas deputātus nolikt mandātus, jo viņi, gatavojoties sadarboties ar ZZS, ir piemānījuši vēlētājus, jo pirms 11.Saeimas vēlēšanām teikuši, ka ar oligarhu partijām nesadarbosies.

Ilgajā uzrunā Šlesers arī izteicās, ka eiro ieviešanas process nav bijis pareizs, ņemot vērā sabiedrisko aptauju rezultātus, kas atklāj sabiedrības negatīvo viedokli par eiro, tāpat nepieņemami, ka to nebija ļauts noteikt referendumā. Sabiedrību līdz ar eiro ieviešanu sagaida cenu kāpums, tas negatīvo viedokli par vienoto Eiropas valūtu tikai vairošot.

Šlesers arī pārmeta, ka Saeimā ievēlētās partijas baidās izveidot profesionāļu valdību, tāpēc skaidrs, ka Latvijā līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām sagaidāma politiskā cīņa un ulitmāti.

Savukārt ekspolitiķis Jānis Straume slavēja Šleseru, sakot, ka viņš ne tikai piedzīvojis sitienus, bet arī spēj tos izturēt. Viņš nekad nerīkošot dzīres mēra laikā un nekaušoties ar provokatoriem pieminekļu pakājē. 

Jau vēstīts, ka partija Vienoti Latvijai!, kuras kongress sestdien notiek Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, cer līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām apvienot reģionālās partijas un piedāvāt nacionālu izlīgumu, intervijā aģentūrai LETA pauda kādreizējais ministrs un Saeimas deputāts Ainārs Šlesers, kurš atgriezies aktīvajā politikā, iestājoties šajā partijā.

Partijai Vienoti Latvijai! patlaban ir kopumā 12 pārstāvji Ilūkstes, Krāslavas, Viļakas, Viļānu, Madonas, Ropažu un Dagdas novada, kā arī Rēzeknes pilsētas domē.

Šlesers pastāstīja, ka šīs Rēzeknē dibinātās partijas vadība viņu uzrunāja pirms vairākiem mēnešiem. Šie cilvēki esot ieinteresēti partiju attīstīt. Viņi saprotot, ka, nepieaicinot savās rindās cilvēkus ar politisko pieredzi, ar zināmu atpazīstamību, kuriem ir konkrēts redzējums, vīzija par valsts turpmāko attīstību, partija Vienoti Latvijai tā arī paliks tikai reģionāla partija.

Papildināta ziņa par Vienoti Latvijai! valdes sastāvu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas