Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Par Kultūras fonda nākotni lems tikai aprīlī

Parādos ieslīgušā Latvijas Kultūras fonda (LKF) valde kārtējo reizi par mēnesi līdz aprīlim pārcēlusi fonda dibinātāju kopsapulces sasaukšanu, kur varētu lemt par fonda slēgšanu. Fonda vadītājs Pēteris Bankovskis, kuru ziedojumus nesaņēmušie fonda stipendiāti apsūdz naudas piesavināšanā, iepriekš solīja līdz šīs nedēļas beigām atmaksāt 60 tūkstošu latu lielos fonda parādus. Kā noskaidroja Diena, pēdējo divu mēnešu laikā neviens fonda parāds nav segts. Ar P.Bankovski Dienai nav izdevies sazināties jau divas nedēļas.

Fonda valdes locekle Vaira Strautniece paskaidroja, ka viņa vienīgā no četriem valdes locekļiem turpina pētīt LKF dokumentus, jo viena valdes locekle ir slima, otra dzīvojot Jēkabpilī, bet Andris Kapusts ir uzrakstījis atlūgumu. «Tā ir nodevība no A.Kapusta puses, jo tikpat labi arī mēs varējām aiziet, bet mums ir atbildības sajūta pret fonda kopsapulci, kas mūs ievēlēja un kas arī mūs var atlaist,» skaidro V.Strautniece. Vaicāta par parādu atmaksu, viņa ieteica vērsties pie P.Bankovska, kurš «visu laiku teica, ka ar fondu viss ir kārtībā un nekādu parādu nav». Pēc fonda grāmatvedes aplēsēm fonda stipendiātiem nav izmaksāti nepilni 40 tūkstoši latu, pārējo parāda daļu veido rēķini par tagad jau atslēgto telefonu LKF, elektrību u.c.

Lai arī iepriekš LKF plānoja sasaukt kopsapulci marta beigās, kad fondam Finanšu ministrijā jāiesniedz gada pārskats, tagad sapulce pārbīdīta uz aprīļa beigām, jo pirms tam jāizskatot visi ziedojumu līgumi un vēl mēnesis paiešot, apziņojot kopsapulces dalībniekus. «Kad sanākam fonda telpā, nevaram strādāt ilgāk par divām stundām — tās telpas agrāk kurināja ar elektrisko sildītājju, bet tagad stāv aukstas,» termiņa pārcelšanu skaidro V.Strautniece. Arī viņai nav izdevies sazināties ar P.Bankvoskim. Viņa gan neuzskata, ka tā ir izvairīšanās no atbildības par fonda parādiem, un pieļauj, ka fonda vadītājs varētu būt slims, tādēļ pie mājas viņu nevaktēšot.

Līdz 2006.gadam LKF bija sabiedriskā labuma organizācijas statuss, kas fonda ziedotājiem nodrošināja 85% uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaidi. Tad tas tika atņemts, taču LKF to atguva 2007.gada beigās. Savukārt nodokļu parādu un pārāk lielo tēriņu dēļ pērn septembrī šis statuss fondam atkal atņemts.

Valsts Ieņēmumu dienests (VID) ir veicis pārbaudi par LKF darbību, solot secinājumus atklāt pirmdien. V.Strautniece stāsta, ka pēc P.Bankovska teiktā, VID esot interesējies tikai par vienu gadījumu, kad LKF pa tiešo stipendiātam izmaksāja autoratlīdzību, kaut gan tas jādara ar izdevēja starpniecību. «It kā citu aizrādījumu nebija,» fonda vadītāja teikto atstāsta V.Strautniece.

P.Bankovskis joprojām mēģina pārdot reiz fondam, bet kopš 2003.gada viņam piederošu zemesgabalu kāpu joslā ar apstiprinātu detālplānojumu, kas ļauj restaurēt esošās divas ēkas un būvēt jaunas. Par īpašumu fonda vadītājs vēlas 1,7 miljonus eiro (1,21 miljoni latu), kaut sākotnējā cena bija 2,29 miljoni eiro (1,63 miljoni latu). Savulaik šo īpašumu P.Bankovskis nopirka par 200 tūkstošiem latu. Īpašumu vēl nav izdevies pārdot, liecina internetā pieejamā informācija.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Kultūras fondu martā varētu slēgt, Bankovskis naudu tikai sola

Bankovskis: Kultūras fonds pamazām atmaksā savus parādus

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas