Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Par vēlēšanu iecirkņiem varēs uzzināt pašvaldībās un elektroniski

Valsts budžeta līdzekļu taupības nolūkā šā gada vasarā paredzētajās pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās plānots atteikties no vēlētāju informēšanas par balsošanas iecirkņiem pa pastu, informē Iekšlietu ministrija.

Lai Latvijā dzīvojošos 1, 48  miljonus balsstiesīgos iedzīvotājus informētu par to, kura vēlēšanu iecirkņa sarakstā viņi iekļauti, un cilvēki varētu savlaicīgi izlemt par iecirkņa maiņu, pašlaik Vēlētāju reģistra likums paredz katram vēlētājam pa pastu nosūtīt paziņojumu par to, kura iecirkņa sarakstā viņš iekļauts.

Taču paziņojumu drukāšanai un nosūtīšanai nepieciešami 656 500 lati, kas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei 2009.gada budžetā nav piešķirti. Līdz ar to nepieciešams izveidot alternatīvus mehānismus vēlētāju informēšanai, lai netiktu pārkāptas iedzīvotāju vēlēšanu tiesības.

Šodien Ministru Kabineta atbalstītie grozījumi Vēlētāju reģistra likumā paredz, ka Centrālā vēlēšanu komisija publicē laikrakstā „Latvijas vēstnesis” informāciju par visiem izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem, norādot katra vēlēšanu iecirkņa numuru un adresi.

Saskaņā ar grozījumiem pašvaldībām savukārt būs jāizliek redzamā vietā pašvaldības ēkā, pakalpojumu centros un vēlēšanu iecirkņos informāciju par vēlētāja dzīvesvietai atbilstošā vēlēšanu iecirkņa numuru un adresi.

Centrālā vēlēšanu komisija īpaši vēlētāju informēšanai pirms vēlēšanām izveidos informatīvā tālruņa līniju, savukārt Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde nodrošinās elektronisko pakalpojumu, ar kura palīdzību jebkurai personai būs iespēja uzzināt, kura vēlēšanu iecirkņa vēlētāju sarakstā tā iekļauta.

Ziņas vēlētājs varēs iegūt telefoniski arī Pārvaldē un pašvaldībā.

Pašvaldību vēlēšanās atšķirībā no Saeimas vēlēšanām vēlētāji nevar balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī, bet tikai tajā iecirknī, kura sarakstā vēlētājs iekļauts atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai. Likumā noteiktajā kārtībā vēlētājam ir tiesības noteiktu laiku pirms vēlēšanām mainīt vēlēšanu iecirkni tā vēlēšanu apgabala robežās, kurā vēlētājam ir deklarētā dzīvesvieta vai pieder nekustamais īpašums.

Grozījumus vēl jāapstiprina Saeimai.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas