Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Parādījusies vēl viena versija par Dombrovska demisijas iemeslu

Ekspremjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) pērn novembrī pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu demisionējis piespiedu kārtā, jo valsts pirmā persona viņu konfrontējusi ar nepatīkamiem faktiem par dzīvesbiedres Ārijas finanšu plūsmām, atsaucoties uz vairākiem savstarpēji nesaistītiem avotiem, vēsta portāls Pietiek.com.

Dombrovska sieva un viņa padomnieces Sandras Bukanes vīra Induļa uzņēmums Land Development 2006.-2007. gadā aizņēmās ievērojamas summas rindu māju būvniecībai Stopiņu pagastā, taču projekts izrādījās ļoti neveiksmīgs. Latvijas Hipotēku un zemes bankai nonākot kraha priekšā, kļuva skaidrs, ka caurredzamāk vadītas valstiskas struktūras pārziņā neveiksmīgais bizness var bankrotēt, paņemot līdzi faktiski visus Dombrovska ietaupījumus. Ekspremjera ģimene uzņēmumam bija aizdevusi vairāk nekā 340 000 eiro.

Pietiek.com raksta, ka šī iemesla dēļ ar valdības atbalstu pērn tika īstenota Finanšu ministrijā izstrādāta shēma, proti, dažu nekustamo īpašumu attīstītāju kredīti ar ievērojamu atlaidi tika nodoti Rietumu bankai. "Rezultātā, pēc aptuvenām aplēsēm, valsts zaudējumi saistībā ar šo īpašo attieksmi pret Dombrovsku ģimenes biznesu varētu būt ap pusmiljonu eiro, bet Dombrovskis nonācis tiešā finansiālā atkarībā no Rietumu bankas saimnieku - Esterkinu ģimenes labvēlības," raksta portāls.

Tieši šos faktus, kā arī citus datus par toreizējā premjera dzīvesbiedres uzņēmējdarbības finanšu plūsmām divpusējās tikšanās laikā galdā Dombrovskim licis Valsts prezidents. Prezidents mudināja premjeru atkāpties, jo mēnesi pirms eiro ieviešanas vajadzēja izvairīties no skandāla, kāds sāktos, ja informācija nonāktu atklātībā. Turklāt visas puses, tostarp  personas, kas nodeva Bērziņam premjeru kompromitējošos datus, bija ieinteresētas, lai šī informācija tiktu noklusēta. Ar to arī Pietiek.com skaidro Bērziņa un Dombrovska salīdzinoši vienoto versiju par demisijas iemesliem.

Portāls atgādina, ka gan premjers, gan prezidents iepriekš uzsvēris, ka pusotru stundu garās sarunas laikā uz Dombrovski nav izdarīts spiediens demisionēt, taču lēmumu atkāpties tagad jau ekspremjers pieņēmis tieši šīs sarunas laikā. "Vēl 27. novembra rītā Dombrovskis intervijā Latvijas Radio izklausījās mundrs un enerģisks, un nekas neliecināja par viņa nodomu jau pēc dažām stundām atkāpties no amata, bet, paziņojot par demisiju, premjers jau gandrīz raudāja. Turklāt Dombrovskis vienlaikus apgalvoja gan to, ka tas esot bijis viņa paša lēmums un neviens viņu uz to neesot piespiedis, gan to, ka lēmums pieņemts tikai tikšanās laikā ar valsts prezidentu," raksta Pietiek.com.

Tāpat portāls kā zīmīgu min faktu, ka pretēji tradīcijai un politiskajai etiķetei Bērziņš uzreiz pēc demisijas publiski nepateicās Dombrovskim par padarīto darbu.

Top komentāri

Evs
E
Dombrovska atbalstītāji spriež kā ilgtermiņa saimnieki, tie otri, kā caurbraucēji patērētāji. Fiksi izēdīsim šo, dosimies uz nākošo
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas