Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Parakstīts Saprašanās memorands ar EK par starptautisko aizdevumu

Trešdien parakstīts un stājies spēkā Saprašanās memorands starp Eiropas Kopienu (EK) un Latvijas valdību par aizdevumu 3,1 miljarda eiro apmērā, ko plānots saņemt sešos maksājumos turpmāko trīs gadu laikā. Paredzams, ka pirmā aizdevuma daļa, 1 miljards eiro, tiks saņemta martā.

Starptautiskais aizdevums budžeta ietvaros tiks novirzīts valsts ekonomiskās izaugsmes potenciāla paaugstināšanai. Stabilizācijas un izaugsmes programmā ietverto pasākumu īstenošana veicinās arī pēc iespējas ātrāku Latvijas iestāšanos eiro zonā, kas noteikts par vienu no programmas virsmērķiem.

Katras aizdevuma daļas izmaksa būs atkarīga no Latvijas ekonomikas stabilizācijas plāna pasākumu izpildes. Lai saņemtu otro EK finanšu atbalsta daļu aptuveni 1,2 miljardu eiro apmērā, Latvijai būs jāīsteno pasākumi četros virzienos: budžeta konsolidēšana, budžeta pārvaldības reforma, finanšu sektora regulēšana un uzraudzība, kā arī strukturālās reformas.

Atbilstoši Saprašanās memorandam, valdība apņēmusies veikt grozījumus 2009. gada valsts budžetā, budžeta deficītu saglabājot ne lielāku par 5% no IKP. Tiks veikti arī valsts finanšu pārvaldības stiprināšanas pasākumi, kā arī turpināta atalgojuma sistēmas optimizācija valsts pārvaldes institūcijās. Lai panāktu papildu ietaupījumus uz valsts pārvaldes izdevumu rēķina, tiks ievēroti Valsts kontroles 2008. gada septembra ieteikumi par 2007. gada valsts un pašvaldību budžetu izvērtēšanu.

Lai nodrošinātu turpmāku aizdevumu saņemšanu, Latvijas iestādēm, konsultējoties ar Nacionālo trīspusējo padomi, jāizstrādā un jāpieņem eksporta veicināšanas stratēģija. Eiropas Investīciju fonda pārvaldītā holdinga fonda darbības ietvaros valdība apņēmusies nodrošināt efektīvu pieeju finanšu līdzekļiem maziem un vidējiem uzņēmumiem, izmantojot eksporta kredītu garantijas, riska kapitāla fondus un citus uzņēmējdarbības atbalsta instrumentus. Tāpat paredzēts ieviest sistemātisku Eiropas Savienības fondu palīdzības ietekmes novērtēšanas sistēmu.

Jau iepriekš ziņots, ka EK 3,1 miljardu eiro kredītlīnija Latvijai tiek atvērta kopā ar Starptautiskā Valūtas fonda plānoto aizdevumu 1,7 miljardu eiro apmērā. Skandināvijas valstis (Zviedrija, Dānija, Somija, Norvēģija un Igaunija) gatavas piešķirt 1,9 miljardus eiro, Pasaules Banka – 0,4 miljardus eiro, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, Čehijas Republika un Polija kopā 0,4 miljardus eiro. Starptautisko donoru aizdevums kopā veido 7,5 miljardus eiro.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas