Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Parīzē piešķirtas starptautiskās balvas un stipendijas Sievietēm zinātnē

Ceturtdien Parīzē apbalvoja piecas ievērojamas zinātnieces par nozīmīgiem sasniegumiem un ieguldījumu globālu uzdevumu risināšanā materiālzinātņu jomā un pasniedza 100 000 dolārus vērtās prestižās L'Oréal-UNESCO balvas Sievietēm zinātnē, portālu Diena.lv informēja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas konsultante Liene Krīvena.

Savukārt 15 jaunās zinātnieces no visas pasaules saņēma UNESCO-L'Oréal starptautisko stipendiju Sievietēm zinātnē turpmākiem pētījumiem laboratorijās. Šogad pirmo reizi stipendiāšu vidū bija zinātniece no Baltijas - Trīne Vahisalu no Igaunijas. 32 gadus vecā Tartu Universitātes un Helsinku Universitātes augu bioloģijas doktorante pētīja augu reakciju uz apkārtējās vides izmaiņām un centās identificēt pielāgošanās mehānismos iesaistītos gēnus, lai varētu tikt izveidoti pret sausumu un ozonu izturīgāki lauksaimniecībai nozīmīgi augi.

Balvu pasniegšanas ceremoniju vadīja starptautiskās žūrijas priekšsēdētājs, 1999. gada Nobela prēmijas laureāts ķīmijā, profesors Ahmeds Zevails. Balvas pasniedza UNESCO ģenerāldirektore Irina Bokova un L'Oréal un L'Oréal fonda prezidents Lindsijs Ouens-Džonss.

Balvas par izciliem sasniegumiem zinātnē saņēma: ķīmijas un enerģētikas profesore Vivjena Ving-Vah Jama no Honkongas Universitātes Ķīnā, atomfizikas profesore Anna Luijē no Lundas Universitātes Zviedrijā, ķīmijas profesore Faiza Al-Kharafi no Kuveitas Universitātes, emeritētā profesore Silvija Torresa-Peimberta no Mehiko Universitātes Astronomijas institūta, vides zinātnes profesore Džiliana Benfīlde no Kalifornijas universitātes Bērklijā.

Šogad konkursa kārtībā tiks piešķirta L'ORÉAL Latvijas stipendija Sievietēm zinātnē ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu. To saņems trīs dzīvības zinātņu vai materiālzinātņu jomā strādājošas Latvijas pētnieces - divas doktorantes līdz 33 gadu vecumam disertācijas izstrādei, kā arī viena zinātņu doktore vecumā līdz 40 gadiem - zinātnisko pētījumu veikšanai. Katras stipendijas apmērs ir 4000 latu, un tā paredzēta pētījumu veikšanai Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas