Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Parlaments ārkārtas sēdē lems par iedzīvotāju tiesībām atlaist pašvaldības domi

Saeima piektdien ārkārtas sēdē lems par deputātu ierosinājumu iedzīvotājiem dot tiesības atlaist pašvaldības domi, liecina pirmdien Saeimas prezidijā apstiprinātā sēdes darba kārtība.

Grozījumus likumā "Par pašvaldībām", par kuru nodošanu skatīšanai komisijās piektdien lems parlaments, iesnieguši "Vienotības" pārstāvji – Lolita Čigāne, Rasma Kārkliņa, Ingmārs Čaklais, Aleksejs Loskutovs, Andris Buiķis un Atis Lejiņš.

Pašlaik likums paredz, ka jautājumu par pašvaldības domes atlaišanu izskata Saeima. Pēc deputātu domām, tas ir ļoti laikietilpīgs process un sava garuma dēļ var radīt būtisku kaitējumu pašvaldības iedzīvotāju interesēm.

Tādēļ deputāti rosina ieviest ātrāku mehānismu, kā atlaist ievēlēto domi. Proti, paredzēts, ka priekšlikumu atlaist domi var iesniegt vismaz viena desmitā daļa pašvaldības balsstiesīgo iedzīvotāju un par to savākti ne mazāk kā ceturtās daļas pašvaldības balsstiesīgo iedzīvotāju paraksti. Tiesības ierosināt pašvaldības iedzīvotāju nobalsošanu par domes atsaukšanu nevar izmantot gadu pēc domes sanākšanas un gadu pirms domes pilnvaru beigām.

Likumprojekts noteic, ka pašvaldības iedzīvotāju nobalsošana rīkojama sestdienā. Referendums uzskatāms par notikušu, ja tajā piedalījusies vairāk nekā puse no pēdējās attiecīgās domes vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita. Savukārt dome uzskatāma par atlaistu, ja par to ir izteicies vairākums no pašvaldības iedzīvotāju nobalsošanā piedalījušos vēlētāju skaita.

Līdz ar domes atlaišanu Saeima pēc valdības ieteikuma ieceļ attiecīgajā administratīvajā teritorijā pagaidu administrāciju un nosaka, kādā termiņā jānotiek jaunām domes vēlēšanām.

Likumprojekts paredz, ka jaunas domes vēlēšanas organizējamas ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no pašvaldības iedzīvotāju nobalsošanas rezultātu paziņošanas brīža. Ja līdz kārtējām domes vēlēšanām ir palikuši mazāk nekā 15 mēneši, jaunas domes vēlēšanas nenotiek.

Deputāti arī rosina uzdot valdībai līdz 1.augustam iesniegt Saeimā likumprojektu par pašvaldības iedzīvotāju referendumiem, kuru rezultātiem ir juridiski saistošs spēks.

"Vienotības" pārstāvji argumentē, ka likumprojektā iekļautie kritēriji referenduma ierosināšanai ir augsti, lai nodrošinātu, ka tiek pausta lielākās daļas pašvaldības iedzīvotāju griba un domes darbs netiek traucēts ar nepārtrauktiem un nepamatotiem referendumiem.

Paredzēts, ka izdevumi par iedzīvotāju parakstu vākšanu, lai ierosinātu parakstu vākšanu par referenduma ierosināšanu, tiek segti no iedzīvotāju finanšu līdzekļiem. Savukārt izdevumi par parakstu vākšanu referenduma ierosināšanai un referenduma norisi ir jāsedz no pašvaldību budžeta līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka Saeimas prezidijs pirmdien nolēma 1.jūlijā sasaukt parlamenta ārkārtas sēdi. Saeima pavasara sesiju slēdza 16.jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas