Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Partiju programmas analizēs portālā, kura redaktors atbalstījis Pēdējās partijas idejas

“Neesmu ne Pēdējās partijas dibinātājs, ne biedrs, ne deputāta amata kandidāts,” Diena.lv teica portāla Scenāriji.lv redaktors Pauls Bankovskis, kurš parakstījies uz šīs partijas jūlijā publicētā uzsaukuma vēlētājiem. Ar Valsts prezidenta Valda Zatlera atbalstu tapusī interneta vietne Scenāriji.lv aptuveni mēnesi pirms Saeimas vēlēšanām piedāvās ikvienam pielaikot partiju, kā arī ekspertu veikto partiju programmu izvērtējumu. Interešu konfliktu P.Bankovska amata postenī nesaskata ne Stratēģiskās analīzes komisijas vadītājs Roberts Ķīlis, ne politologs Ivars Ījabs.

Kaut arī sākotnēji P.Bankovskis atbalsījis Pēdējās partijas idejas, tomēr no tiešākas iesaistes tajā esot atteicies, lai izvairītos no iespējamajiem interešu konfliktiem.

P.Bankovskis norādīja, ka viņa redaktora pienākumos ietilpstot ekspertu un tēmu apzināšana, par kurām varētu rakstīt Scenāriji.lv, kā arī diskusiju rezultātu apkopošana. Tomēr galīgo ekspertu izvēli izdara Stratēģiskās analīzes komisija (SAK) – apgalvoja SAK vadītājs Roberts Ķīlis.

“Saprotu bažas, bet Scenāriji.lv nav priekšvēlēšanu projekts, priekšvēlēšanu laiku tikai izmantojam, lai aktualizētu valsts attīstības iespējas. Septembrī, kad sāksies nopietnāka pievēršanās politisko partiju izvērtēšanai, vairāk darba dosim portāla otrajai redaktorei Agitai Pusvilkai,” skaidroja R.Ķīlis.

Scenāriji.lv saturs nenāk no pašiem redaktoriem, bet gan ekspertiem, kurus izvēloties esam prasījuši, lai viņiem nebūtu kādas izteiktas politiskās preferences. Tomēr pilnīgu neitralitāti jau nekādā veidā nevar dabūt gatavu,” atzina R.Ķīlis.

Savukārt politologs Ivars Ījabs Diena.lv norādīja, ka Pēdējās partijas gadījumā būtu grūti runāt par interešu konfliktu, jo šī partija neesot uztverama kā nopietns politisks spēks. “Kad spēlē futbolu, lai piesaistītu uzmanību, reizēm laukumā izskrien kāds pliks cilvēks. Pēdējā partija ir tā analogs politikā. Par to liecina tas, ka neviens no šīs partijas skaļākajiem mutes brūķētājiem tā arī nav saņēmies piedalīties vēlēšanās,” ironizē eksperts.

Scenāriji.lv vietnē norādīts, ka šis projekts ir “SAK un domubiedru veidotā nepolitiskā iniciatīva [..], kas iesaistot sabiedrību, pieaicinot dažādu jomu ekspertus un izmantojot nopietnu zinātnisku pētījumu bāzi, iezīmēs Latvijas ilgtermiņa nākotnes attīstības scenārijus”. Tā redaktori ir P.Bankovskis un A.Pusvilka, kura, saskaņā ar Linkedin atrodamo informāciju, ir sabiedrisko attiecību speciāliste. Projektu līdzfinansē no Eiropas Komisijas un Latvijas valdības noslēgtās vadības partnerības līdzekļiem. Tās mērķis ir sabiedrības informēšana par Eiropas Savienību.

Pēdējo partiju, kuras dibināšana notika šogad 8.jūlijā, saskaņā ar jaunāko socioloģisko aptauju datiem patlaban varētu atbalstīt 1,2% vēlētāju – tādējādi tā kļuvusi par populārāko no tā dēvētajām sīkpartijām. Bez P.Bankovska partijas uzsaukumus parakstījuši arī trādi sabiedrībā pazīstami cilvēki kā mūziķis Roberts Gobziņš un dīdžejs Bogdans Tarans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas