Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Paši kā eksperimentu trusīši

Vēl aizvien apbrīnoju, ka ir cilvēki, kuri lobē un atbalsta ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) klātbūtni cilvēku pārtikā. Neizprotu, kā var uz lietām skatīties tik tuvredzīgi.

Ir divu veidu ĢMO. Vieni ir augi, kuri pēc modifikācijas paši satur indi un spēj nogalināt kaitēkļus, kas tos apdraud, otri ir augi, kuri spēj uzsūkt herbicīdu "Raundaps", paši neejot bojā. Iespējams var piekrist tam, ka pati gēnu modifikācija neietekmē organismu, un cilvēks, kurš apēdis tomātu ar ledus zivs gēnu, nesāks pārvērsties par zivi un mēmi virināt muti. Tomēr apgalvojumam, ka augi un organismi, kuri ir sevī uzsūkuši tik spēcīgu indi kā "Raundaps" tiešām nekaitē cilvēku veselībai, ir grūti piekrist! Tas ir neiespējami, jo gan augs, kurš jau pats sevī satur indi, gan augs, kurš ir uzsūcis indi, pārvēršas par mazu indes devu nākamajam patērētājam.

Patiešām apbrīnojami, cik īslaicīgi domā daļa sabiedrības. Arī no jau esošās pieredzes nemācās. Pirms apmēram divdesmit gadiem, kad parādījās NOP (noturīgie organiskie savienojumi), pesticīdi, herbicīdi un citas lauksaimniecībai paredzētās ķīmiskās vielas, neviens neparedzēja un nerunāja par to, ka šīs vielas izraisa audzējus, smagas saslimšanas cilvēkiem, tās ir spēcīgas indes, kuras ir ļoti kaitīgas cilvēka veselībai. Šodien lielāka daļa no šīm vielām ir aizliegtas. Tāpat arī ĢMO mājvietā ASV, pašas pirmās ĢMO kukurūzas šķirnes ir aizliegts audzēt, jo pētījumi jau ir pierādījuši, ka šie augi ir kaitīgi. Tad kamdēļ mums vajag steigties pētījumiem pa priekšu un tikai pēc gadiem desmit atjēgties, ka ĢMO ir cēlonis daudzām slimībām un kaitēm. Un tad, kad cilvēce jau būs cietusi no šī grandiozā eksperimenta, to tāpat kā NOP vai pesticīdus aizliegs.

Es izvēlos nostāties pret ĢMO. Es nenostājos pret zinātni un attīstību, bet es nostājos pret to, ka eksperimenti notiek uz visu cilvēci, nevis laboratorijās. Domāju, ka mūsdienās ir iespējams veikt pētījumus laboratorijās neatkarīgu ekspertu komandās un uzzināt, kāda tad ir ĢMO ietekme uz organismu. Tomēr tās lielākie lobētāji ar varu, naudu un ietekmi uz institūcijām to nekad nepieļaus.

Atliek vienīgi atgādināt, ka aizvien rūpīgāk jālasa produktu sastāvs un jāatsakās no produktiem, kuru marķējums parāda, ka produkts satur ĢMO. Tāpat jācenšas uzturā izmantot zināmas izcelsmes produktus, kā arī parasto piepilsētas zemnieku produktus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas