Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pasts ar "Parex banku" vienojas par daudzmiljonu kredīta pagarinājumu

Valstij piederošais Latvijas Pasts (LP) un Parex banka piektdien vienojās par pērn pasta bankrota novēršanai izsniegtā 21 miljona eiro lielā kredīta pagarinājumu uz gadu, _Dienu _informēja pastā.

Pērn noslēgtā vienošanās par kredīta izsniegšanu paredzēja, ka pēc gada to var pagarināt uz desmit gadiem, palielinot arī pieejamo summu līdz 36 miljoniem, un pasts to vēlējies izmantot. Taču Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteiktie ierobežojumi valsts izglābtajai bankai ļāvuši kredīta termiņu pagarināt tikai uz gadu un tikai tai pašā apjomā. Ņemot vērā iepriekšējā līguma noteikumus, "šobrīd veicamā Parex kredītlīnijas līguma pagarināšana uzskatāma kā iepriekš plānots un loģisks solis Latvijas Pasta finansējuma strukturēšanai," teikts pasta paziņojumā.

Kredītam noteikta likme 3,75% + sešu mēnešu EURIBOR, taču realitātē kredītmaksājumi mēnesī esot samazinājušies par 2%, ņemot vērā to, ka EURIBOR likme šogad samazinājusies.

Satiksmes ministrija (SM) savulaik ziņoja Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdībai, ka kapitāla finansēšanai 2009.gadā pastam nepieciešami 643 000 latu, liecina Dienas rīcībā esošās ziņas.

Pasta kredītsaistības ir iespaidīgas - 24 miljoni eiro, no kuriem 21 miljons Parex bankā, bet trīs miljoni eiro Latvijas krājbankā. Otrā atdošanai termiņš arī ir maijs, tiks atvērta kredītlīnija, iepriekš apliecināja pasta pagaidu vadītājs Raitis Avots.

Diena jau vēstīja, ka pasta finanšu situāciju gan SM, gan uzņēmuma vadība vērtē kā nestabilu un lielo kredītsaistību dēļ nepieciešams palielināt uzņēmuma pamatkapitālu. SM naudas nav, tāpēc ir runa par vērtīga īpašuma Brīvības ielā ieguldīšanu.

Kad plānu ar divu vērtīgu māju ieguldīšanu virzīja bijušais ministrs Ainārs Šlesers (LPP/LC), izskanēja bažas, ka valsts var zaudēt kontroli pār tām un ēkas var tikt pārdotas savējiem par neatbilstoši zemām cenām sliktās nekustamo īpašumu tirgus situācijas dēļ.

Līdz tam rentabli strādājošā pasta finanšu situācija pasliktinājās 2006.gadā, kad tas cieta 4,8 miljonu latu zaudējumus. Gadu vēlāk tie jau bija 14 miljoni un pirmo reizi parādījās nepieciešamība pēc valsts subsīdijas - par preses piegādi lauku apvidos apmēram četru miljonu latu apmērā. Subsīdiju izmaksāja arī pērn, un gadu pasts cerēja beigt ar 2-3 miljonu latu zaudējumiem, bet 2009.gadu - jau ar peļņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Pasts lūdz Parex pagarināt daudzmiljonu kredīta atdošanu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas