Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pasts lūdz Parex pagarināt daudzmiljonu kredīta atdošanu

Valstij piederošais Latvijas pasts lūdzis Parex bankai uz gadu atlikt 21 miljona eiro kredīta atdošanu, ko aizņēmās pērn bankrota novēršanai. Pasta pagaidu vadība atzīst, ka tā finanšu situācija arvien ir nestabila.

"Pastam ir diezgan nopietna situācija, un ir virkne darbību, ko var nākties veikt, piemēram, pārskatīt funkcijas vai celt tarifus," uz jautājumu, vai pastam arvien draud maksātnespēja, atbildēja ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK).

Pastam šomēnes jāatdod divi kredīti — trīs miljoni eiro Latvijas krājbankai (LK) un 21 miljons eiro Parex. Uzņēmuma pagaidu vadītājs Raitis Avots Dienai sacīja, ka LK kredīts tiks atdots, visticamāk, šim nolūkam atverot kredītlīniju. Parex kredītu pasts lūgšot pagarināt uz gadu. Vienošanos plānots panākt piektdien. Banka neesot izvirzījusi prasības pēc papildu nodrošinājuma vai valsts garantijām. Pasts pagaidām nenosauc, kāda būs kredīta procentu likme.

Tas nozīmē, ka iespaidīgais pasta parādu apjoms — 24 miljoni eiro plus procenti — būtībā nemainās.

Parex kredīta nosacījumi paredzēja, ka to var pagarināt uz 10 gadiem un palielināt līdz 36 miljoniem, bet šī iespēja acīmredzot netiks izmantota. Kredītu Parex bankā pasts iepriekšējā satiksmes ministra Aināra Šlesera (LPP/LC) laikā ieguva savdabīgā formā — tā piešķiršana sakrita ar laiku, kurā vairāki Satiksmes ministrijas (SM) uzņēmumi noguldīja bankā iespaidīgus depozītus.

Sarunām tuvi avoti Dienai norādīja, ka pirms sarunu beigšanas sarunas banka vēlas apliecinājumu par valsts atbalstu uzņēmumam gadījumā, ja tas nonāk finanšu grūtībās, un plānu pozitīvai finanšu plūsmai.

R.Avots atzina, ka uzņēmumam tuvākajos mēnešos jāpalielina pamatkapitāls, "lai novērstu likviditātes risku". Likviditātes risks nozīmē, ka uzņēmumam var aptrūkties naudas, lai norēķinātos par aktuālajām vajadzībām. Ja tas notiek, maksātnespēja ir reāls scenārijs.

"Mēs esam daudz darījuši — optimizējuši pasta tīklu, mainījuši cenas, bet likviditātes risks joprojām pastāv. Pašreiz situācija ir apmierinoša, bet ar mūsu saistībām un izmaiņām kontos risks ir liels, ja nepalielina pamatkapitālu," teica R.Avots.

Tāpēc atkal aktualizēts jautājums par nekustamo īpašumu — SM piederošu vērtīgu namu — ieguldīšanu pastā. K.Gerhards apliecināja, ka naudas nav, un ticamākais risinājums ir mazāk vērtīgo zemes gabalu un ēkas Brīvības ielā 58 ieguldīšana, atsakoties no nodoma ieguldīt Lattelecom izīrēto ēku Vaļņu ielā 30.

Kad plānu virzīja A.Šlesers, izskanēja bažas, ka valsts var zaudēt kontroli pār vērtīgajām ēkām un tās var tikt pārdotas savējiem par neatbilstoši zemām cenām sliktās nekustamo īpašumu tirgus situācijas dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas