Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pašvaldībām būs tiesības rīkot referendumus

Saeima ceturtdien vienbalsīgi galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā Par pašvaldībām, kas paredz arī pašvaldībām noteikt tiesības rīkot referendumus saistībā ar savas kompetences jautājumiem.

Līdz ar atbalstīto grozījumu par pašvaldību tiesībām rīkot referendumu Ministru kabinetam noteikts pienākums līdz nākamā gada beigām izstrādāt likumprojektu par referendumu rīkošanas un norises kārtību, kā arī tajos izlemjamiem jautājumiem.

Pašreiz pašvaldībām par administratīvās teritorijas robežu grozīšanu, pašvaldības attīstības programmu un teritorijas plānojumu jāorganizē publiskās apspriešanas.

Likumprojekta izskatīšanas gaitā tika atbalstīti visi atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas izstrādātie grozījumi.

Noraidīti savukārt partijas Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā frakcijas iesniegtie priekšlikumi, to vidū arī ierosinājums noteikt mazākumtautības valodu kā darba valodu pašvaldības domē, ja vairāk nekā puse no pašvaldības teritorijā dzīvojošajiem pieder pie kādas no mazākumtautībām.

Grozījumi paredz arī veidot pašvaldību teritoriālās komitejas un novadu valdes. Teritoriālā komiteja izskatīšanai domē varēs sagatavot lēmuma projektus par atsevišķu novada teritoriālo vienību pārdali, pagastu vai pilsētu pārvalžu darbības jautājumiem, pašvaldības pakalpojumu kvalitātes uzlabošanu un citiem jautājumiem. Savukārt novada valdes uzdevums būs saskaņot pašvaldības komiteju viedokļus un sagatavot priekšlikumus domes lēmumu pieņemšanai. Novada valdē, kuru vadīs domes priekšsēdētājs, strādās priekšsēdētāja vietnieki un komiteju priekšsēdētāji.

Likumprojekts noteic, ka pārvaldes vadītājam būs tiesības iesniegt domē likumprojektus, tomēr līdz ar grozījumu stāšanos spēkā pārvaldes vadītāja amatu vairs nevarēs savienot ar pašvaldības deputāta statusu.

Savukārt to, vai pārvaldes vadītājs būs pakļauts domes priekšsēdētājam vai izpilddirektoram, katrai pašvaldībai būs iespēja noteikt savā nolikumā.

Grozījumi paredz pašvaldību sadarbības iestāžu, kas izveidotas kopīgu uzdevumu risināšanai, nolikumos iekļaut arī nosacījumus, kādā kārtībā notiek pašvaldības izstāšanās no kopīgās iestādes. Likumprojektā arī plaši atrunātas kopīgo iestāžu darbības pārraudzībai izveidotās uzraudzības padomes funkcijas un tiesības.

Likumprojekts noteic, ka jaunizveidotajai novada domei gada laikā jāizvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi un jāpieņem jauni. Līdz jauno noteikumu pieņemšanai spēkā būs iepriekšējie. Jaunie saistošie noteikumi pašvaldībai būs jāsaskaņo ar Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministriju.

Grozījumi likumā Par pašvaldībām nepieciešami saistībā ar pašvaldību reformu, kas noslēgsies līdz ar nākamā gada pašvaldību vēlēšanām.

Latvijā no 2009.gada 1.jūlija, kad stāsies spēkā arī pieņemtie grozījumi, būs divu veidu vietējās pašvaldības - novadi un republikas pilsētas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas