Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pauls Raudseps: Caurā fasāde

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
narkologs
n
Par siltināšanu - kamēr saglabājas apkures monopols, tas jebkurus ietaupījumus no siltumpatēriņa samazināšanas padarīs par neesošiem, uzskrūvējot tarifus. Gan par 50, gan par 90%, bet ja vajadzēs, tad arī vairāk.
narkologs
n
Nu pastāsti, kā pelnīt tos EIRO Latvijā, kur valūta ir lats. Visiem aizbraukt strādāt citur?
narkologs
n
"Gāzt no troņa" vajag tos "ģeniālos ekonomistus", kuri domā, ka uzņēmēju vietā ir jāstrādā valdībai, devalvējot valūtu (un tādā veidā samazinot iedzīvotāju ienākumus, + palielinot aizņēmumu). Nav pārāk dārga maksa par dažu "īpaši vērtīgu uzņēmēju" interesēm?
Jecis
J
Pašreiz Latvijai vis vairāk nepieciešams . ir, lai lata ekonomiskajā telpā pēc iespējas vairāk ienāk pašu nopopelnīti EIRO. Māju siltināšana protams ir labs pasākums pie nosacījuma, ja tas nav uz kāda EIRO kredīta rēķina, citādi tas īpaši neatšķirās no privātmāju būves, ja vien ar kādu enerģijas ietaupījumu kā efektu. Manuprāt neizbēgama ir devalvācija, kas atdzīvinātu eksportu. Bet pašreizējie politiķi, kas atsēž pēdējās dienas, nemēģinās gāzt no troņa elku. No tā tikai sliktāk. Augonis samilzt.
kāmis
k
tur nav ko rīkot seminārus un censties atklat ameriku. vajag tik ar likumu noteikt, ka, piemēram , no 2010. 1. janvāra maksu par siltumu drikst iekasēt tikai pamatojoties uz individuālo siltuma skaititāju rādījumiem. i skaitītājus saliks, i nosiltinās, ja negribēs vairāk maksāt. viss notiksies.
Arch.
A
Nu, ir labi, ja par to runā. Koalīcijai ar tiem nopelniem arī ir pašvaki, lai neteiktu vairāk. Savukārt intereses trūkums ir jūtams arī šeit.
MONOPOLS
M
Siltiniet nu globālo sasilšanu gaidot - Latvijas Gāze savu naudiņu tāpat dabūs ! Ja nav iespēja nodrošināt SISTĒMISKU pieeju, tad uzlabojumi nedos vēlamo efektu. Neceriet, jo nava dzirdēts šajos taupības režīma laikos, ka Latvijas Gāze mazāk kurinātu.
Logic
L
Ikviens veiklais un apķērīgais šobrīd mācās no ministara '' buldozera '' - tā tās lietas jādara, kad sava kabata jāsilda !
vecais65
v
Nav nekādu motivāciju veikt siltināšanu, jo aprēķinu politika siltuma jomā neatbalsta atbildīgu rīcību. Nav jāskatās tālāk ka bēdīgi slavenais uzņēmums Rīgas Siltums lai zināt ka tur viss ir jānomaina lai labums būtu.
oto
o
Piekrītu-nosiltināju savu veco mājiņu, tāpat malka mežonīgi patērējas.
www
w
pilnīgs sviests - ir to pasniegt kā PS kautkādu sasniegumu.
Arch.
A
Arhitekts, jā. Tās "pļavu mājas", kurās ir traks stāvoklis, jāaplūko katrā gadījumā atsevišķi - kas ir traks (pūš no kaktiem, pelē, slikts gaiss utt), kādi materiāli izmantoti, kā tie salikti kopā. Jātaisa energoaudits un termofotografēšana, konstrukciju ekspertīze, ja ir aizdomas, ka kaut kas varētu neturēties. Traki nav tikai tas, ka paņemti milzu kredīti, lai būvētu vai iegādātos jau gatavas ēkas. Traki ir tas, ka šīs ēkas bieži ir uzbūvētas tik slikti, ka tām jau jaunām būtu vajadzīgs kapitālremonts, tām ir neracionāls plānojums un nemākulīgi ierīkoti inženiertīkli - lielākā daļa aizņemtās naudas vienkārši ir zaudēta gluži kā spēļu automātā. Turklāt ne bez banku būvuzraugu un vērtētāju ("ekspertu") vainas.
K2
K
Paldies, tas bija vērtīgi, tas ir jācilā vēl un vēl. Ja -kā izskatās - esat arhitekts, (nevis arhivārs vai arhibīskaps), tad ko jūs domājat un ieteiektu attiecībā uz pļavās sabūvētajām jaunbūvēm? Ar vienu daļu no tām situācija ir vienkārši traģiska.
Saimnieks
S
Pilnīgi piekrītu raksta teiktajam!
Arch.
A
Vispār ir iespējams panākt, ka ēkas siltuma patēriņš ir 15 kWh/kvm gadā pat rekonstrukcijas rezultātā, nerunājot par jaunbūvēm. Tas nozīmē ietaupījumu vairāk kā 90%. Siltumenerģiju nodrošina paši iemītnieki (katrs no mums ir sildītājs ar jaudu 60-80W), sadzīves ierīces - dators, plīts, veļas mašīna un saule, kura iespīd pa logiem. Katrā dzīvoklī vajadzīgs neliels ventilācijas agregāts (izmērs - aptuveni piekaramais divdurvju virtuves skapītis) ar rekuperāciju (siltuma atgūšanu no izlietotā telpas gaisa) un iebūvētu siltummaini, kas svaigo gaisu piesilda līdz vajadzīgajai telpas temperatūrai. Iespējams, kādā no telpām dzīvoklī vajadzīgs neliels radiators - ap 300-500W, lai nodrošinātu komfortablu temperatūru sevišķi aukstajās ziemas dienās (2-3 nedēļas gadā kopumā). Šādu rezultātu panāk ar siltumizolācijas slāni - apm. 40cm (tas jāaprēķina katrā atsevišķā gadījumā, ņemot vērā ēkas orientāciju pret debess pusēm), logiem ar trīskāršu stiklojumu un norobežojošo konstrukciju hermētiskumu. Nu, vēl vajadzīgs projekts ar atbilstošu aprēķinu sadaļu. Apkures izmaksas - 0,05 Ls x 65 kvm x 15 kWh/kvm*a - ap Ls 50 gadā (!) par standarta 3-istabu dzīvokli, izcils komforts telpās - sienu un logu iekšējo virsmu temperatūras ir tuvas telpas temperatūrai, nekad nerodas sajūta, ka "no kaut kurienes velk aukstums" un tml. Ak jā, un Latvijas enerģētiskā neatkarība. Vācijā, Austrijā un Šveicē tā ir vesela industrijas nozare, nekāds, kā saka, "kosmoss". Turklāt tas ir 3-5 gadu tuvas nākotnes būvnormatīvs. Pirmā šāda ēka (gan savrupmāja, ne daudzdzīvokļu ēka - lai gan tieši daudzdzīvokļu ēkas ir izdevīgi būvēt un rekonstruēt šādā veidā) ir būvniecības stadijā, būs pilnīgi gatava vasarā. Ir aplūkojama, ja kādam interesē. :) Vairāk informācijas no pirmavotiem - vē vē vē punkts passiv punkts de.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas