Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pauls Raudseps: Domāšana un nervu kutināšana

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
es
e
Diemzel Latvija var klut par nakamo Islandi. MB tekosa konta deficits, grutibas rast re-finansejumu / investicijas, spiediens uz valutas kursu utt. daris savu. Ari slikto kreditu portfela lielums ir neskaidrs, ka ari banku pau kapitala lielums. Latvijas varasviriem nav nedz planu, nedz resursu, lai mazinatu sapigo kritienu.
ert
e
Latvijas žurnālisti bieži vien tik labi nemaz angliski nesaprot, lai spētu izlasīt profesionālu rakstu par ekonomiku angļu valodā! Vieglāk pārņemt pārtulkotu šokējošu ziņu no kādas aģentūras... Ja Zviedri savas bankas turpinās stutēt, tad pie mums arī nekas slikts nenotiks!
jj
j
Islandes problēma lielā mērā bija arī lielais krievu kapitāla īpatsvars - ne jau velti Islandes valdība vērsās pie Krievijas valdības. Skandināvu bizness Baltijas valstīm izrādījās uzticīgāks nekā krievu bizness Islandei:)!
Aleksandrs
A
Starp citu tas nav nekāds Džons bet Roberts. S-s happens
Islande!!!!
I
Kas tā tāda par idiotisku Īslandi?? Prātiņ, nāc mājās!
CR
C
Grūti kreditēšanas bumu nosaukt par Skandināvu banku alkatību, jo tajā piedalījas gandrīz visas bankas, arī vietējās un tās, kuru akcionāri ir vācieši, krievi, ukraiņi utt. Kurš vainīgs - visi gan bankas, gan aizņēmēji, gan valsts. Taču tagad stulbi būtu nodarboties ar vainīgo meklēšanu, drīzāk jārod risinājumi problēmai - kā atrāk pārvarēt krīzi un te jāpiedalās visiem vainīgajiem, valdībai, bankām un sabiedrībai.
d'Andris
d
Es jau arī nesaku, ka citi tādi nav :) Tikai pārāk bieži Skandināvu banku tēmā Baltija tiek nosaukta kā viņu problēmu cēlonis. Es gribēju atgādināt, ka viņi paši ir savu problēmu cēlonis. Un katrs kredītņēmējs ir savu problēmu cēlonis. Tomēr liela nauda reklāmās tika tērēta, lai katram šeit pateiktu, ka no turienes ir atnesta MILZĪGA pieredze un zināšanas, un ja reiz banka nolemj, ka tu vari kredītu ņemt, tad netēlo pārāk gudru un ņem! Atbildība šajā gadījumā nav dalāma 50:50, bankām un valdībām šoreiz pienākas visi 80%. Ja kāds šai tēzei nepiekrīt, tad viņam vairs nav tiesības sūdzēties par trešo personu reklāmas ietekmi vēlēšanās un reklamēto atbildību :)
lno
l
PROBLĒMAS IR ALKATĪGU SKANDINĀVU BANKĀM LATVIJĀ ___________________________________ Nu pastāsti, kura banka vai uzņēmējs negrib gūt peļņu, tātad nav alkatīgs? Varbūt pazīsti, kādu, kurš uzlicis peļņas griestus, teiksim 10% un vairāk ne santīma? Problēmas tikai skandināvu bankām, citām nav?
brx
b
...bet apskatieties šodienas Financial Times mājas lapu. Zviedrijas valdības pasākumi šodien ir pirmā tēma. Vispār izskatās pārliecinoša Zv.valdības rīcība un tas iepriecina.
CR
C
Ļoti korekts raksts par situācijas vērtējumu. Jau iepriekš norādīju, ka Latvijai finanšu krīze, kāda ir ASV un citās Rietumeiropas valstīs, ir diezgan mazticama, dēl apstākļiem, kas jau norādīti rakstā, bet tas nenozīmē, ka pie mums viss ir kārtībā. Domāju, ka nopietnas problēmas mums būs dēļ ekonomiskās situācijas, jo pašlaik mēs nevis piezemējamies, bet gan krītam kā akmens un vēl neesam nokrituši. Ir daudz signālu, kas norāda, ka mūs sagaida ļoti nopietna situācija nākotnē - pieaugošais bankrotu skaits, bezdarba pieaugums, IKP kritums un komercbanku atturīgā atieksme kredītu izsniegšanā gan mājsaimniecībā, gan biznesam, proti, nav finansējuma lai kaut ko radītu, kas faktiski samazina cerības īstermiņā izkulties no ziepēm, un tā ir problēma, kas risināma. Saeimā iesniegtais budžeta projekts ir pārlieku optimistiks attiecībā uz IKP pieaugumu un inflāciju,manuprāt abi strauji kritīsies, kā rezultātā budžeta defecīts būs lielāks nekā pašlaik prognozētais. Manuprāt, ir risinājumi, bet tie ir ļoti kardināli, sākot ar nodokļu politikas kardinālam izmaiņām, konkurences vidi un beidzot ar budžeta defecīta palielināšanu ārpus pieļaujamajiem kritērijiem.
d'Andris
d
Protams, ka ir vērts aizlūgt gan par Zviedrijas, gan Somijas, Krievijas, ASV, ANO un visu citu saprātīgu rīcību vienmēr un visās situācijās. Un par ministriem, deputātiem, valsts sekretāriem, referentiem un ekspertiem. Es gan nepiekrītu, ka zviedri šeit nodarbojas ar labdarību. Desmitiem tūkstošu hektāru zemes un mežu fondi un firmas sapirkušas. Simtus miljonu peļņu bankas savākušas, un ja tām tagad ir problēmas, tad pareizāk ir teikt, ka PROBLĒMAS IR ALKATĪGU SKANDINĀVU BANKĀM LATVIJĀ. Jā, latvieši sagrābās banku sareklamētos kredītus, latviešu valdība to pieļāva un veicināja, bet NAUDU UZSTĀJĪGI DEVA SKANDINĀVI PAŠI! Lai nu tagad arī glābj savus ieguldījumus - latviešu kredītņēmējus :)
zinas
z
Nu nezinu, cik informets ir autors, bet CNN reportaza no Eiropadomes skaidri un gaisi pateica, ka Baltijas valstis var piedzivot lidzigu likteni. Si zina naca no Briseles eiropadomes kur pulcejas valstu vaditaji un finansu ministri.
Aleksandrs
A
Iesaku tev aizlūgt par Zviedrijas karalisti katru vakaru, jo pagaidām zviedri ir maksājuši par Latvijas banku problēmām un kamēr šeit būs zviedru kapitāls un viņiem klāsies puslīdz labi mājās, tikmēr mums arī klāsies puslīdz labi, jo nevis Latvijas aprobežotie ministri risinās globālās ekonomiskās krīzes problēmas, bet to darīs Zviedrijas valdība. Attiecībā par Raudsepa kunga spējām redzēt tālāk. Īslande tika faktiski izspēlēta, ka Krievijas kapitāla apdrošinājuma (hedge) fonds. Iestājoties likviditātes problēmām šis fonds sabruka, kas savukārt ļāva Krievijai kapitalizēties politiski un par šo es nēesmu dzirdējis no Dienas nevienu sakarīgu komentāru. No šī viedokļa mēs esam tuvāki Īslandes scenārijam nekā jebkad. Mēs praktiski kļūstam par NATO dalībvalsti ar Krievijas protektorāta iezīmēm.
dzeris - zvirbulēns
d
Tu jau vairs nesaproti, ko lasi, un nesajēdz, ko raksti, lielais "patriots", par ko tu tā neieredzi to Zviedriju? Par to, ka tur dzīvo labāk kā Latvijā un Ziedriju nesauc par mazu kotrumpētu valstiņu, par to, ka tiem nav tik neprofesionāla un zaglīga valsts pārvalde? Vai tad tu ar savām naida pārņemtām zvirbuļa smadzenēm nesajēdz, ka, ja slikti klāsies Zviedrijai, Latvijai klāsies vēl sliktāk? Iekš tā ir tas tavējais "patriotisms"?
zvirbulēns
z
Varbūt tā būs Zviedrija, un taviem darba devējiem, Raudsep, nu tiem, kuriem tu kalpo, klāsies grūti :)))

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas