Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pauls Raudseps: Eesti eiro

Kamēr Latvijā domājam, kā no ārvalstu palīdzības sniedzējiem izkaulēt atļauju vēl šogad tērēt ievērojami vairāk, nekā nopelnām, Igaunija darīs visu, lai pēc iespējas ātrāk ieviestu eiro. Kā teicis kaimiņvalsts premjerministrs Andruss Ansips, eiro ieviešana ir "nepieciešama, lai pārtrauktu visas šīs baumas par [kronas] devalvāciju". Tas savukārt stiprinātu ārvalstu investoru uzticību Igaunijas ekonomikas stabilitātei.

Lai gan Ansips paziņojis, ka Igaunija cer jau oktobrī prasīt Eiropas komisijas vērtējumu par tās atbilstību eiro ieviešanas kritērijiem, lai varētu pievienoties eirozonai jau nākamā gada vidū, EK finanšu komisārs Almunija uzskata, ka tas ir pārāk ambiciozs mērķis, tomēr labvēlīgi izteicies par Igaunijas iespējām pāriet no kronas uz eiro 2011.gada 1.janvārī.

Sarunas ar vairākiem augsta līmeņa Igaunijas valsts darbiniekiem šīs nedēļas sākumā Lennarta Meri konferencē Tallinā radīja iespaidu, ka igauņi tieši šogad saredz mazu "iespēju lodziņu", īsu brīdi, kad viņi varētu noturēt budžeta deficītu zem 3% no iekšzemes kopprodukta un kad inflācija būtu pietiekami zema, lai iekļautos eiro ieviešanai noteiktajos Māstrihtas kritērijos. Budžeta apcirpšana būs sāpīga - Ansips pēdējās dienās jau ir pateicis, ka līdz gada beigām varētu tikt iztērēti bezdarbnieku pabalstiem rezervētie naudas fondi un ka valdība plāno pilnībā apturēt iemaksas pensiju 2.līmenī. Tomēr kavēties nedrīkst, jo, tiklīdz tautsaimniecība atkal sāks augt, inflācija neizbēgami celsies līdzi, un tad eiro ieviešana būs jāatliek uz ilgāku laiku. Igauņi neuzskata, ka Māstrihtas kritēriji būtu taisnīgi vai pat sevišķi loģiski, tomēr, lai arī kā viņi tos nosodītu, viņi arī labi saprot, ka tos mainīt nebūs iespējams.

Pretstatā dažam labam šeit Latvijā, viņi necer uz brīnumu - eiro ieviešanas kritēriju mīkstināšanu, bet gatavojas sakost zobus, savilkt jostas un darīt visu, lai izmantotu šo iespēju, kamēr vēl nav par vēlu.

Bet kā ir ar Latviju? Lai varētu pievienoties eirozonai 2012.gada 1.janvārī, mums jau nākamgad būtu jānodrošina budžets, kura deficīts nepārsniedz 3% no IKP. Jo ilgāk vilksim garumā, jo liekāks ir risks, ka ļausim inflācijai atdzīvoties un atkal nokavēsim brīdi, kad varētu ieviest eiro. Ja igauņi to būs izdarījuši jau 2011.gadā, bet mēs šo iespēju atkal palaidīsim garām, tad attīstības plaisa starp Latviju un Igauniju pavērsies vēl platāka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas