Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pauls Raudseps: Efektivitāte

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Lāpītāja.
L
Jā, tieši tā, jautājums jāņem kompleksi, bet zinot mūsu birokrātiju un likumdevēju darba kvalitāti,kas jau labi parādīta šajā raksta, ar nožēlu jāsaka, viss kas savā būtībā ir labs un vajadzīgs mūsu postpadomju džungļos tiek novests līdz pretējam efektam,viss kas tiek mūsu postpadomju cilvēka rokās( un lemšanā ) tiek pārvērsts par zaudējumu.
Lāpītāja.
L
Beidziet krist galējībās, kā jau latviešiem pieņemts. Pilnigi neko nesiltināt kā domā zvirbulēns arī nevar (saprotu,ka efektīvāk būtu tos šaušalīgos šķirbainos paneļu graustus nostumt ar buldozeru un iespējams,ka ja burbulis nebūtu plīsis un ja būtu paspēts sabūvēt vēl vairāk jauno projektu mājas, tad nostumto briesmoņu vietā varētu ar valsts garantētiem ilgtermiņa kredītiem piepildīt patukšos jaunos projektus ar šiem iedzīvotajiem,bet tas tikai ja būtu....bet vēl nebūs) un tās mājas,kuras negaidot valsts kampaņu ir veikušas siltināšanu pietiekami kvalitatīvi apliecina ka ieguldījumi daļēji sedzas ar ietaupītajiem siltummaksājumiem, un segtos vel vairāk ja siltumpiegādātaji nenogrūstu savus zudumus uz iedzīvotājiem caur tarifiem. Tomer zinot kā mūsu valstī risina lietas kad tās kļūst padomiski kampaņveidīgas,pārliecības par veiksmīgu līdzekļuapguvi nav, naudu patiešam lielāko daļu izvazās visādi birokrātiskie kantori un pašus darbus par atlikuso naudu veiks tā,kā pie mums ir to pieņemts darīt, pa roku galam, kā ar pusmiljona strūklaku pie kongresu nama,kā ar zelta tiltu utt.utjpr.
veesums
v
Kāpēc tiek skarta tikai viena problēma - siltināšana? Esmu jau daudzkārt atkārtojis - ēkas renovācija nesākas un nebeidzas tikai ar siltināšanu. Tā ietver arī ēkas siltummezgla un komunikāciju rekonstrukciju. Paskatieties, kādi siltummezgli, siltummaiņi, caurules, izolācijas materiāls, automātika ir šajās padomjlaikā celtajās mājās. Vidējie dzīvokļi tiek pārkurināti, bet mājas gali salst. Par kādu ekonomiju šeit var runāt, ne jau siltināšana atrisinās šo problēmu. Vispirms jānomaina vecā centrālapkures sistēma uz divcauruļu apkures sistēmu: katrā dzīvoklī savs siltuma skaitītājs un katrs dzīvokļa īpašnieks norēķinās par patērēto siltumu, kādu nu katrs vēlas savā dzīvoklī. Tā ir ekonomija un jūtams rezultāts! Pēc tam nākošais solis, ja nepieciešams, ir ēkas siltināšana. Kāpēc mūsu valstī viss tiek darīts no otra gala?
gm
g
Igaunijaa shii programma jau attiistaas diezgan veiksmiigi. Vinji ir apzinaajushi birokraatiskos, sisteemiskos likumdoshanas shkeersljus, noveersushi tos un siltinaas. To saku nevis, lai lieki atkal igaunjus izceltu, vienkaarshi taadeelj, ka vinjiem ir zinaams kaa sho lietu biidiit uz priekshu. Tur saakotneeji bija taadas pashas kjershanaas
Analfabetisks raksts!!!!
A
Dzivojamo māju pārvaldisanas likums neralamentē problēmas par kurām runā sis cilvēks,bet gan attiecibas starp ipašniekiem un pārvaldnieku!!! Kārtejais piemērs žurnālistu analfabetismam!!!!
dzeris - hm
d
Nu pieķēri, pieķēri, atzīstos, man Dienā blati, tāpēc man vienmēr spiežās piecas zvaigznītes. Pašam smiekli nenāk?
hm
h
interesanti, vērtējot komentārus, dienai vēlamie komentāri neatkarīgi no tā kādu zvaigznīšu daudzumu spied - piespiešas maximālais - 5 komentāri, kas nepatīk, nu gribēdams nevari uzspiest piecas joks, vai kā? dzera muļķībās nav ko klausītes, par darbiņu šeit piemaksā
hm
h
Siltinot mūsu daudzstāvu ķieģeļu vai dzelzsbetona paneļu kastes, mēs varētu nozīmīgi samazināt gan iedzīvotāju izdevumus ... dot darbu celtniekiem. ____________ vai nav kļūda? varētu nozīmīgi samazināt iedzīvotāju maciņu saturu ... un papildināt veiklu zeļļu kontus?
CR
C
Kāpēc nekas netotiek - iemesli vairāki. Spēcīgi lobiju no energoresursu piegādātājiem, jo uzlabojot energoefektivitāti samazinās to ieņēmumi. Lobijs no siltumražotājiem - nav noslēpums, ka liela daļa no tiem ir pašvaldību uzņēmumi, tātad ar padomēm un valdēm, kuras saņem nenormali lielu algu, ja salīdzina ar vidējo Latvijā. Bez tam nav noslēpums, ka šo siltumapgādes uzņēmumu simniecība ir haotiska, proti, kādi ir siltuma zudumi, līdz tā iekļūšanai mājas centralajā siltummezglā, domāju, ka kopumā cipars varētu šokēt. Pēdējais patīk mums vai nē ir mājas, kurās var uzlabot energoefektivitāti, bet ir tādas, kur to izdarīt nevar. Tātad jautājums, kas notiks ar pēdējām un kā pašvaldība grasās risināt šo māju iedzīvotāju problēmas. Nenoliedziami šī lieta ir jārisina, jo ekonomiskais ieguvums ir pietiekami nozīmīgs, taču man nezkāpēc ir pārliecība, ka tas atkal paliks uz papīra, jo ja jāizšķirās starp naudas kāri un tautas labklājību, pēdējie Latvijā vienmēr zaudē. Tādi nu mums ir procesi.
Cabis
C
Pēc mūsu tradicionālās "valstiskās" pieejas (skat. būvinženiera M.Straumes publikāciju vakar Delfos, un LIAA "pieredzi" projektu naudas dalīšanā: lāzeri un disko) ir skaidrs, ka visa siltināšanai paredzētā nauda aizies: apmācībai, sertificēšanai, energoauditam, garu atskaišu un projektu rakstīšanai, un ne kvadrātmetrs siltumizolācijas netiks uzklāts, un ne santīms enerģijas netiks ietaupīts. Muļķim ir skaidrs, ka māja satāv no norobežojošām konstrukcijām, kas ir svarīgas siltuma ekonomijai, t.i. jumts (vai bēniņu pārsegums), pagraba griesti un ārsienas (fasādes un gala sienas), un zinot vājāko, vai arī to kur ar vismazākajiem līdzekļiem var panākt vislielāko ekonomiju ir jāsāk, un tur nevajag ne auditus, ne projektus. Pavērojiet labāko apsaimniekotāju pieredzi, tie sāk ar bēniņu pārseguma (grīdas) siltināšanu, līdz ar to nav vairs jāpārkurina māja, lai 5. vai 9.stāvā būtu silti - atmaksājas apm. 2 gados. Lūdzu ieliekam miljonus pēc pāris gadiem tie paši miljoni ir atpakaļ, un tad nākošā kritiskā vieta tai pašai mājai, utt. Bet pie mums būs 1.-2.-3. lasījumi, sertificējumi utt.
ūūū
ū
Man kā stulbam kvaukšķim atkal liekas, ka būs kārtējā naudas sabāžšana kabatās... Neko citu pagaidām neprotam...
AD
A
"...Rīgas siltumam arī būs jākļūst efektīvākam , nevis dārgākam, jo siltumu sāks patērēt arvien mazāk. Un tarifu kāpums vienīgi diskreditēs energoefektivitāti..." ------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ------------------------------- Kaut arī šis nav primārais jautājums, tam tomēr šodien nav atbildes un, ja nav atbildes, tad dabīgi, ka Rīgas siltums, cīnīdamies par savām interesēm, cels tarifus un radīsies jautājums - kāda jēga siltināt, ja maksa par siltumu paliek tā pati vecā. Piezīme: es to nerakstu, lai diskreditētu siltināšanu - siltināšana ir viens no retiem jēdzīgiem valsts mēroga pasākumiem, kuru varbūt varētu salīdzināt ar zemes reformu 20. gadu sākumā, un es ceru, ka tas "uzņems apgriezienus". Tikai - neko nedarot, nav arī problēmu un viena no problēmām, kas rodas, veicot siltināšanu, ir šāda.
zvirbulēns
z
Kad saskaros ar Raudsepu, mani nepamet doma, ka šis ziķeris strādā uz ārvalstniekiem, proti SVF, ārvalstu privatajām bankām. Nav jau noslēpums, ka privātās bankas grib dabūt savā rīcībā naudu, kas tiks virzīta māju siltināšanai, bankas ir tās, kas māju siltināšanu pasniedz kā Latvijas ekonomikas glābšanas plānu, un Raudseps ta lielā taure kā tā tam jānotiek. Kā, velns, nav kauna šitā te darboties žurnālistikā, tik netīri un riebīgi lobēt ārzemnieku biznesplānus, raujot iekšā Latvijas iedzīvotājus jaunos parādu jūgos?
Lasis
L
Kompetenti, izņemot priekšpēdējo rinkopu. EM ir visu izstrādājusi ar nokavēšanos un pat apstiprin;ajusi MK (2009.g janvārī- februārī) , bet atkal pārvaldes efektivitātes problēmas.... uzlikusi par pienākumu to visu ieviest 1 (VIENA) mēneša laikā,t.i. līdz konkursa izsludināšanai valsts atbalsta programāi daudzdzīvokļu māju renovācijai (2009.g. aprīlī). Kāpēc par pienākumu? Tāpēc, ka iedzīvotājiem pieteikumos programmai jāiesniedz energoauditi saskaņā ar 01.03.2009 apstiprinātajiem standartiem. Energoauditoriem jākoriģē esošie energoefektivitātes aprēķini un pārskatu formas. Valstī ir apmācīti energoauditori saskaņā ar starptautiskajām apmācību programmām galvenokārt, Dānijas pieredze), Bet valstī vēl nav Latvijā serficētu energoauditoru. Priecē tas, ka pēc energoefektivitāte no atvilknēm ir iznākusi dienas gaismā, un pēķšņi visiem ir kļuvusi vajadzīga. Visi visu grib regulēt, kārtot. Lai notiek! Bet, ja iedzīvotāji saņemsies un lems, Rīgas siltumam arī būs jākļūst efektīvākam , nevis dārgākam, jo siltumu sāks patērēt arvien mazāk. Un tarifu kāpums vienīgi diskreditēs energoefektivitāti. Rīgas siltumam paziņojumi par tarifu samazināšanu maijā- pēc apkures sezonas GAN IR BEZPRECEDENTS MĀRKETINGS tā efektivitātei
dzeris - ekonomists
d
Attiecībā uz to, ka TB satiksmes ministra amatā ir galīgākais sviests un apdraud tranzītu, no kā vienīgā Latvija vēl eksistē - par to jau arī pats satraucos, un tam dabīgi nevar nepiekrist, pats brīnos par tk lielu stulbību. Bet arī tas, ka šī te vecā koalīcija izveidojusi galīgi bezjēdzīgu birokrātiju, tas arī ir fakts. Un Dienai tu te piešķir pārāk lielu lomu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas