Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pauls Raudseps: Glābējs uz baltas lapas

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
jautājums
j
Kāpēc neinvestēt izglītībā un zinātnē? Vajag. Tikai naudas nav... Varbūt, ka patenti un licences ir jāpērk tikai sākumā. Pie nopietnas ražošanas vienmēr attīstās arī piesaistītās zinātnes nozares .Pieprasījums rada piedāvājumu. Un , ja mēs nopelnīsim, tad būs arī ko investēt izglītībā un zinātnē. farmakaloģiju es piedāvāju, jo mums ir specifisks darbaspēks, energoatkarība un blakus postpadomju tirgus. Pasaulē jau vispār nekā jauna nav. Ģeniālās lietas parasti ir vienkāršas. Un, ja Jums ir labāki priekšlikumi kā attīstīt Latvijas tautsaimniecību un nodrošināt cilvēkiem darba vietas, tad varbūt Jums vajadzētu padalīties ar tautu. Nepatīk farmakoloģija ? OK . Izvirziet savu versiju, kas ražos un ko ražos. Bet nevar tautai nepārtrauki skandināt, ko samazinās un ko atlaidīs. Vajag pateikt konkrētas lietas un pasākumus, ko darīs, lai radītu darba vietas un valsts ieņēmumus. Kāpēc Jūs tā nicinat savu tautu? Kāpēc saucat par aunu baru? Tāpēc, ka viņi grib darbu, lai varētu uzturēt ģimenes? Ko Jūs viņiem pateiksiet? Ka attīstīsiet izglītību un zinātni?
Zilite
Z
jautajums 03.02.2009 20:36 Jusu " farmakologiskais brinums " Latvijas ekonomikas atjaunosana nav jaunums. "Farmacijas noslepums" pasaule ir pazistams sen. Piem. - Rietumu pasaule stingri uzmana , lai Kina neienaktu farmacijas tirgu. Un vel - Jusu vaji piesegta demagogija / varbut pat apzinata kaitnieciba /, neinvestet Latvijas izglitiba un zinatne , ir aicinajums iznicinat Latviju. Aunu baram vieglak stastit senas pasacinas.
dzeris - ekonomists
d
Un nevajag visu tik nopietni uztvert, neesmu jau plānprātiņš, saprotu jau, ka nekāda zviedru pārvalde te nav iespējama, tā vairāk bija tāda provokācija.
dzeris - ekonomists
d
Nu tu gan mani sasmīdināji, taisni pateicoties Lembergam, Šķēlem, Šleserim mēs arī esam, kur esam, tev nešķiet, ka viņi jau visu, ko varēja, izdarījuši? Tautu ta es cienu, tautas "priekšstāvjus" ar tautu tu nejauc, tevis augstāk minētie kungi nav nekāda tauta.
jautājums
j
Valsts ir gandrīz bankrotējusi un zaudēt nav ko, bet tas dod manevra brīvību. Kāpēc es nevaru piedāvāt savu plānu? Problēma, kas jāatrisina ir, ka jāattistā eksporta ražošana'. Un laika mums nav... Investīcijas Būsim reāli, pasaulē ir krīze un nopietnus investorus mēs nedabūsim. Pārāk liela ir konkurence. Latvijā nav uzkrāts pietiekams privātais kapitāls, lai veiktu nopietnas investīcijas. Ir tikai viena iespēja. Ir tikai viens investors ar pietiekamu finansiālo un administratīvo resursu , kas to spēj izdarīt- Latvijas valsts.. Ko darīt? valstij ir jādibina nopietni uzņēmumi,kas vērsti uz eksporta produkcijas ražošanu. Mums taču jau ir Latenergo un Latvijas meži , no kuriem krīzes laikā var paņemt naudu un kas nodrošina darba vietas. Ko ražot? Ko pasaulei vienmēr vajag? Medikamentos. Un blakus ir postpadomju telpa ar nepiesātinātu tirgu. Farmācija ražošanā nenosaka specifiskas prasības darbaspēkam. Nav dzimuma un vecuma ierobežojumu. Latvijā ir augsts sieviešu darba spēka īpatsvars un problēmas ar sabiedrības novecošanu. Un nav paredzams, ka uz priekšu, kas mainīsies. Parastais partiju piedāvājums , investēt izglītībā un zinātnē. Bet baidos, ka mums nav laika, lai gaidītu, kad nākamie ģēniji izskolosies, kļūs par zinātniekiem, varbūt izgudros kaut ko, bet varbūt nē.Tie ir vismaz 20-30 gadi, paaudzes nomainīsies... Bet laika mums nav. Mums vajadzēja vakar, jo cilvēkiem vajag darbu un algu, lai pabarotu ģimenes un atdotu kredītus. Tāpēc es iesaku veidu kā Japāna gāja arā no pēckara krīzes. Pirka patentus un licences pēc kuriem ražoja produkciju pēc kuras bija stabils pieprasījums pasaules tirgos. Mums ir zinātnieki , kuri ir spējīgi izvērtēt, kuru medikamentu ražošanai ir tirgus potenciāls. Reģionālā attīstība Vai nu tas ir viens uzņēmums ar ražošanas filiālēm lielākajās reģionālajās pilsētās vai atsevišķi uzņēmumi nav svarīgi. Tas nodrošinās reģionu līdzsvarotu attīstību un atrisina problēmu ar darba spēku trūkumu un sociālo nodrošinājumu (mājokļi,, slimnīcas, bērnudārzi) Valsts finansēta ražotņu čeltniecība palīdzētu pardzīvot krīzes laiku būvniekiem, nodrošinot darba vietas. Varbūt , ka valsts nav labākais uzņēmējs, bet cita mums tagad nav. Kad viss nostabilizēsies ražotnes varēs pārdot par tirgus cenas. Bet pārdot nevis privatizēt... Ja izdosies attīstīt eksporta ražošanu, tad atgūsies un attīstīsies arī privātie uzņēmēji, kuri ražo preces un pakalpojumus iekšējam tirgum. Multiplikārais efekts
jautājums
j
Tā kā nepiederu nevienai partijai, man plāni nav jāslēpj un varu brīvi izteikties. Šausmīgi gribās! Jo līdera meklēšana nav mans mīļotais tēmats, bet ekonomikas attīstības iespējas gan. Visi ir ieciklējušies uz izdevumu samazināšanu, kas protams ir svarīgi, bet problēmu pēc būtības nerisina. Valsts pārvalde nenoliedzami ir par lielu un dārgu. Valsts (aģentūras, inspekcijas) ir pilnas ar kundzītēm, kuras smērē papīrus un rada lieku birokrātiju. Daudz posta ,maz labuma. Tagad šīs sievietes tiek atlaistas un nonāk uz ielas, kas jau ir pilnas ar bezdarbniekiem no privātā sektora. Un bez cerībām atrast citu darbu... Un ne pozīcija, ne opozīcija nesaka neko konkrētu. Attīstīs, veicinās, cīnīsies... Ja cilvēks ir slims un ārsti viņam nesaka ne diagnozi, ne terāpiju, ne prognozi, viņš baidās. Ja valsts ir slima un valdībai nav redzējuma kā problēmas risināt, tauta baidās. Cilvēkiem nav darba un nav cerību..Depresija un apātija..
ekonomists
e
dzeri, tu saproti, ko pats raksti? Tu pasaki, ka mēs latvieši esam tik neattīstīta nācija, ka mums vajag kādu citu par valdnieku. Pasaki to cilvēkiem nevis tagad, kad krīze, bet 18. novembrī pie Brīvības pieminekļa. Pasaki un tad paskaties ko tev teiks. Mums latviešiem ir cilvēki, kuri varētu strādāt, bet tādi kā tu dzeri jau ir gatavi da jebkuram ārzemniekam pārdoties, lai tikai savējie netiek. Nav ne mazāko šaubu, ka Lembergs, Šķēle vai tas pats Slesers izdarītu daudz vairāk nekā visi štokiju, kristovski un aboltiņas kopā. Bet tu un tev līdzīgie jau grib lai atnāk no ārzemēm labais baronslielskungs. Nožēlojami zemnieciņi, kas galvu pacelt nevar. Tāds esi tu un vairums Dienas fanu. Savu tautu necienoši augstprāši.
gm
g
Protams, ka opoziicijai ir reaali priekshlikumi, premjera kandidaati, bet Raudseps laikam vareetu iedomaaties, ko noziimee visu to priekshlaiciigi nodot TP, Shlesera rokaas. Njemot veeraa ieprieksheejo pieredzi, pilniigi droshi var secinaat, ka automaatiski tiks palaisti valjaa sunji, lai pievaaktu ko var no taa un saplosiitu gabalos to, kas nav izdeviigs vai biistams. Lai vai kaada valstii buutu kriizee, nevajag iedomaaties, ka TP buus kaut mazliet atmetusi savu cinisko politmehaanikju dabu. Iisteniibaa opoziicija savu piedaavaato plaanu jau sen ir ieziimeejusi, vien plashsazinjas liidzeklji to nav laaga uztveerushi, jo koaliicija ir gana gaadaajusi par pietiekamu skaljiem notikumiem, kas zhurnaalistiem dabiski ir priekshplaanaa.
dzeris
d
Bet man jau šķiet, ar to parex pār;ņemšanu jau tā krīze iesākās, un te tiešām būtu darbs prokuratūrai, jo, cik zinu, daudzas valsts iestādes un tur strādājošos vienkārši piespieda norēķināties caur parexu, draudot ar represijām. Vaļera jau visur durvis ar kāju taisīja vaļā. Un kā jūs domājat, kāpēc mums "ģēnijs" Slakteris vēl arvien par finanšu ministru?
dzeris
d
Nezinu, ko tur Godmanis cenšas, bet nekas jau uz priekšu tāpat neiet. Valsts pārvalde kā bija, tā ir uzblīdusi, cik simtus miļjonu varētu ietaupīt, ja to samazinātu par 1/3, un tā sasniegtu vidējo Eiropas līmeni? Mums vajadzīgas piecas valodas aģentūras, ar labām algām, viena otru dublējošas? Medicīnas, Izgl;ītības, zemkop;ības ministrijā strādājošo skaits drīzumā jau, laikam, pārsniegs skolotāju un ārstu skaitu (zemnieki, izskatās, nebūs vispār, vai būs dāņi, kas visu pārpirks). Un vēl milzīgs skaits citu aģentūru pie ministrijām? Tur ko - visi tie tik ļti nepieciešami? Nu samazinās to ministriju skaitu( un arī jau, izņemot runas, nekas nenotiek), ietaupīs 20 miļj, bet reāli jau uz valsts pārvaldi varētu ietaupīt simtiem miļjonus. Un ko - ir kāds reāls plāns, kā to krīzi pārvarēt? Cik ilgi jau krīze, un, izņemotnaudas grūšanu parexā, nenotiek it nekas, izņemot muldēšanu. Nu sit mani nost, nav man šai valstī ticība ne pozicijai, ne arī opozīcijai, visi karo viens ar otru un ne par ko citu nedomā. Tāpēc man ir konkrēts priekšlikums - uzcept augšā referendumu, un uzaicināt vadīt valsti kādus skandināvus, vai kaut vai igauņus, savā laikā krievi taču arī saprata, ka nespēs paši vienoties un un uzaucināja skandināvus pārvaldīt sevi ( Rjurikus, vai, bet labi neatceros), un nekas - pastāv Krievija. Nu nevarēs šis te nespējnieku nams , kas mums te Latvijā skaitās politiķi, izvest to Latviju no krīzes. Ar ko runāju, lielākā daļa būtu uz manu variantu ar mieru.
Andrew
A
Punkts 1. 740 000 000 miljoni deficiita..pretii tam gribeetos apreekjinu cik mums visiem kopaa maksaas Parex..kaut kaa maac ljoti nelaba aizdoma Punkts 2. Nu nevar valsti izvest no kriizes valdiiba , koaliicija..sauciet to kaa gribat ar tik zemu uzticiibas procentu..un ar taadu slepeniibu..visi darbi pat labaakie rada neko vairaak kaa aizdomas..butiibaa daudz svariigaak ir varai atguut tautas uzticiibu..un tikai to buus iespeejams mobilizeet ekonomiskiem varonjdarbiem Punkts 3. Godmanis kaa personiiba..vai manu vai...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas