Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Pauls Raudseps: Izmaiņas ir iespējamas

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
d'Andris
d
Kā jau rakstīju, pēc "klienta" vēlmes es viņus nekādos vārdos nesaucu un tādēļ neredzu nekādu vajadzību kaut kādu īpašu uzmanību viņam pēc kādas "nebūtiskas" pazīmes izrādīt. Tieši to taču klients vēlas! Līdz ar to, ja viņam kāds nodara gauži, tad pie mums parasts, ka pieaugušie paši tiek galā. Policija jau praktiski nepalīdz nevienam - nešķirojot :) Nesen vienu vietējās majoritātes pārstāvi ar ūdens maisiņiem apmētāja :( Tā problēma jau ir vēlme kļūt vienlīdzīgākajam starp vienlīdzīgajiem. Atgriežoties pie Obamas jāsaka, ka man viņš labāk patīk arī tāpēc, ka ir jaunāks. Mc nav garantijas uz 4 gadiem. Šitā laikam arī nedrīkst ... Nu nu, vai atkal citātu pieliksi?
nu nu
n
Tad amerikāņi ir principiālā opozīcijā visam, ko dara federālā valdība? :D Izņemot t.s. pilsoņu miliciju, pārējiem tāds notikums nepiemīt.
nu nu
n
Doma, ka par savām izvēlēm būtu jāatbild pašam, tā vietā lai gāztu vainu uz citiem, nekad nav ienākusi prātā, ir pārāk sarežģita vai pārāk biedējoša? "Nevis nēģeris, bet afrikānis. Izvēlies vārdus, stulbeni!" (citāc iz kino)
Tautumeita
T
Tomer vajadzetu atgriezties pie Raudsepa raksta. Manuprat, ir divaini, ka vins, audzis Amerika, gan nezina, ka liela dala no pretestibas pret ta saukto "busing" (melno bernu piespiedu ievesanu baltajas skolas un otradak) bija nevis rasisma del, bet gan tapec, ka to ar varu lika darit federala valdiba.
d'Andris
d
Par Stīlu. Viņš mani gandrīz padarīja par rasistu. Līdzīgi kā praids par homofobu un Zurofs par ksenofobu. Vēl tikai kaunīgos latviešus klāt ... Šiem savu uzskatu bīdītājiem tomēr būtu vērts ņemt vērā vietējās tradīcijas, mentalitāti un vēsturisko pieredzi. Daudzas lietas ir pareizas tur un te, tikai tur tās saka vienā, te citā valodā. Piemēram, vārds "nēģeris" vai "negroīds" Latvijā ir rases nosaukums bez jebkāda zemteksta. Mēs to attiecinām, pirmkārt, uz Āfrikas pamatiedzīvotājiem. Nu, šiem no citiem kontinentiem nepatīk. Labi, neteiksim, vispār nekā nesauksim. Nav un viss. Tikai negaidiet, ka mēģināsim arī uzminēt, kurš te afroamerikānis, kurš afroeiropietis, afrokrievs, afrojapānis vai afrolatvietis. Tas nozīmē - nekādu gaušanos par kaut kādiem balto grēkiem, apspiešanu vai pienākumu kaut kādas netaisnības izjust un atlīdzināt. Nu, nav mums citu ekspluatēšanas iespēja bijusi, mēs paši gana izmīcīti, tādēļ sāpīgi šādus apvainojumus uztveram. Arī par rasisimu. Tātad, visi vienādi! Atšķiras personas kodi ... Bet pa muti Rīgā simtiem cilvēku dabū. Cits par to, ka ar cepuri, cits par to, ka bez, citam kaut ko citu kaujas sauciena vietā izkliedz.
Haris
H
Vispār kauns par šitādiem ================= Parastā apdullušo latviešu liberāļu dziesma, kā esmu pamanījis, sākas ar vārdiem "man ir kauns...":). Kauns par valsti, tautu, ko nu kurā brīdī vajag. Ja pareizi esmu sapratis, Jūs vismaz esat konsekventa un esat jau aizkaunējusies līdz ASV. Vēl jau drusku "velk atpakaļ" tā kārtīgi izkaunēties pa Latvija interneta portāliem, bet gan jau pāries, vai ne?:)) Cerams, neplānojat doties atpakaļ. Varu atgādināt: šeit ir viskorumpētāka, visrasistiskākā valsts (Dž. Stīls), ak jā, arī homofobu pilns, kā arī draņķīgs klimats. Fu, šitā visu noskaitīju - tiešām briesmīgi, man ar' gandrīz būs jāiet nokaunēties.
būs
b
Zbigņevs Bržezinskis.
Atlantis
A
Tas ir tiesa, ka Obama neko daudz par Krieviju nav izteicies, var nojaust vien to, ka viņš pašreizējo Krieviju neakceptē. Tas, ko Klintons un Bušs mums deva (un milzīgs paldies) bija vēsturiski nosacīts - krievu armijas izvešana un NATO paplašināšanās. Šobrīd vēsturiskā situācija ir pavisam cita. Tajā laikā ASV atbalsts bija kritiski svarīgs, šobrīd tas ir svarīgs, taču pagaidām nav nepieciešama nekāda ASV īpaša aktivitāte šai reģionā, ir jāuztur līdzšinējais sadarbības līmenis un jāstiprina militārā sadarbība. NATO paplašināšanās vairs nav aktuāla, tāpēc arī amerikāņu interese par Austrumeiropu būs citādāka. Diez vai amerikāņi kaut kad tuvākajā nākotnē varētu mūs pamest. Atcerēsimies arī, ka viens no viņa ārlietu padomniekiem būs
Juris
J
Man vairāk interesē Obamas darbība Latvijas kontekstā. Lai arī ko runātu par Bušu, viņš ir Latvijai draudzīgi noskaņots. Klintons un Bušs deva mums iespēju iestāties Ziemeļatlantijas aizsardzības organizācijā, ir apmeklējuši Rīgu, viņiem ir savs priekšstats par Austrumeiropu un Baltiju. Obama šai sakarā vēl nav pozicionējies. Negribētos, lai piepildās Birkava komentārs, ka šī pasaules daļa būs ārpus Obamas interešu loka. Lai gan vecais ārlietu buks zin ko runā. Tas , ka Obama ir mīlēts Amerika mums ir otršķirīgi. Arī Rūzvelts tur tika celts vai debesīs, bet sekoja Jalta...Tā, ka nevajadzētu sapriecāties par daudz, bet smagi jāstrādā ar jaunā prezidenta administrāciju. Sevišķi latviešu izcelsmes demokrātu partijas aktīvistiem. Un ne tik daudz mūsu mēdijos starmešu gaismā, cik tur , kur izšķiras lielvalsts nākotnes virzība.
Atlantis
A
Amerikā valda "one drop rule", tāpēc visi, kam ir kāds melnais sencis, tiek uzskatīti par melnajiem, pat ļoti gaiši ("light skinned", biraciaļ) ļaudis. Obama, kaut arī daļēji ir baltais, sevi kulturāli identificē ar afroamerikāņiem. Starp citu, man radies iespaids, ka ASV ir lielāks rasisms nekā Rietumeiropā.
Atlantis
A
Rasisms ir tad, kad tiek uzskatīts, ka viena vai otra rase kopumā ir "pārāka" vai "zemāka". Būtiski saprast, ka katrai rasei ir savas stiprās un savas vājās īpašības, savi plusi un mīnusi. Ja šīs atšķirības tiek apjaustas un novērtētas, tad tās ir iespējams līdzsvarot, vienam otru papildināt. Brāļiem ir ļoti daudz fantastisku īpašību, bet diemžēl arī dažas, kas viņus pašus pazudina, bet ir jāmēģina novērst vismaz šo negāciju sociālie, institucinālie iemesli. Tas ir milzīgs darbs, kas jāsāk no pašas apakšas, un ir vairāk vajadzīgi tie brīnišķīgie cilvēki, kuri spētu pacelt visus pārējos uz augšu. Rasisms ir ļoti naturāls un tas pats par sevi neizzudīs, bet tas var izzust augsti civilizētā sabiedrībā.
balts vai melns?
b
Varbūt daži komentētāji nezina, ka Obamam ir tikpat daudz baltais kā melnais. Obamam māte bija baltā no Kanzasas, bet tēvs melnais no Kenijas.
IEVA
I
aarpraacc!!! Shitaads zvirbuleens un njirga te pie mums shtatos taaaaaa norautos pa degunu! Vislielaakie rasisti! Juusu zinaashanai te kastu un rasu sisteema nepastaav un Obama netika ieveeleets addas kraasas deelj! Es te biju Chikaagaa, kad vinsh teica savu acceptance speach un tas bija kaut kas neaizmirstams! Te bija runa par PROUD America nevis melnas vai balts. Latvija nekad uz augshu netiks, ja domaas kaa shie divi idioti.
cirks
c
Daži saka, ka rasisms sākas ar brīdi, kad tu pamani, ka otram ir savādāka ādas krāsa ... Varbūt par smagu teikts, bet arī no patiesības nav tālu ... Mana attieksme pret afro-amerikāņiem mainījās, kad es atradu savu izpratni par viņu būtību un tā ir sekojoša. Baltie visās savās izpausmēs ir, teiksim -rezervētāki, blāvāki. Gan sliktajās, gan arī labajās. Melnie turpretim ir daudz, daudz ekspresīvaki - gan labajās izpausmēs, gan diemžēl arī sliktajās. Un pavisam dabiski ir , ka (vismaz šobrīd) daudz vairāk tiek pamanītas un apspriestas tieši negatīvās izpausmes. Ja par to vairāk runā, tad tas arī veido dominējošo viedokli. Balto vidū diemžēl ne par labu melnajiem, vismaz noteikti to balto vidū, kuriem nav pietiekoši lielas saskarsmes iespējas ar melnajiem. Piem. Latvijā. Neteiktu, ka man tādas ir daudz, bet es mērķtiecīgi mēģināju pamanīt tieši pozitīvās izpausmes - un teikšu godīgi - melnie savās pozitīvajās izpausmēs sit pušu baltos 100% :)) Morāle ? Nevajag prātā piešķirt īpašības cilvēku grupai tikai tapēc, ka viņiem ir cita ādas krāsa un par tādiem ir dzirdēti slikti nostāsti ... Ir izcilības arī melno vidū un sūdabrāļi starp baltajiem. Atbildība ir individuāla un tādam jābūt arī personības vērtējumam.
Atlantis
A
Hari, man nekad nav bijušas ne mazākās šaubas par Irākas kara patieso motīvu. Nafta, diktators - tas viss bija sekundāri. Labi, ok, "par katru cenu" varbūt bija pārāk asi sacīts - teiksim, būtu vēlams noturēt ASV hegemoniju Tuvajos Austrumos, lai pasargātu Rietumu civilizāciju no arābu fundamentālistu ekspansijas un Izraēlai te ir izšķiroša nozīme.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas