Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pauls Raudseps: Maza laiviņa tekošā kontā

Janvārī pirmo reizi kopš vismaz 2000.gada Latvijai parādījās tekošā konta pārpalikums. Tiesa, tas ir mazs — 500 000 latu. Tomēr jebkura pozitīva skaitļa parādīšanās pie rādītāja, kurš atspoguļo Latvijas tautsaimniecības tekošos ienākumus un izdevumus (saskaitot preču un pakalpojumu importu un eksportu, kā arī Latvijas rezidentu ienākumus par darbu un ieguldījumiem ārzemēs un ārzemnieku ienākumus par darbu un ieguldījumiem Latvijā), ir pārsteidzoši laba ziņa, ņemot vērā faktu, ka kopš 2005.

gada vidus tekošā konta deficīts nevienu mēnesi nav bijis mazāks par 90 miljoniem latu, un treknajos gados nereti pārsniedza 300 miljonus.

Mēdz teikt, ka lielu kuģi grūti pagriezt. Vētrās tas ir stabilāks, bet ir grūti pārvarēt tā inerci. Toties mazus kuģus viļņi mētā, ka kļūst nelabi, toties to pavērsieni var būt negaidīti strauji. Pēdējie mēneši ir jo skaidri parādījuši Latvijas ievainojamību pasaules lielajās finanšu straumēs, taču piektdien publiskotie dati par janvāra tekošā konta deficītu demonstrē, cik ātri var notikt arī pozitīvas izmaiņas.

Lielākais devums tekošā konta izlīdzināšanā ir straujam preču importa kritumam, kurš samazinājies par 130 miljoniem latu mēneša laikā un, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri, sarucis par 35% jeb 210 miljoniem latu. Preču eksports arī samazinājies, bet salīdzinoši mazāk — par 47 miljoniem kopš decembra un par 97 miljoniem jeb 27%, salīdzinot ar 2008.gada janvāri. Tomēr vērā ņemama ir mūsu pakalpojumu eksporta līdzšinējā stabilitāte: janvāra rādītājs — 171 miljons latu — tikai nedaudz atpaliek no 2008.gada caurmēra. Par šo devumu mūsu maksājumu bilancei varam lielā mērā būt pateicīgi tranzītam un ostām, kuras turpina strādāt gandrīz iepriekšējo gadu līmenī. Rīgas ostas kravu apgrozījums gada pirmajos divos mēnešos ir pat pieaudzis par gandrīz 7%, salīdzinot ar to pašu periodu pagājušajā gadā.

Būtu pārāk daudz cerēts, ka arī nākamajos mēnešos rezultāti būs tikpat labi. Eksports varētu vēl kristies, un nevar zināt, kas notiks ar importu, kad pēc lielajām janvāra izpārdošanām noliktavas būs iztukšotas un veikalnieki sāks atjaunot krājumus. Viena patīkama ziemas diena nenozīmē, ka pavasaris jau klāt. Tomēr janvāra dati par tekošo kontu ļauj cerēt, ka esam uz pareizā ceļa un ka tomēr spēsim pārvarēt postošo trekno gadu paradumu tērēt daudz vairāk, nekā nopelnām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas