Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pauls Raudseps: Nekļūdīties, labojot kļūdu

Jaunais laiks signalizē, ka līdz ar topošajiem budžeta grozījumiem centīsies samazināt pagājušā gada decembrī skaļus protestus izraisījušos pievienotās vērtības nodokļa (PVN) paaugstinājumus grāmatām, viesnīcu pakalpojumiem un kurināmajai koksnei. Otrdien intervijā Dienas Biznesam ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) teica, ka viņš valdībā aizstāvēs pazeminātās likmes piemērošanu grāmatām un viesnīcu pakalpojumiem, ja aprēķini rādīs, ka tas nerada budžetam zaudējumus. Savukārt Einara Repšes (JL) vadītā Finanšu ministrija (FM) apstiprina, ka gatavo likuma grozījumus, kas arī malkai piemērotu nevis pilno 21%, bet gan pazemināto 10% PVN likmi.

Visām minētajām nozarēm ir pamatoti argumenti par labu šādam samazinājumam. To produktu patēriņš tikpat kā nepalielina importu, grāmatas stiprina latviešu kultūru, viesnīcas piesaista naudas plūsmu no ārzemēm, bet malkas patēriņš ir ne tikai sociāli jūtīgs, kā min FM, bet arī samazina mūsu atkarību no importētiem energonesējiem — kāpēc importētai gāzei ir pazeminātā likme, bet pašmāju malkai nav? Turklāt tieši pret šo nodokļu paaugstināšanu Jaunais laiks skaļi iestājās pagājušā gada slavenajā 11.decembra Saeimas nakts sēdē, kad tas vēl bija opozīcijā. Šo nodokļu atcelšana parādītu, ka taisnība bija JL, nevis toreizējam Ministru prezidentam Godmanim. Kā saka Kampars, "mēs tagad beidzot esam ieguvuši taustāmus pierādījumus, ka vienas nakts analīze PVN paaugstināšanai ir bijusi kļūdaina".

Tomēr nekas šajā pasaulē nav par brīvu. Mūsu aizšauto budžetu nedrīkst pakļaut papildu ienākumu samazinājumam, turklāt Kamparam ir pilnīga taisnība, ka nodokļus drīkst mainīt tikai pēc nopietnas analīzes. Ja paši to nesapratīsim, to noteikti aizrādīs Starptautiskais Valūtas fonds. Tāpēc minētās izmaiņas varēs veikt tikai gadījumā, ja ir pārliecinoši aprēķini, ka tie budžeta stāvokli nepasliktinās. Turklāt uzņēmējiem nebūtu jālolo ilūzijas par šāda soļa ietekmi uz pircējiem laikā, kad kopējais patēriņš krītas ārkārtīgi strauji. Pamācoša ir Lielbritānijas pieredze, kur novembrī PVN tika pazemināts par 2,5%, bet mazumtirdzniecības apgrozījums tā vai tā ir krities pēdējos divdesmit gados nepieredzētā ātrumā.

Šādos apstākļos nodokļu samazinājumi uzņēmējiem maz ko dos, bet tie var iegrūst budžetu (tātad algas, izdevumus par veselības aprūpi un izglītību) vēl dziļākā deficītā. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai minētās ierobežotās nodokļu izmaiņas netiktu uztvertas kā starta signāls visas nodokļu sistēmas atvēršanai ar saukli — jo mazāki nodokļi, jo lielāki ienākumi. Ir vietas un laiki, kad tā ir taisnība, bet uz Latviju 2009.gadā šis lozungs neattiecas. Lai cik tas būtu bēdīgi, plašu nodokļu samazināšanu mēs patlaban nevaram atļauties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas