Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pauls Raudseps: Nepmeņi — savienojieties!

Koalīcijas politiķi, kuriem patīk flirtēt ar Saskaņas centru (SC), ik pa brīdim apgalvo, ka šī partiju apvienība nemaz neesot tik "kreisa", ka tur esot arī biedri — uzņēmēji, kuriem tāpēc vien it kā piemītot "labēja" domāšana.

Kāpēc viņi tā saka? Vai tad viens no savienības redzamākajiem politiķiem nav proletariāta revolūcijai mūžam uzticīgais SC Eiroparlamenta kandidāts Alfrēds Rubiks? Lai labāk izprastu šo šķietamo pretrunu, apskatīsimies, ko saka SC kandidāts uz finanšu vai ekonomikas ministra amatu Vadims Jerošenko nesen delfi.lv publicētajā rakstā: "Nozarēs, kas spēj ražot, eksportēt un pelnīt, ir steidzami jāsāk veidot valsts akciju sabiedrības, piesaistot arī privāto kapitālu. (..) Tādējādi tiktu nodrošināta zināma kontrole un garantijas, ka atsevišķas nozares Latvijā vienkārši neizmirst."

Loģiskais absurds, ka pelnīt spējīgām nozarēm draud izmiršana, — tas vien ir ko vērts. Taču loģikas trūkums ir simptomātisks cilvēkam, kurš savā domāšanā bēg no XXI gadsimta eiropeiskas tirgus ekonomikas un tāpat kā NEP laika ideologs Buharins grib nosargāt tautsaimniecības "komandējošās augstienes".

Ko tas nozīmētu praksē? Valsts akciju sabiedrībām būtu nepieciešamas valsts investīcijas un pēc tam, nešaubīsimies, valsts dotācijas; šie uzņēmumi izspiestu no tirgus privātos uzņēmējus, jo grūti iedomāties, ka Latvijā valsts akciju sabiedrībām netiktu radītas priekšrocības iepretim privātajiem; šo jauno uzņēmumu padomēs atrastos vietas partiju ielikteņiem, bet paši uzņēmumi pasūtījumos dotu priekšrocības politiķiem pietuvinātiem biznesmeņiem; Latvijas tautsaimniecība kopumā kļūtu mazāk konkurētspējīga, ar valsts uzņēmumiem nesaistītie — nabagāki.

Bet kāpēc runājam varbūtības izteiksmē? Šādi tirgus izkropļojumi Latvijā nebūt nav retums, un līdzšinējā koalīcija pret tiem ne tikai nav iebildusi, bet bieži vien tos pat ir veicinājusi. Patiesībā ne jau labēja, konkurenci un privātiniciatīvu veicinoša politika ir šīs koalīcijas ideoloģija, bet gan pēc iespējas liela valsts izmantošana, lai gūtu labumus sev un savējiem. Jeb, kā raksta Jerošenko, pār tautsaimniecību "tiek nodrošināta zināma kontrole un garantijas". Tāpēc jau Tautas partijai, Zaļo un Zemnieku savienībai vai LPP/LC ir tik viegli pieņemt domu, ka SC varētu būt valdībā. Viņi skaidri zina, ka sev būtiskākajā jautājumā — jautājumā par ekonomisko varu — viņiem ar SC principiālu domstarpību nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas