Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pauls Raudseps: Valūtu dilonis

Nav mums ierasts domāt, ka mūsu mazā Eiropas nostūrīša sapiņķerotie politiskie procesi varētu interesēt kādu ārpus valsts robežām. Taču, tāpat kā treknie gadi, arī šī bezrūpīgā dzīve ir beigusies. Pēc Godmaņa valdības krišanas kāds Lietuvas parlamentārietis uzreiz sāka uztraukties, ka "Latvijas premjera demisija ir slikta zīme Lietuvai un Igaunijai".

Bažas, ka Godmaņa demisija varētu apdraudēt vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu un līdz ar to lata stabilitāti, lika Wall Street Journal ziņā par valdības krišanu rakstīt: "Jukas Latvijā parādās brīdī, kad izplatās bailes par Austrumeiropas valūtu krītošajiem kursiem, kuri varētu izraisīt jaunus banku bankrotus Rietumos un pasliktināt ekonomikas lejupslīdi Eiropā. Skandināvu banku akciju un Zviedrijas kronas vērtība piektdien krita pēc ziņām par valdības atkāpšanos." Kā raksta WSJ, Latvija esot "sevišķi vājš ķēdes posms Eiropas finanšu sistēmā".


Godmaņa krišana nebija vienīgais blīkšķis no austrumiem, kurš pagājušajā nedēļā lika Eiropas finanšu seismogrāfu adatām notrīcēt. Otrdien reitingu aģentūra Moody"s izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka lielo Eiropas banku reitingi varētu kristies līdz ar to Austrumeiropas filiāļu aizvien vājāko finanšu situāciju. Eiro vienas dienas laikā nokrita par 1,5% pret dolāru, zviedru krona — par 2,7%. Rietumeiropas banku akciju cenas smagi cieta, un Pasaules Bankas prezidents nākamajā dienā aicināja Eiropas Savienību darīt vairāk, lai atbalstītu jauno dalībvalstu un austrumu kaimiņu finanšu sistēmas.

Moody"s paziņojumā nebija nekā ne jauna, ne pārsteidzoša, tomēr tas lika gan tirgiem, gan medijiem sakoncentrēt uzmanību uz Rietumeiropas finansiālās sistēmas lielo atkarību no notikumiem tās austrumu perifērijā, gan šaipus, gan viņpus Eiropas Savienības robežām. Austrumeiropas valstu kopējais parāds ārvalstu bankām ir ap 1,66 triljoniem dolāru, un no tiem 1,51 triljonu ir aizlienējušas Rietumeiropas bankas. Dažu rietumvalstu bankas ir bijušas sevišķi dāsnas un tagad ir nonākušas situācijā, kurā neveiksmes austrumos var radīt ļoti nopietnas problēmas to mājas tirgum: Grieķijas banku kopējie aizdevumi Austrumeiropas valstīm veido 19% no pašas Grieķijas iekšzemes kopprodukta, Zviedrijas — 30%, bet Austrijas — 75% (!). Kā raksta Austrijas avīze Der Standard, ja 10% no šiem austrumos dotajiem kredītiem būtu jānoraksta, Austrijas finanšu sektors sabruktu. Daži komentētāji domā, ka šāda krīze varētu pat apdraudēt eirozonas pastāvēšanu.

Atskārsme, cik cieši ir savijusies vecās un jaunās Eiropas finanšu nākotne, likusi tirgiem arī sevišķi jūtīgi reaģēt uz Austrumeiropas valūtu kursiem, kuru vājināšanās nopietni apdraud Rietumeiropas banku iespējas saņemt atpakaļ aizdevumus, kuri izsniegti pārsvarā eiro vai Šveices frankos. Kopš Latvija noslēdza vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu, uz latu nav bijis spiediena, bet brīvi konvertējamās Centrāleiropas valūtas ir pēdējos divos mēnešos strauji kritušās: poļu zlots un ungāru forints par 12%, bet čehu krona — par 6%. Šīs valstis par to gan nav laimīgas, jo baidās par krītošās valūtas ietekmi uz vietējo mājsaimniecību un uzņēmumu maksātspēju. Tāpēc Financial Times parādījās ziņa ar virsrakstu "Austrumeiropas valstīs cīnās, lai paaugstinātu savu valūtu vērtību"; Polijas finanšu ministrs paziņoja, ka "mums par katru cenu ir jānosargā zlots", bet vakar Polijas, Ungārijas, Čehijas un Rumānijas centrālās bankas saskaņoti izplatīja paziņojumus, uzsverot, ka ir gatavas rīkoties, lai celtu šo valstu valūtas kursus. Rezultātā zlota, forinta un kronas vērtība pret eiro dažu stundu laikā pieauga par trīs līdz četriem procentiem.

Sena prātula vēsta: ja banka tev aizdod simt dolāru un tu nevari tos atmaksāt, tev ir problēma. Bet, ja banka tev aizdod miljonu dolāru un tu tos nevari atmaksāt, tad bankai ir problēma. Mūsdienu versija ir šāda: ja Rietumeiropas bankas aizdod Austrumeiropas mājsaimniecībām un uzņēmumiem 1,5 triljonus dolāru, tad visiem ir problēmas. Dažam labam varbūt uz īsu brīdi liktos inčīgi, ja Rietumeiropas bankas aizietu pa burbuli, taču tas padarītu pagrimumu Rietumeiropas tautsaimniecībās vēl spēcīgāku. Kā tad Austrumeiropa spēs izrāpties no savas bedres, ja nebūs ne pircēju tās precēm, ne aizdevumu no Rietumeiropas bankām, pat ne darba vietu Īrijā vai Anglijā?

Pagaidām gan nav īsti skaidrs, kā mēs, visi eiropieši, no šīs ķezas izkļūsim. Svētdien lielāko Eiropas Savienības valstu vadītāji, tiekoties Berlīnē, aicināja palielināt Starptautiskā Valūtas fonda rezerves no patlaban pieejamajiem 150 miljardiem dolāru līdz 500 miljardiem, lai tas spētu palīdzēt grūtībās nonākušajām Eiropas valstīm. Financial Times komentētājs Volfgangs Minhaus (Wolfgang Munchau) iesaka atvieglot noteikumus uzņemšanai eirozonā un pēc iespējas ātri ielaist apdraudētās ES valstis. Var šaubīties, vai Eiropas Centrālā banka viņu tuvākajā laikā uzklausīs, bet ir skaidrs, ka līdzdalība eiro mūs un citas valstis pasargātu no dažām sevišķi nejaukām pašreizējās krīzes izpausmēm, un nav pārsteigums, ka daudzas jaunās ES dalībvalstis, kuras tāpat kā Latvija līdz šim bija diezgan vienaldzīgas pret eirozonu, pēdējā laikā atkal skaļi sāk apliecināt savu vēlmi tai pievienoties.

Vienalga, kāds būs risinājums, Latvija ir vitāli ieinteresēta Eiropas kopējās finanšu sistēmas saglabāšanā. Mēs esam tik ļoti novājināti, ka, ja Vācijai sāksies klepus, mums piemetīsies rezistentā tuberkuloze. Tāpēc ir jo svarīgāk stingri turēties pie SVF programmas. Alternatīvas kļūst jo dienas, jo briesmīgākas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas