Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pēc ilgām diskusijām atbalsta Nacionālā kino centra reorganizāciju

Lai gan Valsts kanceleja rosināja Nacionālo kino centru (NKC) nodot Kultūras ministrijas (KM) pārziņā, Ministru kabineta komiteja pēc ilgām diskusijām tomēr atbalstīja KM ieceri saglabāt centru kā valsts aģentūru, to reorganizējot.

"Valsts kanceleja aicina padomāt, vai ir vajadzīga atsevišķa valsts iestāde ar septiņiem cilvēkiem," sacīja Valsts kancelejas pārstāve Baiba Pētersone. "Pienāks labāki laiki, varēsim atgriezties pie atsevišķas iestādes," viņa piebilda.

Arī premjers Valdis Dombrovskis ("Jaunais laiks") sākotnēji aicināja KM pārņemt savā pārziņā kino centru, taču gan kultūras ministrs Ints Dālderis (Tautas partija), gan kino nozares pārstāvji uzsvēra, ka šāda iestāde nodrošina kino neatkarību, jo tā "dala lielu naudu".

Kā viens no pretargumentiem kino centra pievienošanai KM bija tas, ka centrs plāno piesaistīt ārvalstu investīcijas, jo iestādes, kā arī nozares finansējums ir būtiski samazināts.

Pēc diskusijām un aicinājumiem saglabāt centru kā atsevišķu iestādi ministri nolēma atbalstīt Kultūras ministrijas ieceri, taču uzdeva ministrijai līdz 2010.gada vidum valdībā atskaitīties, cik liels ārvalstu finansējums šajā laikā ir piesaistīts. Tādējādi ministri vēlas pārliecināties, ka šādas iestādes pastāvēšana ir lietderīga.

KM iecere paredz, ka no 2010.gada 1.janvāra Rīgas Kinomuzejs tiek nodots Latvijas Kultūras akadēmijas rīcībā.

Latvijas Kultūras akadēmija pārņemtu arī sešas amata vietas (kopā 5,5 darba slodzes) no reorganizējamā Nacionālā kino centra resursiem Kinomuzeja darbības nodrošināšanai. Vienu štatu saraksta vietu pusslodzes apmērā veido Kinomuzeja apkopēja pienākumi.

Nacionālā kino centra pienākumi saskaņā ar MK rīkojumu ir veicināt Latvijas kino nozares ilgtspējīgu attīstību un konkurētspēju, veicināt audiovizuālo jaunrades darbu un audiovizuālā mantojuma pieejamību un izplatību Latvijā un pasaulē, koordinēt Latvijas kino nozares līdzdarbību Eiropas audiovizuālās jomas atbalsta programmās, reģistrēt filmu producētājus (ražotājus), izplatītājus un izplatīšanas vietas, kā arī atbilstoši kompetencei veikt filmu izplatīšanas nozares uzraudzību un kontroli, veidot kino nozares datubāzi, uzturēt, pārvaldīt un attīstīt muzeja krājumu Latvijas audiovizuālās kultūras jomā kā Nacionālā muzeju krājuma daļu.

Kino centrs veic muzeja krājuma Latvijas audiovizuālās kultūras jomā zinātnisko pētniecību, informē dažādas mērķauditorijas par Latvijas audiovizuālo kultūru, nodrošina muzeja krājuma Latvijas audiovizuālās kultūras jomā pieejamību sabiedrībai, kā arī uzrauga filmu klasifikācijas noteikumu izpildi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas