Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pēc Vienotās Krievijas iezīmētajiem scenārijiem vēlēšanās eksperts prognozē stingrāku retoriku pret Latviju

Latvijas un Krievijas savstarpējās attiecības varētu kļūt sarežģītākas un gaidāma skarbāka retorika no Krievijas puses, tā politologs Kārlis Daukšts komentēja sestdien partijas "Vienotā Krievija" kongresa laikā iezīmētos scenārijus gaidāmajās vēlēšanās.

Kongresā nolemts, ka "Vienotā Krievija" saraksta līderis Valsts domes vēlēšanās būs esošais Valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs, bet prezidenta amatam viņš ieteica atbalstīt pašreizējo premjeru Vladimiru Putinu.

"Domāju, ka vēl līdz prezidenta vēlēšanām nekādu soļu nebūs, bet pēc Putina ievēlēšanas Krievijas politika attiecībā pret Latviju un Latvijai pret Krieviju kļūs sarežģītāka," uzskata Daukšts.

Viņaprāt, intrigas – Medvedevs vai Putins būs prezidenta amata kandidāts - uzturēšana izstrādāta jau krietnu laiku iepriekš. Tā kā Krievijā visi liberālie spēki patlaban ir atstumti no kardinālu lēmumu pieņemšanas, šis scenārijs gan domes vēlēšanās, gan prezidenta vēlēšanās tiks realizēts.

"Medvedevs pēdējā gadā bija kļuvis par cilvēku, kurš domāja, ka viņam izdosies ar dažādiem modernizācijas plāniem, kurus uzskata par liberālākiem nekā proponēja Putins, iegūt atbalstu, taču tas nerealizējās. Putina darbība ir vērsta uz mūžīgo Krievijas tautas noskaņojumu, ka vadonim jābūt stingrās rokas pozīcijās," atzina politologs.

Daukšts norādīja, ka "Saskaņas centrs" sadarbojās ar Medvedeva pārstāvjiem, par ko liecina Jura Paidera un Jāņa Urbanoviča sarakstītā grāmata "Nākotnes melnraksts", kas tapusi kopā ar Igoru Jurgenu, kurš tika uzskatīts par Medvedeva padomnieku. Tagad Krievijas retorikā dominēšot stingrākas prasības.

"Sarunās ar [Valdi] Zatleru vizītes laikā Krievijā tika pateikts, ka nepilsoņu jautājums ir Latvijas iekšējā lieta. Patlaban dominēs otra grupa, kura koncentrējas ap NVS institūtu, kas uzskata, ka šeit jārealizē daudz stingrāka un dzelžaināka prasību politika visos jautājumos, lai Latvija tomēr pilnīgi atsakās no nepilsoņu pozīcijas," prognozē Daukšts.

"Tā būs retorikas pastiprināšanās. Vairākas mūsu nevalstiskās organizācijas ir iestājušās Putina izveidotajā Viskrievijas Tautas frontē. Rezultātā, protams, tās mēģinās ietekmēt Putina darbību šeit, lai viņš krasāk un precīzāk uzstājas. Šīs organizācijas kritizēja Medvedevu par pārāk liberālu attieksmi pret šeit esošajām problēmām," norādīja politologs.

Krievijā Valsts domes vēlēšanas notiks 4.decembrī, bet Krievijas prezidenta vēlēšanas - 2012.gada 4.martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas