Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Pēdējo reizi spēlē Skroderdienas Freiberga režijā

Latvijas televīzija dienu pirms Līgo vakara no Latvijas Nacionālā teātra tiešraidē pārraida Rūdolfa Blaumaņa izrādi "Skroderdienas Silmačos". Edmunda Freiberga režijā tās tiek spēlētas pēdējo reizi un nākamajā gadā izrādi iestudēs režisore Indra Roga. Pagaidām lomu sadalījums vēl netiek atklāts. E.

Freiberga režijā _Skroderdienas_ spēlētas gadiem ilgi, bet pēdējā versijā to spēlēja septiņus gadus. Intervijā Latvijas televīzijai režisors atzina, ka viņam šovakar ir skumji. Arī LTV aptaujātie aktieri atzina, ka žēl šķirties no iestudējuma, taču izteica cerību, ka spēlēs arī jaunajās_ Skroderdienās._

Latvijas Nacionālajā teātrī "Skroderdienas Silmačos" iestudējuši: Aleksis Mierlauks (1921, atj. 1924), Alfrēds Amtmanis-Briedītis (1935, 1955), Jānis Zariņš (1941), Alfreds Jaunušans (1975, A. Amtmaņa-Briedīša inscen. atj.), Edmunds Freibergs (1994, 2002), liecina informācija Nacionālā teātra mājas lapā. Tradicionāli ar šo izrādi tiek slēgta arī Latvijas Nacionālā teātra sezona.

Teātrī sastaptais bijušais Latvijas vēstnieks Krievijā Andris Teikmanis pauda viedokli, ka šo Blaumaņa izrādi pa īstam var saprast tikai latvieši. "Latvietis gadu nevar pavadīt, ja nav nosvinēti Jāņi un viņš nav redzējis Skroderdienas. Tad var mierīgi gaidīt Ziemassvētkus. Tā pa īstam to var saprast tikai latvietis. Saprašana jau nāk ne tikai no vārdiem, tā nāk ar savu būtību. Tā pa īstam mīlēt Blaumaņa izrādi var tikai latvietis," uzskata diplomāts.

Jāpiemin, ka arī Latvijas televīzijas Ziņu izlaidums sešos vakarā par godu Jāņiem un pēdējai Skroderdienu izrādei E.Freiberga iestudējumā šodien pārraidīts no Nacionālā teātra skatuves. Programmas vadītājs sižetus pieteica, sēžot pie senlatviešu gultas, kā arī citām izrādes dekorācijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas