Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pensiju un pabalstu izmaksu apcirptajā apmērā nodrošināšot jau jūlijā

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), kuras kompetencē ir pensiju un sociālo pabalstu izmaksas sola, ka pārpratumu jūlijā nebūs — apcirptās vecuma un izdienas pensijas, kā arī pabalsti ģimenēm tiks izmaksāti samazinātajā apmērā. "VSAA informāciju tehnoloģiju speciālisti paveikuši visu, lai likumos no 1.jūlija noteiktās izmaiņas pabalstos un pensijās jūlijā tiktu ieviestas arī reālajā dzīvē," Dienu informēja Labklājības ministrijas preses pārstāve Ilona Jurševska.

Saeimai pieņemot izmaiņas pensiju un pabalstu likumos, tika pieļauts, ka VSAA tik ātri nespēs nodrošināt, lai pensionāri un ģimenes, kam pabalstus maksā mēneša sākumā, tos jau jūlijā saņemtu apcirptajā apmērā, un ka pārmaksāto summu vēlāk atvilks. Pēc I.Jurševskas teiktā, tagad VSAA sola samazinājumu nodrošināt. Ja jūlijā būs pārskaitīts maksājums līdzšinējā apmērā, pārmaksātā nauda tikšot atvilkta draudzīgā veidā vairākos maksājumos, ikreiz ne vairāk kā 10% no pārmaksātā.

Jūlijā tikai trešdaļu no līdzšinējās pensijas saņems pilnīgi visi strādājošie pensionāri, arī tie, kas pēc valdības lēmuma paspējuši darbu pamest, ziņo BNS. Valdība izmaiņas pieņēmusi tik strauji, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra nav paspējusi pārrēķināt pensijas, tādēļ jūlijā liela daļa strādājošo pensionāru būs neapskaužamā situācijā — algu viņi vairs nesaņems, bet pensija būs vien 30%. VSAA gan sola, ka ieturēto naudu pensionāri saņems augustā.

Jau ziņots, ka pēc smagām debatēm Saeima 16.jūnijā vienojās par valsts maksātspējai izšķirošu budžeta deficīta samazināšanu. Viens no būtiskākajiem upuriem bija pensiju un ar ģimenēm saistītu pabalstu apgriešana. Līdz ar izmaiņām visiem vecuma un izdienas pensijas saņēmējiem no jūlija būs par 10% mazāka pensija. Trīsreiz lielāks samazinājums — par 30% — būs tiem, kas līdz 30.jūnijam devušies priekšlaicīgā pensijā. Savukārt tiem, kas priekšlaikus dosies pensijā pēc 1.jūlija, pensiju piešķirs tikai 50% apmērā līdz pensijas vecuma sasniegšanai. Vēl vairāk — par 70% apcirpta strādājošo pensionāru pensija. No 1.jūlija par 50% samazināta arī tā sauktā māmiņu alga strādājošajiem vecākiem. Izmaiņas skar arī ģimenes valsts pabalstu, kas no jūlija būs astoņi lati par katru bērnu. Patlaban pabalsts atkarībā no bērnu skaita ir 8—14,4 lati mēnesī. Samazinātas pensijas un pabalstus maksās līdz 2013.gada 1.janvārim. Valdībai ir tiesības ik pusgadu pārskatīt samazinājumus un tos atcelt, ja situācija uzlabojas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas