Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pērn nauda viltota mazāk; visvairāk "mīl" vienlatniekus

Latvijā pagājušajā gadā atklātas 3895 viltotas lata naudas zīmes, no tām 730 bija banknotes, liecina Valsts policijas dati. Kopējā viltojumu summa ir 15 120 latu, un tā ir nedaudz mazāka nekā 2008.gadā, informē Latvijas Banka (LB). Samazinājies arī viltoto naudas zīmju skaits - 2008.gadā tas sasniedza 7239.

Visbiežāk viltots vienlatnieks - pērn atklātas 2684 viltotas vienlatnieka naudas zīmes, tāpat arī 437 divlatnieki, 424 bija 20 latu banknotes.

LB uzskata, ka naudas viltošana nerada nekādus draudus Latvijas tautsaimniecībai. Tendence, ka gadā Latvijā atklāj dažus simtus viltotu banknošu un vairākus tūkstošus monētu, ir nemainīga, un to nav ietekmējusi ekonomikas lejupslīde, piebilst banka. Visa 2009.gadā atklāto viltojumu summa veido 0,002% no apgrozībā esošajiem latiem.

Pēc bankas preses sekretāra Mārtiņa Grāvīša vārdiem, zemo viltojumu izplatību nodrošina augstā Latvijas naudas pretviltošanas aizsardzība, nelielā latu apgrozības teritorija, kā arī policijas darbs viltojumu atklāšanā.

Lata banknošu viltojumiem raksturīga arī zema kvalitāte, norāda LB.

Banka aicina rūpīgi attiekties pret savu naudu. Ar visu lata banknošu pretviltošanas pazīmēm var iepazīties LB interneta lapā www.bank.lv. Visvieglāk "ar aci" pārbaudāmās pazīmes ir ūdenszīme, caurvijošā metalizētā josla un slēptais attēls, piebilst M.Grāvītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas