Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Peters: ko vainot pēc 21 gada?

Latvijas Radošās savienības 1.jūnijā organizēs plēnumu Latvijas Nacionālajā teātrī. Pirms 21 gada 1988. gada 1.jūnijā plēnums bija pagrieziena punkts Latvijai, šodienas situācija nav mazāk nozīmīga, vēsta pasākuma organizētāji. Portāls _Diena.lv _par šībrīža situāciju Latvijā jautāja vairākiem plēnuma dalībniekiem, kas uzstāsies ar runām. Uz plēnumu aicināts ikviens, “kas nav mierā ar to, ka mūsu acu priekšā tiek izsaimniekota Latvijas ekonomika, iznīcināta kultūra, izniekota vēsturiskā iespēja veidot pašiem savu valsti”.

Jānis Peters, dzejnieks

Biju viens no tiem, kas pirms 21 gada - 1988.gadā - organizēja plēnumu. Tai paaudzei, tā plēnuma dalībniekiem bija savs vēstījums sabiedrībai, šogad sanāksmei acīmredzot arī tāds būs, tikai citādāks. Šodien ekonomiskā situācija ir slikta, sabiedrība morāli degradējusies, un tas notiek mūsu valstī. Bet tā ir mūsu ekonomika, tā ir mūsu politika un tā ir mūsu valsts. Iepriekšējā plēnuma laikā tā nebija mūsu valsts, tā bija valsts, kurai mūsu nācija bija pakļauta, līdz ar to bija cits vēstījums. Tagad, domāju, var salīdzināt tikai to, ka cilvēki un sabiedrība ir ar kaut ko neapmierināti. Tā vaina, acīmredzot, meklējama pašos. Tie ir mūsu trūkumi, mūsu nelaimes un pašu vainas. Toreiz mums daļēji bija vieglāk, mēs varējām vainot komunistisko režīmu, bet ko mēs šodien varam vainot - demokrātiju? Mēs taču nevaram vainot demokrātiju.
Plēnumiem - kā tam, tā šim - būs kopīgs tikai tas, ka kaut kas šajā vēstījumā paudīs neapmierinātību vai sašutumu. Rokas neceļas salīdzināt vienu no padomju sociālistiskajām republikām Latviju ar atjaunoto Latvijas republiku.
Daļa no tiem, kas runās, runāja jau toreiz, bet lielākā daļa būs citas paaudzes cilvēki. Es varētu novēlēt tikai to, lai šai jaunajai paaudzei būtu tikpat liela ietekme uz sabiedrību, kāda toreiz bija mums.

Knuts Skujenieks, dzejnieks

Plēnumā runāšu par divām lietām. Būtībā svarīgākais ir nevis literatūras radīšana, jo tā notiks jebkurā situācijā, varbūt pat savā ziņā sekmīgāk, nekā labākos laikos. Svarīgāks ir jautājums par iespēju publicēties un tas, kā uzrakstītais nonāk līdz lasītājam. Es joprojām uzskatu, ka augstais PVN grāmatām uzlikts nepārdomāti, jo galu galā grāmata ir viens no tautas garīgās izdzīvošanas jautājumiem. Būtiskas ir divas lietas – atvieglot literatūras pieejamību cilvēkiem, jādomā, kā veidot lētākus izdevumus, ne tik lepnus un dārgus, lētākas grāmatu sērijas finansiālā, ne satura ziņā. Otra lieta ir finansējums Kultūrkapitāla fondam. Arī par to ir jārunā, jo šobrīd samazinājums ir mehāniska un bezatbildīga rīcība. Ar 1988.gada plēnumu to salīdzināt nevar. Es nekad neko ar neko nesalīdzinu, jo tas ir neprecīzi un reizēm pat bīstami. Katram laikam ir sava situācija.

Edgars Vērpe, Valsts kultūrkapitāla fonda direktors


Plēnumā runāšu par to, ka  lietas jāvada saturīgi, jo tas, kas šobrīd notiek, atstāj graujošu iespaidu uz kultūru. Ir jāskaidro un jārunā par to, ka kultūra nav patērējoša, bet arī investējoša un līdzekļus piesaistoša. Paralēles starp plēnumiem varētu būt tajā ziņā, ka ir nobriedusi situācija, ka ir kaut kas jādara, tomēr situācija ir pavisam cita un arī problēmas ir citas. To vai plēnumam būs kāda pievienotā vērtība, nevaru pateikt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas