Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pētījumā par lielāko problēmu skolās nosauc disciplīnu

Pēc Latvijas iedzīvotāju domām, vissteidzamāk risināmās problēmas Latvijas skolās ir disciplīnas trūkums skolēnu vidū un labu skolotāju trūkums. Savukārt skolās par prioritāriem priekšmetiem būtu jāatzīst sociālās zinātnes priekšmeti, šādus datus atklāj DnB NORD Latvijas barometra ziņojums. Pētījums parāda, ka iedzīvotāji augstāk vērtē izglītību, kas iegūtu augstskolā nekā arodskolā.

Disciplīnas trūkumu aptaujā minējuši 50% respondentu, bet labu skolotāju trūkumu kā problēmu min 47%. Nedaudz retāk minētas arī tādas problēmas kā slikts materiāli tehniskais nodrošinājums un zemas skolotāju algas.

To, ka Latvijā vidējās izglītības līmenis ir labāks nekā citur Eiropas Savienībā, uzskata 22%. Pretējs viedoklis ir 26%. Savukārt 34% domā, ka vidējās izglītības līmenis Latvijā un citur ES ir aptuveni vienāds.

Visbiežāk (35%) iedzīvotāji uzskata, ka Latvijas vispārizglītojošajās skolās par prioritāro izglītības virzienu būtu jāatzīst sociālās zinātnes. To, ka prioritātei jābūt matemātikai, dabaszinībām un tehniskajām zinībām, domā 28% iedzīvotāju, savukārt humanitārās zinātnes kā prioritāti vēlētos redzēt 16% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju.

Pētījuma rezultāti liecina, ka tikai 17% iedzīvotāju uzskata, ka tiem nav nekādu šķēršļu izglītības turpināšanai, un 35% apgalvo, ka tiem nav vajadzības turpināt izglītoties (iegūt augstāku izglītības līmeni, paaugstināt kvalifikāciju, apmeklēt kursus, seminārus).

Aptauja parāda, ka iedzīvotāji visvairāk skolā vēlētos iegūt prasmi risināt problēmas un patstāvīgi domāt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

DnB Nord pētījums par izglītību

VĒRTĒJUMI

Aldis Baumanis, Dr.paed., Biznesa augstskolas „Turība” valdes priekšsēdētāja vietnieks

Pārdomas šeit varētu radīt kopumā augstais respondentu procents, kas norāda uz finansiālu iespēju trūkumu (35-44 gadus vecajiem pat 48%). Tas nozīmē, ka politiķiem ir jādomā gan par studiju kredītu sistēmas pilnveidošanu, gan arī par atbrīvošanu no dažāda veida nodokļiem, ja tiek segti dažādi mācību izdevumi. Šeit neizmantotu iespēju vēl ir ļoti daudz.

Elīna Egle, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore

Ja 35% no iedzīvotājiem uzskata, ka viņiem nav vajadzības turpināt izglītoties, tas nozīmē, ka sabiedrībā nejūt vajadzību nepārtraukti mācīties un profesionāli pilnveidoties, tomēr tas ir izšķiroši ne tikai katra darbinieka konkurētspējai darba tirgū, bet arī uzņēmumu attīstībai, inovāciju ieviešanai un jaunu tirgus segmentu rašanai. Tieši zināšanas un prasmes jaunās zināšanas pielietot nākotnē var būt klupšanas akmens mūsu virzībai uz zināšanām balstītu ekonomiku.

Arnis Kaktiņš , SKDS direktors

Raksturojot sabiedrības uzskatus par izglītības sistēmā notiekošo, vērojams, ka atzīmju skalā līdz 5 izglītības kvalitātei vidējās vispārizglītojošās skolās un arodskolās, profesionāli tehniskajās skolās, sabiedrība kopumā liek 3 ar plusu, bet augstākajai izglītībai – 4 ar mīnusu. Un uz situācijas pasliktināšanos tiek norādīts biežāk nekā uz uzlabošanos.
Man „DnB NORD Latvijas barometrā” interesantas likās vairākas lietas – pirmkārt, tas, ka, domājot par valsts attīstības virzieniem, iedzīvotājiem prioritāte šķiet sociālo zinātņu apguve, nevis matemātika, dabas zinības vai tehniskās zinības.
Otrs – parādās aizvien vairāk prognožu, ka būs jāstrādā un jāmācās līdz sirmam vecumam, tomēr iedzīvotāji par galveno šķērsli tam, lai turpinātu mācīties, paaugstinātu kvalifikāciju, atzīst – „nav vajadzības”. Turklāt to saka ne tikai gados vecāki cilvēki, bet arī ceturtā daļa vecuma grupā no 25 līdz 34 gadiem.

Aivita Putniņa, sociālantropoloģe

„DnB NORD Latvijas barometrs” parāda tikai aisberga redzamo pusi. Latvijā īsti nav bijis sabiedrībā atpazītu kritēriju un apsekojumu izglītības kvalitātes celšanai. Respondenti gana atturīgi vērtē izglītības kvalitāti, teju trešā daļa nespēj pateikt, vai izglītības sistēma Latvijā spēj dot labāku pamatu konkurētspējai nekā izglītība, kas iegūta ārvalstīs.


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas