Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pētījumam par Latvijā ražotās pārtikas kvalitāti neglaimojoši rezultāti

Latvijā ražotajā putnu gaļā ir gandrīz par trešdaļu vairāk pievienotā ūdens, bet kūpinātajā gaļā — pat trīsreiz vairāk ūdens nekā importa produkcijā. Kancerogēnās vielas — benzopirēna — saturs Latvijā ražotajās augu eļļās par 15% pārsniedz Eiropas Savienībā noteikto maksimumu. Latvijā audzētajos dārzeņos — vairākas reizes vairāk nitrātu nekā ārpus Latvijas audzētajos.

Tik skarbi ir Zemkopības ministrijas (ZM) pasūtītā pētījuma, kurā salīdzināja Latvijas un ārvalstu pārtiku, rezultāti. Pētījumā ir arī vairākas labas ziņas Latvijas ražotājiem — pie mums ir dabīgāka ābolu sula, saldskābmaize, rudzu maize, kā arī augstvērtīgāks medus. Sliktākie rezultāti ir Latvijā ražotajiem gaļas izstrādājumiem. Tajos ir ne vien vairāk pievienotā ūdens, bet arī mazāka uzturvērtība. Latvijas desās ir pusotru reizi vairāk nitrītu, kuri gaļas izstrādājumiem piešķir piesātinātu sarkano krāsu. Gan vietējie, gan ārzemju pētītie gaļas izstrādājumi pārsniedz fosfāta satura normu, izņemot tikai vienu ārpus Latvijas ražotu desu. Gaļas pārstrādes uzņēmumos strādājošie Dienai klāstīja, ka palielinātu ūdens saturu rūpnieciski panāk, gaļā ievadot sāls šķīdumu, kas netiek notecināts pirms nākamajiem ražošanas posmiem. Ja ražotājs īpaši apstrādā gaļu, lai veicinātu ūdens palikšanu tajā, produktu nedrīkst laist tirgū kā svaigu gaļu, bet gan kā gaļas izstrādājumu. Latvijas lielākā gaļas pārstrādes uzņēmuma Rīgas miesnieks valdes priekšsēdētājs Aldis Škutāns uzsver, ka pirmo reizi dzird par šādu pētījumu. Viņš pieļauj, ka pētījumā analizēti nesalīdzināmi produkti. "Lietuvā desas ir dalītas trijās kategorijās, bet Latvijā Doktordesa Ekstra var maksāt 45 santīmus par puskilogramu," uzsver A.Škutāns, norādot, ka Rīgas miesnieks strikti uzrauga izejvielas — ja tās ir labas, tad arī produkts būšot labs. Produkcija tiek pārbaudīta ikrīta degustācijās un uzņēmuma apmaksātās analīzēs, kas uzrādot "ļoti apmierinošus" rezultātus. Otrs pētījuma uzietais "vājais punkts" ir Latvijas augu eļļas. Divās Latvijā ražotajās augu eļļās kancerogēnās vielas — benzopirēna — koncentrācija pārsniedz maksimāli pieļaujamo normu — divus mikrogramus uz kilogramu eļļas. Latvijas augu eļļās šis rādītājs vidēji ir 2,3. ZM pārtikas departamenta direktore Arlita Sedmale atklāj, ka benzopirēna saturs pārsniegts rapšudiļļu un rapšuķimeņu eļļās, bet ražotāja vārdu nenosauca. Benzopirēna saturs var būt paaugstināts, ja rapšu eļļas spiešanai izmantotas pārkarsētas sēklas vai ja, kaltējot rapsi, tajā tiek dūmi. Latvijas lielākajā eļļu ražotājā Iecavniekā skaidro, ka šeit ražotā eļļa tiek sildīta līdz 60 grādiem, tādēļ tajā nevar būt benzopirēna. Tas var rasties, eļļu ražošanas procesā sildot virs 100 grādiem. Otra lielākā eļļu ražotāja Naukšēni valdes priekšsēdētājs Imants Kamzols Dienai apstiprināja, ka rapšudiļļu un rapšuķimeņu eļļa ir viņu sortimentā. "Noliegt jau nekad nevar, taču mēs regulāri pārbaudām eļļu uz benzopirēnu, un rezultāti bija pozitīvi," saka I.Kamzols. ZM preses pārstāve Solveiga Lazovska atteicās nosaukt, kurā ražotnē tapusi benzopirēnu saturošā augu eļļa, sakot, ka "tā ir biznesa informācija". Pētījuma rezultātus pārtikas ražotāji pamatā skaidro ar pētījuma zemo kvalitāti, pieļaujot, ka tajā apzināti izvēlētas dārgākā un tātad kvalitatīvākā segmenta importa preces un lētākā vietējā produkcija, lai tās rezultāti izskatītos sliktāk. Dārzeņu audzētāji pieļauj, ka ir salīdzināti vecās ražas ārzemju dārzeņi ar vietējo jauno ražu — tikko novāktos dārzeņos esot vairāk nitrātu. Savu iespējamo vainu neatzina neviens Dienas uzrunātais ražotājs. Lai arī pētījums veikts Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) laboratorijā, pats dienests pētījumu nemaz nebija redzējis un reaģējis uz tā rezultātiem. PVD to ieguva tikai pēc tam, kad par to sāka interesēties Diena. "Parasti šādu informāciju uzzinām ātrāk, bet varu mierināt, ka PVD plānos bija ņemt augu eļļu paraugus," saka PVD ģenerāldirektors Mareks Samohvalovs. Iepazinies ar pētījuma rezultātiem, PVD inspektori iegriezīsies apzināto riska grupu ražotnēs. "Izvērtēsim viņu paškontroli, paņemsim paraugus un rīkosimies," saka M.Samahvalovs.

Top komentāri

noslēpums
n
maniem radiem ir siltumnīcas ,kurās tirgus prece ! un ir siltumnīca pašu ģimenes galdam!tagad saprotu,kas par lietu !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PĒTĪJUMA GALVENIE SECINĀJUMI

Gaļas izstrādājumi. Latvijā ražotajos kūpinājumos konstatēts vidēji trīs reizes lielāks pievienotā ūdens saturs. Latvijas gaļas izstrādājumos pievienotā ūdens saturs vidēji ir 17%, bet ārzemju produkcijā —5,2%.

Dārzeņi. Latvijā audzētajos dārzeņos ir vairāk nitrātu. Kilogramā Latvijā audzētu tomātu ir vidēji 253 mg nitrātu (ārvalstu — 40 mg).

Augu eļļas. Divās Latvijas izcelsmes eļļās benzopirēna līmenis pārsniedza ES prasības.

Ābolu sula. Latvijā ražotajās ābolu sulās ir vidēji divreiz vairāk C vitamīna.

Maize un medus. Latvijas medus ir augstvērtīgāks, tas pats secināts arī par saldskābmaizi un rudzu maizi.

Avots: Pētījums par Latvijas un importa pārtikas kvalitāti


Augu eļļas

ES noteiktais maksimālais pieļaujamais benzopirēna saturs augu eļļās ir 2 mikrogrami kilogramā eļļas

Latvijā ražotajās eļļās ir vidēji 2,3 mikrogrami (ārzemju eļļās — 0,4 mikrogrami)

Ilgstoši un lielā daudzumā patērējot benzopirēnu saturošus produktus, pieaug risks saslimt ar vēzi

VĒRTĒ EKSPERTI

Uldis Osis, ekonomists:

No stratēģijas viedokļa ražotājiem ir izdevīgāk ražot kvalitatīvu produkciju. Citādi nevar saprast, uz kādu perspektīvu cer vietējie ražotāji. Visās valstīs ir zemākas kvalitātes produktu niša, kas maksā lētāk. Tiesa, Latvijā arī nekvalitatīvām precēm mēdz būt nepamatoti augsta cena. Cita lieta, ja vidējie rādītāji valstī stipri atpaliek no importa produkcijas. Iespējams, ka zemā kvalitāte ir skaidrojama ar to, ka ražotāji taupa uz modernākām tehnoloģijām. Pētījums parāda aisberga redzamo daļu, bet neredzamā ir, piemēram, jēdzīgu tehnologu trūkums ražotnēs, kas skaidrojams ar nepilnībām Latvijas izglītības sistēmā.

Anita Blija, LLU uztura katedras vadītāja:

Visu informāciju par produkta saturu var izlasīt uz tā etiķetes. Piemēram, gaļas izstrādājumiem uz etiķetes ir sausne, cik daudz un kāds tur ir mitrums, visas pārtikas piedevas, arī uzturvērtība. Pircējam gan var būt grūti orientēties šajā informācijā. Taču tad jāliek klāt konsistences uzlabotājus, lai tas neatslāņojas. Cilvēks domā, ka nopērk vairāk lētākas vārītās desas nekā cieti žāvētās, bet, pārrēķinot uzturvērtībā, sanāk, ka izdevīgāk ir pirkt žāvēto. Runājot par nitrātiem dārzeņos, šie savienojumi cilvēka organismā neuzkrājas, taču spiedīgos apstākļos ne visi ēd pilnvērtīgi, un šādas ķīmiskās piedevas var galīgi novājināt organismu.

Andis Brēmanis, dietologs:


Ūdens daudzums gaļas izstrādājumos ir nekas vairāk par ražotāja pielietotu tehnoloģisko variāciju, jo par pamatu šiem produktiem ņem gaļu. Kaitīgi ir gaļai pievienotie konservanti un sāls šķīdums, kas to ļauj ilgāk realizēt, — cilvēkam tik daudz sāls, cik ir speķī vai kūpinātā gaļā, nav nepieciešams. Tādēļ no uztura viedokļa labāk ir pirkt svaigu vai saldētu gaļu un pašam to gatavot mājās. Veikalā nopērkama šķiņķa sastāvā atrodam nenormālu daudzumu sāls un virkni E piedevu, kuru mājās neviens klāt neliek. Kas attiecas uz eļļām — tur vainojams kļūdas ražošanas procesā, pieļaujot pārkaršanu. Priekšroka jādod tām eļļām, kuras spiestas mehāniski.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas