Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pētījums: 70% uzskata, ka var braukt pēc vīna glāzes izdzeršanas

67% autovadītāju uzskata, ka transportlīdzekļa vadīšana pēc vienas glāzes vīna nav bīstama, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pētījums. Līdzīgs ir sabiedrības viedoklis par automobiļa vadīšanu pēc divu alus pudeļu izdzeršanas - 37% uzskata, ka tas nav bīstami vai nav pārāk bīstami. Tas norāda, ka daļa cilvēku joprojām pieņem, ka vieglais alkohols nelielās devās neietekmē autovadīšanas spējas, secina CSDD.

Pat gadījumos, ja alkohols asinīs ir mazāk par 0,5 promilēm, autovadītājam ir izmainīta uztvere ar palēninātu reakcijas ātrumu, skaidro narkoloģe Astrīda Stirna. Līdzīga ir situācija arī cilvēkam ar paģiru sindromu - jo ir uzmanības traucējumi, dažkārt psihiski traucējumi - bailes, trauksmes sajūta, kā arī galvassāpes, reiboņi, tāpat arī roku trīce, paaugstināts asinsspiediens, slikta dūša. Pētījums liecina, ka sabiedrības sociālā atbildība paaugstinās, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, tomēr 14% aptaujāto joprojām atzīst, ka pēdējā pusgada laikā ir vadījuši automobili pēc alkohola lietošanas. Tāpat 8% respondentu atzina, ka ir braukuši kā pasažieri automašīnā, kuras vadītājs ir bijis iedzēris. Tam, kāpēc cilvēki ir ļāvuši iereibušam vadītājam sēsties pie stūres, tika minētas dažādas atrunas, piemēram, ka neesot nozīmes mēģināt atturēt, ka tā ir katra paša atbildība vai arī, ka paziņas brauc droši arī iedzēruši. Tomēr pētījums parādījis, ka 65% aptaujāto apgalvo, ka ne tikai paši nevada automobili reibumā, bet arī cenšas atturēt no tā savus draugus un paziņas.Vairums cilvēku uzskata, ka alkohola reibumu var mazināt ar dažādiem līdzekļiem. Cilvēki uzskata, ka reibumu var mazināt paēdot pirms alkohola lietošanas (30%), aktīvi kustoties (20%), dzerot daudz ūdens (18%), ejot pirtī (14%), paēdot arī pēc alkohola lietošanas (13%) vai pat dzerot kefīru (1%). Tikai nedaudz vairāk kā puse respondentu (56%) uzskata, ka reibumu nekas nevar mazināt, un ir jānogaida, kad tas izdalās no organisma. Eksperti iesaka - visdrošāk pie stūres ir sēsties 24 stundas pēc kārtīgas ballēšanās.Šogad CSDD kampaņas moto ir "Izguli reibumu!", kuras mērķis ir samazināt iereibušu šoferu atrašanos pie stūres, kā arī šādos negadījumos ievainoto un bojāgājušo skaitu. Šogad īpašs uzsvars tiek veltīts nākamajam rītam pēc svinēšanas, jo autovadītāji mēdz savu veselības stāvokli novērtēt pārlieku optimistiski, uzskatot, ka ir spējīgi pilnvērtīgi vadīt transportlīdzekli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas