Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pētījums: pusei jauniešu sāp galva, trešdaļai - mugura, daudziem redzes problēmas

Pusei jauniešu sāp galva, trešajai daļai – mugura, bet ceturtajai daļai jauniešu ir redzes problēmas, secināts Latvijas Sabiedrības veselības fonda (LSVF) pētījumā par augstākās un profesionālās izglītības audzēkņu veselības problēmām un riskiem. Visticamāk, šos veselības traucējumus rada jauniešu paradums ilglaicīgi strādāt pie datora.

"Sociāli ekonomisko apstākļu, dzīvesveida un paradumu dēļ jauniešu vidū strauji pieaug veselības riski," laikrakstam Neatkarīgā norāda pētījuma vadītājs ārsts Viesturs Šiliņš.

Lielāko Rīgas augstskolu un arodskolu studenti savu veselības stāvokli gan vērtē pozitīvi – 75% aptaujāto norāda, ka veselība viņiem ir laba vai diezgan laba. Tomēr, aptaujājot vairāk nekā 1000 jauniešu, anketās gūtie dati atklāj, ka pēdējā gada laikā tikai piektā daļa jauniešu nav saskārušies ar veselības pasliktināšanos.

Tāpat aptauja rāda, ka desmitā daļa jauniešu zāles lieto ik dienu, piektā – regulāri, vismaz reizi nedēļā, gandrīz trešdaļa – dažas reizes gadā. "Zāļu karalis numur viens, ko jaunieši lieto visbiežāk, ir plaši reklamēts pretsāpju medikaments, daudzi lieto pretiekaisuma līdzekļus, retāk – zāles kuņģa darbības regulēšanai un gremošanai. Taču būtiskākais ir tas, ka tikai nelielai daļai jauniešu zāles ir izrakstījis ārsts, gandrīz 30% aptaujāto tās ieteikuši vecāki, bet trešā daļa tās iegādājušies pēc savām vēlmēm," saka pētījuma autore, Latvijas Universitātes (LU) Filozofijas un socioloģijas institūta pētniece Ilze Trapenciere.

Jauniešiem ir problēmas arī ar kuņģi, tie sirgst ar depresiju vai ilgstošu stresu, elpceļu un sirds un asinsvadu sistēmas traucējumiem.

"Pienācis laiks veidot kustību Veselīgs jaunietis – veselīga nācija," saka I.Trapenciere.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas