Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pētījums: zagļi pēdējā laikā iecienījuši ekonomiskās spuldzes

Zagtāko preču pieprasījumā pašā augšgalā joprojām ir stiprie alkoholiskie dzērieni, kosmētika un apģērbi, kā arī pārtika. Taču īpaši pēdējā 2010.gada ceturkšņa laikā iezīmējas jauna zagtāko preču grupa - ekonomiskās spuldzes, liecina G4S Latvia pētījums.

Eksperti šādu tendenci skaidro ar vairāku apstākļu sakritību: vecā standarta elektroniskās spuldzes vairs netiek ražotas, un turpmāk pārdošanā būs tikai ekonomiskās spuldzes, kuru cena ir ievērojami augstāka.

G4S Latvia apkopotie dati liecina, ka vidējā preču summa, par ko veiktas zādzības, ir septiņi lati, savukārt apģērbu un aksesuāru veikalos - 27 lati. Lielākā pērn veiktā zādzības mēģinājuma summa ir 1194 lati. Jaunākajam aizturētajam ir seši gadi, vecākajam 89 gadi.

Kopumā pērn G4S Latvia aizturējusi vairāk nekā 3000 personas, no kurām 65% ir vīrieši un 35% - sievietes.

Jānis Ābele, AS G4S Latvia Drošības funkciju departamenta direktors portālam Diena.lv skaidroja, ka likumpārkāpēji ir kļuvuši agresīvāki un pārdrošāki. Tas ir gan attiecībā uz metodēm, gan izvēlētajām zagtajām precēm - iekārotākās ir pēc iespējas vērtīgākas, kā arī ērti realizējamas preces. Liela daļa no aizturētajiem ir personas, kas aizraujas ar dažādu narkotisko vai citu apreibinošu vielu lietošanu.

Kopējā aizturēto preču summa par zādzību mēģinājumiem klientu objektos, kur par drošību rūpējas G4S Latvia, pārsniedz vairākus desmitus tūkstošus latu.

Aptuveni puse (52%) zādzības mēģinājumu pastrādāti par summu, kas nepārsniedz piecus latus. Savukārt 25% gadījumu garnadžu guvums būtu bijis vērtībā no pieciem līdz desmit latiem, un tikai 23% gadījumu preču vērtība pārsniedza10 latus.

Nemainīgi visvairāk zādzības mēģinājumus (44%) pastrādājuši cilvēki ekonomiski aktīvā vecumā no 21 - 40 gadiem. Kopumā gada griezumā samazinājies nepilngadīgo likumpārkāpēju skaits - pērn tas bija 13%, bet gadu iepriekš - 21%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas