Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pieaug HIV izplatība dzimumkontaktu ceļā

Pērn ievērojami palielinājusies HIV infekcijas izplatība heteroseksuālu dzimumkontaktu ceļā - 163 gadījumi, veidojot gandrīz pusi no visiem gada laikā reģistrētajiem HIV gadījumiem - 358, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) apkopotā informācija.

Katru gadu kopš 2001.gada, mazinājusies HIV infekcijas izplatība injicējamo narkotisko vielu lietotāju vidū, bet palielinājusies dzimumkontaktu ceļā (īpaši heteroseksuālos dzimumkontaktos). Šie dati liecina par vispārīgi valdošā uzskata kļūdainumu, ka HIV infekcija ir tikai narkotiku lietotāju un homoseksuālu vīriešu veselības risks.

Heteroseksuālu dzimumkontaktu ceļā pārsvarā inficējušās jaunas meitenes un sievietes vecumā no 15 līdz 24 gadiem. SVA speciālisti uzsver, ka tas liecina par barjeras kontracepcijas (prezervatīva) nelietošanu dzimumkontaktos, un ļoti augstam riskam pakļautas jaunietes, kuru partneri saistīti ar injicējamo narkotiku lietošanu.

2008. gadā HIV infekcija atklāta 358 cilvēkiem, t.sk. 163 heteroseksuālu un 22 homoseksuālu dzimumkontaktu rezultātā, 100 narkotiku injicēšanas rezultātā, bet 65 gadījumos inficēšanās ceļš nav noskaidrots. HIV diagnoze noteikta arī astoņiem bērniem, kas dzimuši HIV iniciētām mātēm.

Pērn reģistrēti 144 nāves gadījumi personām, kam bijusi HIV infekcija, no tiem 74 bijis AIDS. Kopīgais AIDS slimnieku skaits kopš 1991. gada ir 656, bet 2008. gadā AIDS diagnoze uzstādīta 91 cilvēkam.  

Visvairāk jauni HIV gadījumi pagājušā gadā  reģistrēti  Rīgā un Rīgas rajona, Tukumā, Jūrmalā, Jelgavā, Liepājā, Tukumā, Olainē, Kuldīgā un Ogrē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas