Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Plānots ieviest jaunas transportlīdzekļu kategorijas AM un A2

Plānots, ka no 2013. gada Latvijā tiks ieviestas jaunas transportlīdzekļu kategorijas mopēdiem un motocikliem, vēsta Satiksmes ministrijā (SM).

To paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kuru izstrādes nepieciešamību noteikusi jauna Eiropas Savienības (ES) Direktīva. Direktīvas mērķis ir harmonizēt transportlīdzekļu kategorijas un apliecības ES, tādējādi veicinot satiksmes drošību.

Likumprojekts papildināts ar divām jaunām transportlīdzekļu vadītāju apliecību kategorijām – AM un A2. Vienotā ES kategorija AM aizvietos Latvijas nacionālo kategoriju M, kas apzīmē mopēdus, bet A2 kategorijā ietilps motocikli, kuru jauda nepārsniedz 35 kilovatus, jaudas attiecība pret svaru nepārsniedz 0,2 kilovatus uz kilogramu un kuri nav atvasināti no transportlīdzekļiem, kuru jauda ir vairāk nekā divas reizes lielāka. Lai iegūtu A2 kategorijas vadītāja apliecību, personai jāsasniedz 18 gadu vecums.

Savukārt A kategorijas bez iepriekšējas motociklu vadīšanas pieredzes, kā arī D kategorijas iegūšana būs iespējama no 24 gadu vecuma. Ieviešot jaunās kategorijas, līdz tam izdotās vadītāja apliecības nevajadzēs mainīt un tās būs spēkā līdz to derīguma termiņa beigām.

Kā jaunums paredzēts arī tas, ka ārvalstnieks Latvijā varēs vadīt transportlīdzekli, ja viņš būs sasniedzis attiecīgas kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai Latvijā noteikto vecumu. Šāda norma ir aktuāla ārvalstniekiem, kas savā valstī ir ieguvušas vadītāja apliecību pirms Latvijā atļautā vecuma konkrētas kategorijas spēkrata vadīšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas