Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Platača draugi un paziņas: ceram, ka viņš drīz atradīsies pats

Advokāts Uldis Cakars, kurš pazudušo kolēģi Aināru Plataci pazīst jau kopš 1982.gada, kopā ar zemessargiem piedalījies pazudušā meklēšanā mežā, bet, neko neatradis, domā, ka «A.Platacis ir dzīvs, viņam viss ir kārtībā un pavisam drīz atradīsies pats».

«Viņš ir drosmīgs advokāts, kurš uzņēmies šķietami bezcerīgas lietas un vinnējis tās. Ne velti savulaik viņš bijis advokātu top piecniekā,» savu viedokli neslēpa kāds no pazudušā advokāta A.Platača kolēģiem. Līdzīgs viedoklis ir arī advokātam U.Cakaram, kurš labi pazīstams ar pazudušo jau kopš 1982.gada.

«Ja jau mēs tik ilgi uzturam draudzīgas attiecības, tad jau viņš ir lielisks cilvēks,» sacīja U.Cakars piebilstot, ka A.Platacis ir viens no nedaudziem advokātiem, ar kuriem U.Cakars uzturot ne vien profesionālas, bet arī draudzīgas attiecības. Arī viņš norāda, ka pazudušā advokāta izveidotais birojs ir viens no profesionālākiem Latvijā.

Arī pazudušā advokāta draugs un kolēģis trešdien kopā ar policijas un zemessardzes darbiniekiem izstaigājuši meža masīvu A.Platača atrastās automašīnas apkārtnē, taču neko neatrada. «Es to meža masīvu pārzinu labi, tās ir manas medību vietas. Mēs to kārtīgi izstaigājām un neko neatradām, tādēļ domāju, ka A.Platacis ir dzīvs, ka viņam viss ir kārtībā un pavisam drīz atradīsies pats,» sarunas noslēgumā sacīja U.Cakars.

Līdzīgi domā vēl divas A.Platacim pazīstamas personas, kuras lūdza savu vārdu neminēt. A.Platacis mēdza aizrauties ar alkoholu, un abus nepārsteigtu, ja viņš reibumā būtu kaut kur atstājis savu auto un vienkārši devies prom.

Vaznis: Platacis bija ļoti atbildīgs

Pazudušā advokāta Aināra Platača kolēģis juridiskā biroja Platacis un partneri advokāts Aloizs Vaznis uzskata, ka nopietnām raizēm par A.Platača pazušanu ir pamats, jo «Platacis ir ļoti atbildīgs cilvēks. Ir skaidrs, ka tāpat vien viņš nepametīs savu auto neaizslēgtu ceļmalā, ar atslēgu aizdedzē un mobilo telefonu mašīnā».

Lai arī Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākā inspektore Linda Neimane–Zobena par policijas izvirzītajām versijām saistībā ar A.Platača pazušanu šobrīd vēl nerunā, sāktais kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību liek domāt, ka pastāv pamatotas aizdomas par iespējamo vardarbību pret viņu.

«Šobrīd policija pieļauj divas iespējas – A.Platacis pēc paša gribas nedod par sevi nekādas ziņas vai arī ir noticis noziedzīgs nodarījums pret viņu. Sīkāku informāciju šobrīd sniegt nevaram,» norādīja L.Neimane–Zobena.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) savukārt apstiprināja, ka viņas rīcībā vēl vakar esot bijusi informācija par Muceniekos atrasto advokāta melnas krāsas automašīnu Mercedes Benz 500, kura bijusi novietota netālu no autobusa galapunkta. Automašīnā neesot bijis nekādu vardarbības pēdu, taču tās aizdedzē bijusi atstāta atslēga.

Līdzīgi kā Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska, arī iekšlietu ministre sliecas advokāta pazušanu saistīt ar viņa profesionālo darbu. «Grigorija Ņemcova slepkavība Daugavpilī, Venta Kodola pašnāvība, tagad – Platača pazušana. Tādas lietas nenotiek tāpat un ir grūti atklājamas. Zinot, ar kādām lietām šis advokāts strādājis... Par meklēšanas rezultātiem un versijām jautājiet policijai,» sacīja L.Mūrniece.


A.Vaznis Dienai stāstīja, ka kopā ar kolēģi Juri Dzelmi uz policiju rakstīt iesniegumu par A.Platača pazušanu devušies otrdien, kad secinājuši, ka kolēģis nav nakšņojis mājās, nav atnācis uz darbu un nav arī sazvanāms.

«Pirmdienas vakarā pēc plkst.19 viņš teica, ka dodas mājās, un aizbrauca. Nākamajā dienā neatnāca uz darbu un nebija sazvanāms. Sazinoties ar viņa vecākiem mājās, noskaidrojām, ka viņš tur nemaz nav bijis,» notikumu secību klāstīja A.Vaznis.

Tas kolēģiem radījis bažas, kuras pieaugušas vēlāk, kad ar biroju sazinājušies policijas darbinieki - Muceniekos atrasts uzņēmumam piederošais, bet A.Platača lietošanā esošais auto.

«Tas bija novietots ceļa malā starp autobusa galapunktu un priekšpēdējo pieturu. Vardarbības pēdu tajā nav, taču šobrīd neviens nevar būt pārliecināts par to, vai advokāts šo auto tur atstājis pats,» norādīja A.Platača kolēģis. Pazudušais advokāts dzīvo Baltezerā, tādēļ ik dienu no Rīgas izbrauc uz Tallinas ceļa netālu no Muceniekiem.

Arī A.Vaznis advokāta pazušanu saista ar viņa profesionālo darbu, taču savas aizdomas nepauž, lai netraucētu izmeklēšanas gaitai. «Es zinu, ar ko A.Platacis strādāja, taču šobrīd izmeklēšanas interesēs to nedrīkstu teikt,» norādīja pazudušā kolēģis, neatbildot uz jautājumu, vai A.Platacim bijuši izteikti draudi.

Komentējot policijas sākto kriminālprocesu par iespējamo noziegumu pret personas veselību, A.Vaznis norāda, ka procesa sākšanai pietiek arī ar neaizslēgtas automašīnas atrašanu. «A.Platacis ir ļoti atbildīgs cilvēks. Ir skaidrs, ka tāpat vien viņš nepametīs savu auto neaizslēgtu ceļmalā, ar atslēgu aizdedzē un mobilo telefonu mašīnā,» norādīja advokāts.

Viņš atzīst, ka advokāts vairāk ir strādājis ar civillietām, taču viņa pārziņā bijušas arī vairākas skaļas krimināllietas. Viena no tām ir bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un pašreizējā Finanšu ministrijas (FM) darbinieka Vladimira Vaškeviča krimināllieta par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā. A.Platacis bija bijušā VID darbinieka advokāts, lietas skatīšana tiesā no 22.februāra bija atlikta uz jūlija vidu.

«Esmu šokā par notikušo. Raizējos par A.Platača veselību un drošību. Lai runātu par pazušanas versijām, manā rīcībā ir pārāk maz informācijas,» sacīja V.Vaškevičs. Viņš piekrīt Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja vietniecei G.Kaminskai, ka advokāta pazušana rada bīstamu precedentu. «Strādājot ar krimināllietām, advokāti kļūst par procesa dalībniekiem, viņu rīcībā nonāk ļoti daudz dažādas informācijas,» sacīja V.Vaškevičs, norādot, ka atšķirībā no prokuroriem, advokāti ir arī procesuāli mazāk aizsargāti.

Vēl starp A.Platača klientiem ir aviopārvadājumu un lidaparātu apkopes kompānijas Konkors īpašnieks, Baltkrievijas ieroču eksportētāja BelTechExport padomes loceklis Aleksandrs Sadovojs un izspiešanas lietā aizturētais Oto Galsons.

(papildināts ziņas sākums)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZIŅAI

Iepriekšējos gados Latvijā atklātībā parādījušās ziņas par divu advokātu - Gitas Teivānes un Antona Drēbnieka - pazušanu.

Teivāne tika nolaupīta 1997.gada 1.februārī, kad divi vīrieši un sieviete uzbruka advokātei viņas mājas kāpņu telpā. Viens no vīriešiem viņu žņaudza, bet sieviete pūlējās Teivānei kaut ko iešļircināt vēnā. Advokāte, saprotot, ka atbrīvoties neizdosies, notēloja, ka paģībst, taču patiesībā daļēji redzēja, kur tika vesta. Nolaupītāji aizveda Teivāni uz kādu dzīvokli un pieslēdza ar roku dzelžiem pie radiatoriem.

Divas dienas pēc nolaupīšanas pie viņas ieradās vīrietis, kurā advokāte atpazina savu paziņu Pāvelu Koledu. Viņš pieprasīja norakstīt uz svešu cilvēku vārda dažus no namīpašumiem Rīgā, kurus viņa pārvaldīja, taču Teivāne no tā attiecās. Nolaupītāju nosacījumiem advokāte piekrita tikai pēc gandrīz divu nedēļu ilgas piespiedu atrašanās nebrīvē. 2001.gadā tiesa par vainīgiem advokātes nolaupīšanā atzina Ojāru Nūdiņu, Daigu Eglavu un Juriju Pančuku.

Savukārt Drēbnieks 2003.gada rudenī bija pazudis trīs dienas, un tolaik aģentūras LETA aptaujātie advokāti pauda neizpratni par Drēbnieka dīvaino rīcību, trīs dienas neierodoties uz tiesas sēdi un nevienu par to neinformējot. Juristi pauda bažas par Drēbnieka iespējamo pazušanu, taču pēc šī laika advokāts atradās un joprojām praktizē advokatūrā.

Pēc aģentūras LETA arhīva datiem, dažkārt fiksēta kaitējuma nodarīšana advokātu īpašumam.

1998.gada 5.decembrī uz palodzes novietots spridzeklis papostīja advokāta Andra Grūtupa biroju Rīgā, Skolas ielā. Grūtups sprādzienu tolaik novērtēja kā iebiedēšanas mēģinājumu. Viņš paskaidroja, ka jau iepriekš aptuveni mēnesi saņēmis gan telefoniskus, gan mutiskus draudus no vairākiem avotiem, kas ieteikuši viņam atteikties no kādu klientu aizstāvības. Viņš nekonkretizēja draudu izteicējus. Par saņemtajiem draudiem tika informēta arī policija.

Savukārt 1999.gada maija sākumā pie advokāta Uģa Grūbes lietotās automašīnas "Lincoln Navigator" nogranda sprādziens, bojājot automašīnas riteni un balstiekārtu. Sprādzienam tika izmantots mazjaudīgs, rūpnieciski ražots spridzeklis. Grūbe tolaik policijai skaidroja, ka neredz nevienu iemeslu, kādēļ būtu jāvēršas pret viņa rīcībā esošo automašīnu.

Avots: LETA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas