Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Poikānu raksturo kā izcilu programmētāju, godīgu un ģimenisku cilvēku

"Pats sev saimnieks, Universālais kareivis IT [informācijas tehnoloģijās]," tā sevi portālā draugiem.lv raksturo Ilmārs Poikāns, kurš, visticamāk, ir policijas aizturētais, par Neo uzskatītais cilvēks. Viņa draugi un paziņas gan kareivi viņā nesaskata, tomēr atzīst, ka zināšanu un prasmju vairāk nekā pietiek, lai varētu izdarīt to, ko pastrādāja Neo, ceturtdien vēsta Diena.

Draugi un paziņas viņu raksturo ne tikai kā ļoti gudru, erudītu un apdāvinātu cilvēku, bet arī godīgu, jautru, ģimenisku un gādīgu. Vīrietim, kā var noprast no viņa draugu teiktā, esot ģimene - sieva un bērni. Jaunajam vīrietim paralēli darbam LU ir arī savs uzņēmums.

Mākslīgā intelekta laboratorijā, kur viņš strādāja, šā gada sākumā, noslēdzoties vairākus gadus ilgušam projektam, alga samazināta trīs reizes, tomēr laboratorijas vadītājs, vadošais pētnieks un fizikas doktors Andrejs Spektors neuzskata, ka varbūtējais rūgtums par būtisko algu samazinājumu laboratorijā varētu pamudināt Ilmāru celt gaismā iestādes, kuru algu saraksti tika publicēti. Tiesa, viņa priekšnieks arī netic, ka Ilmārs varētu būt izslavētais Neo.

I.Poikāns Latvijas mēroga olimpiādēs piedalījies vairākos priekšmetos, piedalījies arī starptautiska mēroga olimpiādēs. Rīgas komercģimnāzijā, kur viņš izglītojās no 10.klases, Dienai norādīja, ka viņš skolas laikā ļoti labi mācījies, gandrīz visos priekšmetos guva izcilu novērtējumu. Viņam vienīgajam no savas klases, pabeidzot 12.klasi, piešķirta vienreizēja Rīgas domes zelta stipendija - 400 latu. Pēc ģimnāzijas pabeigšanas viņš iestājās Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un matemātikas fakultātē datorikas nodaļā, kur vēlāk ieguva arī maģistra grādu. LU viņš nodarbojoties ar datorlingvistiku un, kā saka viņa priekšnieks, jaunais vīrietis ir izcils programmētājs jau no studiju gadiem.

Policijas pārstāvis Aleksandrs Buko laikrakstam Telegraf stāstījis, ka policijai gadījies pretinieks ar augsti attīstītu intelektu. Sākotnējā informācija liecinājusi, ka hakerim Neo ir zināmas policijas darba metodes. "Tomēr, kā rāda pieredze, jebkurš cilvēks agri vai vēlu kļūdās," piebilst A.Buko.

Latvijas Avīze savukārt vēsta, ka I.Poikāns iepriekš izteicis dažādus ierosinājumus valsts pārvaldes uzlabošanai. Piemēram, viens no izteikumiem bijis publiskas "vikipēdijas" izveidošana valsts iestādēs, kas būtu kā sava veida vienas pieturas aģentūra iedzīvotājiem. Tāpat pausts atbalsts Satversmes grozīšanai, lai ļautu iedzīvotājiem ierosināt Saeimas atlaišanu.

Policija, meklējot Neo, bija uzsākusi kriminālprocesu par diviem pantiem - par sveša noslēpuma izpaušanu, kā arī par tādas ierīces (arī datorprogrammas) neatļautu izgatavošanu, pielāgošanu izmantošanai, realizēšanu, izplatīšanu vai glabāšanu, kura paredzēta automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanai nolūkā izdarīt noziedzīgu nodarījumu, ja tās izraisījušas smagas sekas.

Advokāts Egils Lasmanis, kurš specializējies šādās lietās, laikrakstam paudis šaubas, ka lieta par datu publiskošanu no Valsts ieņēmuma dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) varētu nonākt līdz tiesai. Lielā mērā tas atkarīgs no tā, vai Neo, iegūstot datus, jelkādā veidā mainījis EDS programmatūru. Ja ne - tad savukārt par pašu datu publiskošanu viņam nekas nedraud.


Ja izmeklēšanas laikā izdosies pierādīt, ka VID datu noplūdē vainojamā persona ir uzlauzusi iestādes datu bāzes drošības sistēmu, Neo draud brīvības atņemšana uz laiku līdz pat desmit gadiem. "Pēc šā panta notiesāt datu izplatītāju ir iespējams tikai gadījumā, ja ir pierādīts, ka viņš izmantojis kādu programmas līdzekli, lai piekļūtu datiem, atlasītu tos vai lejupielādētu," norāda advokāts. Komentējot pantu par sveša noslēpuma izpaušanu, advokāts norādīja, ka noslēpuma glabāšanas pienākums attiecas tikai uz personu, kurai pēc sava amata vai nodarbošanās tas uzticēts. "Ja es, ejot pa ielu, atradīšu mapi ar valsts noslēpumu saturošiem dokumentiem, man tas neuzliek pienākumu šo informāciju glabāt un neizpaust," norādījis E.Lasmanis. Līdz ar to šī norma attiecas uz VID datu bāzes programmas izstrādātājiem un lietotājiem, nevis trešajām personām.

Tiesību eksperts Mārtiņš Mits savukārt Latvijas Radio atzina, ka pagaidām grūti atbildēt uz jautājumu par to, vai Neo tiks saukts pie atbildības, tomēr viņš domā, ka policija strādā, lai iegūtu pierādījumus. "Pastāv liela iespēja, ka viņš varētu tikt saukts pie kriminālatbildības," teica eksperts, tomēr piebilda, ka pagaidām pat nezinām, vai šis cilvēks (Ilmārs Poikāns - red.) ir Neo. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Anekdote, ko Ilmārs Poikāns publicējis portālā draugiem.lv:

No Terehovas lietas materiāliem :)

Sēž trīs muitnieki un domā, ko uzdāvināt ceturtajam dzimšanas dienā.
Pirmais - Varbūt uzdāvināsim 600-to Mersedesu?
Citi - Tak viņam jau viens ir, pagājušajā dzimšanas dienā uzdāvinājām.
Otrs - Tad uzdāvināsim māju Kanāriju salās.
Citi - Nē takš, viņam jau ir.
Trešais - Izdomāju! Kā dāvanu atstāsim viņu vienu strādāt visu maiņu!
Citi - Tu ko?! Galīgi traks TĀDU dārgu dāvanu dāvināt!

LASI LAIKRAKSTĀ DIENA

Pazinēji saka - izcils datoriķis

Advokāts: maz ticams, ka Neo tiks notiesāts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas