Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Policija Platača pazušanu saista ar profesionālo darbību un uzskata, ka noticis vardarbīgs noziegums

Versija, ka pazudušais advokāts Ainārs Platacis inscenējis savu pazušanu, vairs nav prioritāra, sliecamies domāt, ka ir noticis vardarbīgs noziegums - par to liecina gan tas, ka kopš viņa pazušanas pagājis pietiekami ilgs laiks, gan daudzas citas nianses, pirmdien intervijā Latvijas Radio teica Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins.

Voins teica, ka viens no reālākajiem iemesliem advokāta pazušanai ir viņa profesionālā darbība. Lai gan policija nenoraida arī citus motīvus, visdrīzāk tā tomēr saistīta ar profesionālo darbību.

TV3 raidījums "Nekā personīga" svētdien vakarā vēstīja: lai gan pirms gandrīz nedēļas pazudušā advokāta automašīna pamesta atrasta Muceniekos, policijas pagaidām spēcīgākā darba versija ir, ka noziegums pret advokātu pastrādāts viņa privātmājā Baltezerā.

Notikumu hronoloģija liecina, ka pirmdienas vakarā pēc septiņiem Platacis atvadījies no kolēģiem, sakot, ka dodas mājās, un biroja melnajā "Mercedes" automašīnā braucis uz Baltezeru. Iepriekš izskanējušo informāciju, ka māju Platacis tovakar tā arī nav sasniedzis, apgāž viņa kaimiņa - uzņēmēja Jūlija Krūmiņa īpašumā uzstādīto videonovērošanas kameru ieraksts, kurā fiksēts, ka apmēram plkst.19.40 Platacis ir iegriezies mājās, taču pēc nepilnām desmit minūtēm devies atkal prom. Kameras fiksējušas, ka Platača auto ar īsu starplaiku braucis abos virzienos pa vienu no centrālajiem Priedkalnes ceļiem.

Platača villā, kas reģistrēta uz mātes vārda, advokāts dzīvojis viens. Tajā nav uzstādīta video novērošana, kas precīzi aprakstītu tā vakara norisi. Tāpēc versijas, kāpēc Platacis steigā māju atstājis, ir vismaz divas: viņš devies uz kādu jau iepriekš nozīmētu tikšanos un mājās iegriezies, lai kaut ko paņemtu vai arī Plataci mājās kāds sagaidījis un piespiedis tālāk doties kopā. Telefona zvanu, kas būtu mainījis viņa plānus, Platacis pēdējās stundās nav saņēmis.

Platača vadīto automašīnu atrada netālu no viņa dzīvesvietas Muceniekos. Tā bijusi pamesta tā, it kā īpašnieks izkāpis laukā tikai uz brīdi. Salonā bijis dators, mobilais telefons, naudas maks, gan bez skaidras naudas, bet ar banku kartēm un žakete. Mašīna bijusi vaļā, atslēga atradusies aizdedzē.

Aculiecinieki stāsta, ka auto pie kāda uzņēmuma vārtiem pamests jau drīz pēc tam, kad tā patraucās garām Jūlija Krūmiņa mājai.

Mucenieki, kuru teritorijā automašīna atstāta, ir neviendabīgs rajons. Te izmitina ne tikai bēgļus, kas nonākuši Latvijas teritorijā, te ir arī apsargājamu greznu villu ciemats. Apsargs, kurš dežūrējis arī pirmdienas vakarā, dārgo Platača Mercedes automašīnu šai ciematā nav redzējis, vēstīja raidījums.

Neiebraucot sargu stingri uzraudzītajā teritorijā, pašā Sunīšu ezera krastā ir atpūtas komplekss "Ezerkrasts". Tajā ir arī elitārs restorāns. Iespējams, ka tikšanās advokātam bijusi nozīmēta tur, taču līdz tikšanās vietai viņš nav nonācis, pieļauj raidījums. Atpūtas komplekss ir pavisam netālu no vietas, kur atrasta automašīna

Otra, pēc policijas domām, spēcīga versija - nolaupīšana vai pat slepkavība pret Plataci varētu būt pastrādāta pie viņa mājas vai mājā. Ir pazīmes, kas liecina, ka izbraucot no privātmājas Priedkalnē Platača automašīnai sekots. Vai pie stūres tobrīd bija pats Platacis vai kāds cits tiks noskaidrots ekspertīzē, ko līdz šim kavēja fakts, ka salons bija salijis, jo abi automašīnas logi bija atstāti vaļā. Ekspertīzi valsts policija lūgs veikt kolēģiem no Lietuvas.

Meklējumi Platača dzīves vietas un atstātās automašīnas tuvumā pagaidām nav vainagojušies panākumiem. Policija faktiski ir atmetusi versiju, ka Platacis pazušanu inscenējis, lai slēptos, norādīja raidījums.

Pirmdien no rīta Latvijas Radio V.Voins arī pauda viedokli, ka izbeigt kriminālprocesu pēc Platača vēršanās policijā par viņam izteiktiem draudiem bija pamatots lēmums. Šajā lietā Platacis atzīts par cietušo. Diena.lv jau ziņoja, ka Platača biroja kolēģis Aloizs Vaznis atgādināja par kādu pērnā gada rudenī sākto kriminālprocesu pret uzņēmēju Grigoriju Rabinoviču par draudu izteikšanu vairākām personām, kas janvārī izbeigts noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ. Pazudušais advokāts pārstāvēja kreditora intereses Rabinovičam piederošā izņēmuma maksātnespējas lietā.

Vaicāts, vai pēdējā laika notikumi - Platača pazušana un Daugavpils vicemēra Grigorija Ņemcova nogalināšana neliecina par tā saucamo deviņdesmito gadu atgriešanos kriminālajā ziņā, viņš pauda viedokli, ka abas lietas drīzāk ir sakritība, nevis sistēma. Policija arī nesaistot abas lietas, lai gan Platacis bijis kādreizējā Daugavpils mēra Riharda Eigima advokāts. "Nav pamata domāt, ka pa ielām braukās ar automātiem un notiks šausmīgas lietas," par deviņdesmito gadu atgriešanos teica V.Voins.

(pievienotas pirmās divas un pēdējās divas rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas