Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Policija sāk Bakijeva dēla meklēšanu; viņš varētu lūgt Latvijai politisko patvērumu

Valsts policija ir sākusi meklēt Kirgizstānas gāztā prezidenta dēlu Maksimu Bakijevu, lai viņu aizturētu, Dienai apstiprināja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL).

Lai arī saskaņā ar Ģenerālprokuratūras preses pārstāvja Andreja Vaska teikto prokuratūra trešdienas rītā vēl nebija no Kirgiztānas saņēmusi korekti noformētu pieprasījumu M.Bakijeva izdošanai, kas būtu pamats viņa aizturēšanai, L.Mūrniece sacīja, ka bez Ģenerālprokuratūras dotā uzdevuma policija meklēšanu nedrīkstētu sākt, kas liek domāt, ka šāda atļauja no prokuratūras ir saņemta.

Kā laikrakstam Dienas bizness atzinuši vairāki informēti avoti, meklēšanā esošais eksprezidenta dēls kopā ar vairākiem ģimenes locekļiem uzturas sava biznesa partnera Valērija Belokoņa savrupnamā Pierīgā. M.Bakijevs Latvijā uzturas kopā ar sieva Aiženu Kenenbajevu, abu meitu, kā arī eksprezidenta Kurmanbeka Bakijeva sievu Tatjanu.

Laikrakstam zināms, ka K.Bakijevs pieprasīs Latvijai politisko patvērumu.

L.Mūrniece stāsta, ka par tā piešķiršanu būs jālemj Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei. Taču Dienas bizness vēsta, ka jautājumu par viņa izdošanu vai politiskā patvēruma piešķiršanu varētu skatīt arī valdība.

Šodien laikraksts Dienas Bizness vēsta, ka valdībai tuvākajā laikā varētu nākties lemt par M.Bakijeva izdošanu vai politiskā patvēruma piešķiršanu.

Ja valdības dienaskārtībā nonāks jautājums par politiskā patvēruma došanu gāztā Kirgizstānas prezidenta dēlam Maksimam Bakijevam, tiks ņemti vērā visi apstākļi, arī nestabilā situācija šajā valstī, uzsver ārlietu ministrs Aivis Ronis.

«Tas, kas notiek Kirgizstānā, ir ļoti satraucoši. Valsts, kas bija attīstības ceļa šobrīd atrodas bezvaras stāvoklī,» norādīja A.Ronis. Vienlaikus ārlietu ministrs izvairījās pirms laika komentēt M. Bakijeva izredzes saņemt politisko patvērumu Latvijā.

Trešdien valdības sēdes laikā bija vērojama regulāra apspriešanās starp iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci, ārlietu ministru Aivi Roni, premjeru Valdi Dombrovski (JL) un Iekšlietu ministrijas valsts sekretāri Ilzi Pētersoni. Iepriekš amatpersonas DB prognozēja, ka M.Bakijevs, visticamāk, pieprasīs politisko patvērumu, ja tiks aizturēts. Tādā gadījumā jautājums var nonākt valdības dienaskārtībā.

Jaunākā informācija liecina, ka M.Bakijevs vēl nav aizturēts. DB novēroja, ka šorīt premjera kabinetā notika apspriede starp M.Bakijeva jautājuma risināšanā iesaistītajiem ministriem, tādēļ valdības sēde aizkavējās par gandrīz 10 minūtēm.

Izredzes saņemt politisko patvērumu esot reālas

«Nepārspīlējiet Belokoņa ietekmi,» avīzei uzsvēruši vairāki informēti avoti, kuri nenoliedz, ka baņķieris Valērijs Belokoņs, kuram ir kopīgs bizness ar M.Bakijevu, ir izmantojis pazīšanos politiskajās aprindās, lai aizstāvētu sava kompanjona intereses.

Valsts amatpersonas neoficiāli uzsver, ka viss nav tik vienkārši, kā varētu šķist, un M.Bakijeva netraucētā atrašanās Latvijā lielā mērā saistīta ne tikai ar viņa pazīšanos ar V.Belokoņu, bet arī ar jautājuma ārpolitisko un tiesisko aspektu.

«Ja jautājums nonāks valdības dienaskārtībā, Ārlietu ministrija izsvērs visus argumentus,» avīzei teicis ārlietu ministrs Aivis Ronis. To, ka jautājuma atrisinājums visticamāk notiks Ministru kabinetā, prognozē vairāki informēti avoti.

M.Bakijeva izredzes saņemt politisko patvērumu Latvijā, ja viņš to lūgtu, tiek vērtētas kā ļoti reālas.

Jau ziņots, ka M.Bakijevs izsludināts Interpol starptautiskajā meklēšanā, tomēr tas Latvijas tiesībsargiem neuzliekot pienākumu viņu īpaši meklēt, lai aizturētu. Kamēr nav saņemts korekts izdošanas pieprasījums no Kirgizstānas, M.Bakijeva brīvība Latvijā nav ierobežota, ja vien viņš pats neierastos pieteikties policijā vai nemēģinātu šķērsot robežu. «Viņa bildes ir visās policijas dežūrdaļās un robežkontroles punktos. Visur,» avīzei teicis avots iekšlietu struktūrās.

Vairāk lasiet Db.lv šeit.

(papildināta ar ārlietu ministra A.Roņa viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas