Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Politiķu līdzdalību olimpiskajās spēlēs vienādo ar atbalstu Ķīnas politikai

Pasaules līderu klātbūtne olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā ļautu Ķīnas valdībai apgalvot, ka viņi akceptē Pekinas politiku, tai skaitā cilvēktiesību jomā, uzskata ārpolitikas eksperts Pēteris Viņķelis. Arī Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Atis Lejiņš uzskata, ka Latvijas amatpersonas pasteigušās pieņemt piedāvājumu apmeklēt Pekinas olimpiskās spēles.

"Lēmumu varēja pieņemt arī vēlāk, izvērtējot situāciju un izdarot politisko spiedienu," sacīja A.Lejiņš. Viņaprāt, pilnībā Ķīnu boikotēt nevar, jo tā ir pārāk liela un nozīmīga valsts, bet viens no risinājumiem varētu būt situācijas kritizēšana un spēļu boikota draudi. Arī A.Lejiņš uzskata, ka sports, tāpat kā jebkura cita sfēra, vienmēr ir bijis saistīts ar politiku, tāpēc būtu nepareizi sportistu vārdā pievērt acis uz valstī notiekošajiem pārkāpumiem. Viņš vērsa uzmanību uz to, ka tieši šajā laikā Ķīnā notiekošie nemieri nav sakritība, jo olimpiskās spēles un tām pievērstā uzmanība ir vislabākais veids, kā tibetieši var atgādināt pasaulei par savām problēmām. Savukārt P.Viņķelis norādīja, ka "Latvijas līderiem ir iespēja uzsvērt savas vērtības un nepiedalīties šajā šovā, ja Pekina neuzsāks dialogu ar Dalailamu un turpinās brutālo rīcību Tibetā", atgādinot ka Vaira Vīķe-Freiberga bija pietiekoši prinicipiāla un tikās ar Dalailamu par spīti Pekinas neapmierinātībai. "Latvijai nedrīkstētu būt svešas citas tautas pretestība okupācijai un pārtautošanai un tautu pašnoteikšanās tiesības," piebilda eksperts. Diena jau rakstīja, ka Latvijas Olimpiskā komiteja negrasās boikotēt Pekinas olimpiskās spēles Tibetā notikušās vardarbības un cilvēktiesību pārkāpumu dēļ. Valsts prezidents Valdis Zatlers ir apstiprinājis piedalīšanos oficiālajā spēļu atklāšanas, bet premejers Ivars Godmanis (LPP/LC) – noslēguma ceremonijā. Savukārt ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) nolēmis neapmeklēt nevienu no sarīkojumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas