Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Portāls ziedot.lv: arvien biežāk lūdz palīdzību kredīta atdošanai

Latvijā parādās jauna ziedojumu lūdzēju grupa — līdz šim lielākoties ziedojumi prasīti ārstēšanās izdevumiem, bet tagad pie labdarības organizācijām vēršas darbu zaudējušie kredītņēmēji, kas nespēj nomaksāt parādus, atzīst labdarības portālā ziedot.lv.

"Nespēju maksāt par dzīvokļa īri un kredītiem, bērniem skola un vēl zāles. Arī algu samazināja. Cenšoties izkulties, maksājot dzīvokļa saimniekam un arī kredītiestādēm pa daļām, ir sanācis tā, ka esmu parādā abiem. Visi pieprasa, lai atmaksāju parādus vai arī saimnieks uz ielas izdzīs, un kredītiestādes jau tiesā sūdz. Varbūt jūs varat palīdzēt kaut ar mazdrusciņu ziedojot!" Šādu lūgumu nesen saņēma portāls diena.lv.

Ar līdzīga satura aicinājumiem patlaban ziedot.lv nedēļā vēršas divi trīs cilvēki, saka ziedot.lv projektu vadītāja Inese Danga. Šādu ziedošanas pieprasījumu skaits sācis palielināties jau pagājušā gada beigās. Turklāt daļa no viņiem pat lūdz nevis ziedojumu, bet aizdevumu, lai atrisinātu īslaicīgas problēmas, jo cer drīzumā atrast darbu. Taču, kā uzsver I.Danga, sabiedriskā labuma organizāciju likums liedz ziedojumus izsniegt kā aizdevumus un tos nedrīkst izmantot arī parādsaistību segšanai.

Taču cilvēkiem, kas nonākuši finanšu grūtībās, ieskaitot arī tos, kuri darba zaudēšanas vai algas samazināšanas dēļ nespēj pildīt kredītsaistības, ir iespēja saņemt palīdzību no ziedot.lv programmā Palīdzība Latvijas ģimenēm, kas domāta sadzīvisku problēmu risināšanai. Piemēram, kādai ģimenei Rēzeknē, kur māte viena audzina trīs bērnus un nesen zaudējusi darbu, nopirkta gultas veļa, segas, mēbeles un sadzīves tehnika. Kādai citai ģimenei iegādāts dators, lai būtu iespējams strādāt mājās. Vēl vienai ģimenei laukos nopirkta govs, stāsta I.Danga.

Kā vēl vienu īslaicīgu problēmu risināšanas instrumentu I.Danga min padomju laikā pazīstamās pašpalīdzības kases uzņēmumos. Tas ir savdabīgs apdrošināšanas fonds, kas veidojas no darbinieku iemaksām un var tikt izmantots, ja kāds no darbiniekiem nokļūst grūtībās.

Taču tie ir īstermiņa risinājumi, atzīst I.Danga, ilgtermiņā palīdzētu tikai ekonomikas un līdz ar to arī darba tirgus atkopšanās. Arī ziedot.lv ir viens nodarbinātību veicinošs projekts — Mīļā auklīte, kur par saziedoto naudu aukles tiek nolīgtas darbam ar bērniem ar īpašām vajadzībām ģimenēs, kuras pašas to nevar atļauties.

Runājot par ziedotāju aktivitāti, portāla direktore Rūta Dimanta pauž, ka tagad portālu balsta privātie ziedotāji, kuru palīdzība palikusi līdzšinējā līmenī. Savukārt uzņēmumu ziedojumu apjoms, pavasari salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, ir krities par aptuveni 40%. Ziedot.lv gan piebilst, ka tradicionāli pavasarī ziedotāju aktivitāte ir zemāka, bet intensīvākais ziedošanas laiks ir ziema.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas