Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

precizēta - Glābēji Olainē sagūsta Nīlas krokodilu

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki vakar Rīgas rajonā sagūstījuši Nīlas krokodilu. Tas izbēdzis no kādas privātmājas terārija, īpašniekam nav bijusi atļauja tā turēšanai. Līdz atļaujas saņemšanai krokodils atradīsies zoodārzā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja VUGD pārstāve Inese Veisa, izsaukumu uz Rīgas rajona Olaines pagasta dārzkopības sabiedrību Vaivadi glābēji vakar, 20.jūlijā, saņēma ap plkst.10.30. Krokodils atradies kādā dīķī. Glābēji viņu no ūdens izvilkuši un nogādājuši Rīgas Zooloģiskajā dārzā. VUGD izsaukums noformulējuši kā eksotiska dzīvnieka glābšana.

Nīlas krokodils dienu atradās karantīnā, taču pirmdien pārvietots tropu mājas baseinā, kur mita aizsaulē aizgājušais Čabulītis,  Dienai pastāstīja zoodārza Informācijas nodaļas vadītāja Laura Līdaka.

Īpašnieks vakar bijis zoodārzā, taču krokodilu viņam neatdeva, jo viņš nav varējis uzrādīt dzīvnieka turēšanas atļauju. Ja nokārtos dokumentus, tad zoodārzam nebūs tiesību to paturēt, stāstīja L.Līdaka.

Ar eksotiskā dzīvnieka īpašnieku tikās Ingmārs Līdaka, Zoodārza atbalsta biedrības priekšsēdējs. Viņš stāstīja, ka Nīlas krokodils ir aptuveni 1,20 metru garš. Īpašnieks to turējis privātmājā, kur izbūvēts terārijs, kas esot labā stāvoklī ar regulējamu klimatu un, redzms, ka dzīvnieks ir labi kopts.

Kādam bija aizmirsies aizbīdni aiztaisīt, stāstījis Nīlas krokodila īpašnieks par apstākļiem, kā krokodils varēja nokļūt “brīvībā”. I.Līdaka šo krokodilu sugu raksturoja, kā žiperīgu, kuriem ir liels bēgšanas potenciāls. Viņš stāstīja, ka Nīlas krokodili ātri aug un var sasniegt 4 metru garumu. “Tā ir visvieglāk iegūstamā suga, jo Ēģiptē pārdošanā tie ir uz katra stūra,” zināja stāstīt I.Līdaka. Ietin mitrā lupatā un atved, teica Zoodārza atbalsta biedrības vadītājs.

Vīrietis stāstījis, ka Nīlas krokodilu, kad tas vēl bijis pavisam mazs, saņēmis dāvanā un savulaik lūdzis, lai to pieņem zoodārzs, bet tas tika atteikts.

“Kurš to nezina, ka krokodilus tur un ka viņi ir? Jebkurš dienests zina,” norādīja I.Līdaka, atbildot uz jautājumu, kāda ir zoodārza darbinieku rīcība saņemot informāciju par kādu eksotisku dzīvnieku. "Vai mums teikt, ka to pieņemam un tad sagaidīt ar atbildīgo dienestu?" retoriski vaicāja ilggadīgais zoodārza darbinieks. Par krokodiliem informācija tiekot saņemta reizi gadā. Viņš teica, ka tolaik, visticamāk,  zvanu saņēmis sekretariāts, kas arī atteicis.

I.Līdaka informē, ka vīrietim nav atļaujas dzīvnieku turēšanai, ko izsniedz Dabas aizsardzības pārvalde. Ja īpašnieks vēlas atgūt krokodilu, to varot noformēt kā eksotisko dzīvnieku kolekciju. Savas koordinātes vīrietis nav atstājis, sakot, ka piezvanīs pats.

I.Līdaka uzskata, ka krokodilus mājās var turēt tikai cilvēki ar profesionālām zināšanām. Iespējai turēt eksotiskus dzīvniekus ir jābūt, bet vai nu tam jābūt gluži Nīlas krokodilam, I.Līdaka nebija pārliecināts. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas