Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

precizēta - Norādot uz oligarhu varu, ASV vēstniece aicina Latvijas tautu aktīvāk aizstāvēt demokrātiskās vērtības

Uzsverot ASV labo nodomu grūtā brīdī palīdzēt draugam — Latvijai, ASV vēstniece Latvijā Ketrina Toda Beilija, otrdien uzstājoties Latvijas Universitātē, aicināja Latvijas tautu aktīvāk iestāties par demokrātisko vērtību saglabāšanu valstī. Vēstniece savā jau laiku iepriekš ažiotāžu raisījušajā runā norādīja uz Latvijas iedzīvotāju problēmām, ko rada sekošana «neievēlētu amatpersonu – mākoņos vai pie jūras – dotajām norādēm». " Valdība eksistē, lai kalpotu tautai – visai tautai, nevis tikai tās daļai, " Latvijas iedzīvotājiem lika aiz auss ASV vēstniece K.T.Beilija.

Izlasi visu runu
Kopīgo vērtību saglabāšana

Trīs gadus pēc Latvijas iestāšanās ES un NATO valsts atrodas tās vēsturei būtiskā posmā un izvēles priekšā, kāds būs tās ceļš nākotnē, vai Latvijas saglabās kopīgās vērtības, turpinās īstenot reformas un nostiprināt tiesiskas valsts principus, palielināt caurskatāmību un attīstīties kā brīva un demokrātiska valsts, runas sākumā uzsvēra vēstniece. «Vai arī Latvija, jūtoties droša kā ES un NATO dalībvalsts, nolems, ka grūtais darbs jau padarīts, un ļaus valstij kļūt par rotaļu laukumu dažiem indivīdiem, kas lēmumus pieņem tā, lai ieguvēji būtu viņu draugi?» jautāja K.T.Beilija.

Latvijas izvēle, pēc ASV vēstnieces vārdiem, šobrīd ir starp smago darbu, veidojot tādas institūcijas un tiesisko sistēmu, kas vajadzīgas Latvijas demokrātiskai un pārticīgai nākotnei, un kāpšanos atpakaļ, sākot atgādināt valstis, kas nav uzsākušas plašu reformu īstenošanu. ASV, ES un NATO var palīdzēt Latvijai, ja tā paliek uzticīga vērtībām, kas ir abu šo organizāciju pamats. «Taču izvēle jāizdara Latvijas iedzīvotājiem. Iepriekšējās paaudzes maksāja bargu cenu, lai saglabātu sapni par Latvijas neatkarību. Šodienas paaudzei, īpaši jums, studentiem, jāizlemj, vai neatkarīgā Latvija attaisnos tās dibinātāju upurus,» klausītājiem LU atgādināja vēstniece.

«Esam redzējuši notikumus, kas šķiet pretrunā ar mūsu kopīgajām vērtībām. Piemēram, mēģinājumi tiesās ievietot tiesnešus, kas „zinās, kas jādara”, mēģinājumi manipulēt ar likumiem, kas nosaka drošības iestāžu darbību, lai pieļautu lielāku politisko iejaukšanos, publiskas kampaņas, kas diskreditē tiesības un likuma varu sargājošas institūcijas,» K.T.Beilija uzskaitīja satraukuma iemeslus.

Pieminot Latvijā sastaptos cilvēkus un veidotās attiecības, vēstniece skarbi norādīja, ka «esmu arī redzējusi, kā viņus ir salauzusi prasība sekot neievēlētu amatpersonu – mākoņos vai pie jūras – dotajām norādēm». Vienlaikus viņa uzsvēra, ka tiesiskums ir svarīgs arī ārvalstu uzņēmējiem un ieguldītājiem Latvijā, lai viņi būtu droši, ka nebūs jāmaksā kukuļi un strīdus gadījumos tiesas spriedīs taisnu tiesu.

K.T.Beilija savā runā vaļsirdīgi atzina, ka paši amerikāņi nav perfekti un skandāli un korupcija pat pārāk bieži ir viņu politiskās dzīves daļa. Taču tas, ko ir iemācījušies ļaudis ASV, ir tas, ka ir vajadzīga brīva un aktīva prese, spēcīgas un neatkarīgas tiesībsargājošās iestādes, uzticama tiesu sistēma, kas brīva no iejaukšanās, likumdevējvara, kas spēj nodrošināt efektīvu kontroli, un, vissvarīgākais, informēti un aktīvi iedzīvotāji, uzsvēra vēstniece. «Galu galā, Latvijas iedzīvotājiem ir jāaizsargā tas, kam viņi tic, kā arī tās vērtības un principus, kas viņiem svarīgas,» uzsvēra ASV valdības pārstāve.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas