Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

precizēta - Piektdien sāk pieņemt kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām

17.aprīlī sāksies un līdz 27.aprīlim ilgs deputātu kandidātu sarakstu pieņemšana šā gada 6.jūnija pilsētu un novadu pašvaldību vēlēšanām. Pavisam deputātu kandidātu sarakstus varēs iesniegt 118 vēlēšanu apgabalos – 9 republikas pilsētās un 109 novados, informē Centrālā Vēlēšanu komisija (CVK).

Deputātu kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām var iesniegt reģistrētas partijas un reģistrētas partiju apvienības, kā arī vairākas partijas kopīgi, apvienību nereģistrējot. Savukārt 37 novados, kur iedzīvotāju skaits vēlēšanu izsludināšanas dienā bija mazāks par 5000, kandidātu sarakstus drīkstēs iesniegt arī vēlētāju apvienības.

Atšķirībā no Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām pašvaldību vēlēšanās deputātu kandidātu saraksti netiek numurēti. Vēlēšanu iecirkņos vēlēšanu zīmes sakārto sarakstu pieņemšanas secībā, kā augšējo liekot vēlēšanu zīmi ar to kandidātu sarakstu, kurš pirmais reģistrēts vēlēšanām.

Tiesības kandidēt pašvaldību vēlēšanās ir visiem balsstiesīgajiem Latvijas un citu ES dalībvalstu pilsoņiem, kas ir iekļauti Latvijas vēlētāju reģistrā un vēlēšanu dienā būs sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu.

Piesakoties vēlēšanām, kandidātu sarakstam jāpievieno 4000 zīmju priekšvēlēšanu programma, kā arī jāsniedz noteiktas ziņas par sarakstā iekļautajiem deputātu kandidātiem. Piesakot kandidātu sarakstu vēlēšanām, jāiemaksā drošības nauda, kuras lielums atkarīgs no iedzīvotāju skaita vēlēšanu apgabalā. Drošības nauda tiek atmaksāta, ja saraksts vēlēšanās iegūst vismaz vienu deputāta vietu. Savukārt, ja sarakstam vēlēšanās nav atbalsta, drošības nauda iemaksājama pašvaldības budžetā.

Vienu un to pašu kandidātu drīkst pieteikt tikai vienas domes vēlēšanām.

Šogad pirmo reizi visi deputātu kandidātu saraksti obligāti sagatavojami un iesniedzami arī e-formātā, kas, paredzams, sekmēs kandidātu sarakstu, priekšvēlēšanu programmu un ziņu par kandidātiem publicēšanu internetā un pieejamību vēlētājiem.

6.jūnija pašvaldību vēlēšanās Latvijā būs jāievēl 1765 deputāti. 41 pašvaldībā būs jāievēl 13 deputāti, 60 pašvaldībās – 15 deputāti, 16 pašvaldībās – 17 deputāti, bet Rīgas domē – 60 deputāti.

(precizēts virsraksts)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas