Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Premjeram būs divas jaunas padomnieces

Premjeram Valdim Dombrovskim (Vienotība) būs divas jaunas padomnieces, savukārt ārlietu padomniece Solveiga Silkalna uz pusgadu dosies bērna kopšanas atvaļinājumā.

Premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke aģentūrai BNS pastāstīja, ka Ministru prezidenta padomnieku komandai pievienosies ārlietu eksperte Alise Balode, kura Ministru prezidentu konsultēs Eiropas Savienības (ES) lietās.

ES padomnieka amats nav jauns, jo premjera birojā līdz 2010.gada martam bija padomniece ES lietās ‒ šos pienākumus pildīja Elīna Melngaile.

Šāds lēmums pieņemts atbilstoši Ārlietu ministrijas priekšlikumam, lai, ņemot vērā aizvien pieaugošo sadarbības intensitāti starp ES un Latviju, nodrošinātu efektīvu Latvijas sagatavošanos ES prezidentūras pārņemšanai 2015.gada 1.janvārī, šajā procesā iesaistot Latvijas augstākās amatpersonas, nodrošināt operatīvu lēmumu pieņemšanu, kā arī sabiedrības un nevalstisko organizāciju līdzdalību lēmumu sagatavošanā.

Balode būs atbildīga par premjera sadarbību ar ES Padomi, Eiropas Komisiju un citām ES institūcijām, kā arī iesaistīsies diskusijās par nākamo ES finanšu perspektīvu no 2014. līdz 2020.gadam.

Viens no Balodes būtiskākajiem uzdevumiem būs Latvijas prezidentūras ES plānotās vadības padomes darba organizēšana ciešā sadarbībā ar Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariātu un pārējām iesaistītajām pusēm, tostarp ierēdņiem Briselē un citu valstu partneriem, lai nodrošinātu Latvijas sagatavošanos visaugstākajā līmenī ES prezidentūrai.

Balodei ir vairāk nekā 15 gadu pieredze ārlietu jomā, un līdz šim viņa ieņēma Ārlietu ministrijas Eiropas departamenta Vispārējo lietu nodaļas padomnieces amatu. Balode specializējusies ar ES saistītajos jautājumos, piedaloties arī pie Latvijas pievienošanās ES sagatavošanas un vairākus gadus strādājot Latvijas patstāvīgajā pārstāvniecībā ES Briselē. Balode bija viena no trim Latvijas pārstāvēm, kas piedalījās sarunās par 25 ES dalībvalstu līguma izstrādi par fiskālās disciplīnas nostiprināšanu ES.

Savukārt no 8.februāra par Ministru prezidenta padomnieci ārējās ekonomiskās sadarbības koordinācijas jautājumos kļuvusi Baiba Sējāne. Šis padomnieka amats ir jauns, piebilda Panke.

Viņa ieguvusi juridisko izglītību, vairākkārt papildinājusi zināšanas dažādos kursos ASV un Eiropā, iepriekš bijusi UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas locekle, starptautiskās sadarbības jautājumos konsultējusi vairākus ministrus un Eiroparlamenta deputātus. No 2010. līdz 2011.gadam Sējāne bija ārlietu ministra biroja vadītāja.

Ņemot vērā aizvien pieaugošo nepieciešamību mērķtiecīgi atbalstīt Latvijas uzņēmumu ekonomiskos sakarus ar ārējiem tirgiem, Sējānes uzdevums būs sadarbības organizēšana ar valsts institūcijām, LTRK, LDDK, kā arī citām uzņēmēju apvienībām, lai Ministru prezidenta ārlietu aktivitātēs vēl mērķtiecīgāk iesaistītu Latvijas uzņēmējus un sniegtu tiem atbalstu eksporta veicināšanā, jaunu tirgu apguvē un sadarbības partneru piesaistē.

Pašlaik tiek gatavota Ministru prezidenta vizīte uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Kataru un Kuveitu, kur premjeram līdzi dosies arī daudzi Latvijas uzņēmēji, kuri vēlas sākt vai paplašināt savu sadarbību ar šīm valstīm.

Savukārt premjera ārlietu padomniece Solveiga Silkalna no 1.marta līdz 31.augustam atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā. Viņas prombūtnes laikā šos pienākumus pildīs Ārlietu ministrijas Starptautisko organizāciju nodaļas vadītājs Klāvs Sniedze.

Sniedze izglītojies Latvijas Universitātē, Līdsas universitātē Lielbritānijā un Tafta universitātē ASV un ārlietu jomā strādā kopš 1992.gada, specializējoties drošības politikas un starptautisko organizāciju jomā.

Visi jaunie padomnieki algā saņems 1159 latus pirms nodokļu nomaksas jeb aptuveni 800 latu uz rokas.

Līdz ar to Ministru prezidenta birojā pašlaik strādā pieci štata padomnieki – juridiskā padomniece, ārlietu padomniece, padomnieks kultūras un politikas plānošanas jautājumos, padomniece ES lietās un padomniece ārējās ekonomiskās sadarbības koordinācijas jautājumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas